La presidenta d'Andalusia culpa Zapatero de ser un dels inductors de l'independentisme català

La socialista Susana Díaz considera que "no va ser un encert" dir que acceptaria qualsevol text estatutari que arribés de Catalunya

M. Eugènia Quetglas
03/10/2013
2 min

MadridHa arribat una nova generació al PSOE. La recent proclamada presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, ha assenyalat directament l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com un dels màxims responsables de l'existència de l'actual procés sobiranista català per prometre una reforma estatutària que no va complir. "No va ser un encert dir que s'acceptaria qualsevol text que arribés de Catalunya", ha exclamat la líder andalusa, una reflexió que molts socialistes espanyols feien en privat però que cap s'havia atrevit a verbalitzar públicament.

Díaz, en un esmorzar informatiu organitzat per Fórum Europa, ple de gom a gom, ha dedicat bona part del seu discurs a parlar de Catalunya. Ella mateixa ha confessat que moltes vegades li critiquen que parli tant de la situació catalana. La seva explicació és que "quan hi ha pactes secrets" de l'Estat amb Catalunya, "sempre ho paguem els mateixos: els andalusos", ha etzibat.

Díaz ha admès que "part de la culpa l'hem tingut tots". No obstant això, no només ha fet autocrítica, també ha aprofitat per carregar contra al PP. Ella considera que "iniciar una onada anticatalanista" amb la recollida de signatures contra l'Estatut −que en realitat pretenia "caçar vots"− no va ajudar gens. Tampoc ho va fer, segons ella, la sentència de l'Estatut. "Algú pensava que no passaria res?", ha preguntat en veu alta. Ara, això sí, considera que el que ha passat "mai ho hauríem d'haver consentit", ha advertit.

Díaz ha carregat durament contra el dret a decidir davant el primer secretari del PSC, Pere Navarro. "Decidir sobre què, de què?", ha replicat amb certa indignació. Segons ella, "aquest dret no existeix a cap lloc del món".

Ara, segons ella, és el moment de reconduir la situació i desmuntar "la trama" del dret a decidir. La solució, una vegada més, ha estat apostar per una reforma constitucional com la que proposa el seu líder estatal, Alfredo Pérez Rubalcaba, també present a l'acte.

Díaz ha passat la pilota al president espanyol, Mariano Rajoy. Creu que ha d'assumir la seva responsabilitat i liderar una sortida "amb diàleg, democràcia i estat de dret", perquè "les coses han arribat massa lluny".

La presidenta andalusa ha arribat a acusar l'independentisme català "d'aprofitar-se" dels que "pateixen el sofriment de les polítiques neoliberals". Perquè fins que no va arribar la crisi econòmica, al seu parer, l'independentisme era minoritari.

Díaz, que presumeix constantment de ser d'una altra generació −repeteix a tots els discursos rellevants que només té 38 anys−, també ha carregat contra "els brots verds" de l'exministra d'Economia, Elena Salgado, present a l'esmorzar. "No podem crear falses esperances", ha proclamat després de vantar-se de ser una persona que es fica amb tots els governs, siguin o no del seu color.

stats