Política25/10/2021

El lletrat major del Congrés avala ara la decisió de Batet de retirar l'escó a un diputat de Podem

Alberto Rodríguez finalment no es querellarà contra la presidenta de la cambra i es limitarà a recórrer la sentència del Suprem

ARA
i ARA

Nou capítol sobre el cas que afecta el diputat d'Unides Podem Alberto Rodríguez i que en els últims dies ha tensat el govern espanyol, el Congrés i el Tribunal Suprem. Un nou informe del secretari general de la cambra baixa, Carlos Gutiérrez, ha avalat la decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de retirar l'escó al parlamentari després que fos condemnat per haver donat una puntada de peu a un policia durant una manifestació el 2014. Tal com ha avançat El País i ha confirmat l'ARA, el lletrat assegura ara que Batet estava obligada a retirar-li l'acta en compliment de la sentència.

Es tracta d'un canvi de criteri, ja que en un primer moment els lletrats de la cambra van considerar que no era necessari deixar Rodríguez sense escó perquè la condemna –de només 45 dies de presó– havia estat resolta finalment amb una multa de 500 euros que, entenien els serveis jurídics de la cambra, un cop abonada, deixava sense efecte la sentència. Aleshores, la triple dreta va començar una ofensiva portant el cas al Suprem, a la Junta Electoral Central i a la Fiscalia, a més de demanar una reconsideració a la mesa del Congrés. L'endemà el Suprem desautoritzava la decisió de la mesa i Marchena demanava a Batet quin dia el diputat seria inhabilitat. Davant la pressió, la presidenta del Congrés va acabar decidint divendres retirar l'acta a Rodríguez, una mesura que va indignar Unides Podem i va desfermar la tempesta al govern de coalició. Davant les peticions d'explicacions de Rodríguez, que prepara la seva defensa jurídica, Batet ha demanat un aclariment dels lletrats sobre la qüestió, que és el que signa Gutiérrez i concorda aquesta vegada amb les demandes de l'alt tribunal.

Cargando
No hay anuncios

La tensió amb Unides Podem va arribar al punt que la formació va arribar a anunciar una querella contra la presidenta de la cambra baixa. La ministra d'Agenda 2030 i líder del partit lila, Ione Belarra, va carregar contra la presidenta del Congrés i també contra el Suprem, al qual va acusar de "prevaricar". Un posicionament que va provocar una nova topada entre el poder executiu i el poder judicial, ja que el Consell General del Poder Judicial va considerar inadmissibles les paraules de Belarra perquè, a parer seu, anaven més enllà de la llibertat d'expressió. Durant el cap de setmana, però, el partit lila ha anat rebaixant el to perquè l'incendi amb els seus socis de govern no anés a més. Després que Unides Podem es limités a aclarir que la denúncia la presentaria Rodríguez a títol personal, el ja exdiputat ha renunciat aquest dilluns a la querella contra la presidenta de la cambra baixa. Segons Europa Press, Rodríguez es limitarà a defensar-se amb l'objectiu de portar el cas davant els tribunals europeus. De fet, segons El Confidencial, Rodríguez hauria contractat el despatx de Gonzalo Boye per la seva experiència en aquest tipus de casos. Amb la decisió de Rodríguez de no querellar-se finalment contra Batet, el cas es limitarà ara a seguir els camins previstos pels diferents recursos fins a arribar, si cal, a la justícia europea.

Cargando
No hay anuncios

Informació de cara a un futur litigi

El pronunciament del secretari general del Congrés arriba, doncs, a partir de la carta que l'exdiputat Rodríguez, ha enviat aquest dilluns a Batet instant-la a aclarir quina és la base legal per a la retirada del seu escó i qui va prendre la decisió –si la mateixa presidenta de la cambra o un òrgan col·legiat–. En la missiva, Rodríguez adjunta una comunicació de Batet de divendres passat on explica que, d'acord amb l'article sis de la llei orgànica 5/1985, del règim electoral general, s'ha acordat substituir el parlamentari d'Unides Podem. Davant d'aquest fet, Rodríguez formula diverses preguntes a Batet. Concretament, demana a la presidenta de la cambra que aclareixi en quina resolució exacta procedeix a la retirada del seu escó, a partir de quin punt exacte de la llei ho ha fet –l'article sis de la llei /1985 és molt ampli i repassa totes les condicions d'inelegibilitat– i, finalment, qui ha pres aquesta decisió. Tota aquesta informació, afirma Rodríguez, li servirà per "delimitar l'objecte del futur litigi".

Cargando
No hay anuncios

En el text del lletrat major, aquest cita l'escrit enviat el 21 d'octubre pel TS, en què assenyala que "la pena presó és el desenllaç punitiu associat a la conducta que es declara provada, sense perjudici que a efectes de la seva execució" s'hagi "acordat la seva substitució per una pena de multa". Segons Gutiérrez, d'això s'ha d'inferir que el TS considera que "la pena privativa de llibertat imposada en origen no perd la seva natura per haver estat substituïda" i, per tant, és incompatible amb mantenir l'acta de diputat.