Montoro a Tardà: "Com es convoca un referèndum sense pressupostos públics?"

El ministre d'Hisenda presumeix de les seves polítiques com a conseller d'Economia de la Generalitat

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, vol eliminar un programa que el Govern considera que millora l’eficiència.
Júlia Manresa
25/04/2018
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha acabat parlant del referèndum i la independència de Catalunya en el ple destinat a la defensa dels pressupostos. Montoro ha elevat el to en resposta al diputat d'ERC, Joan Tardà, que ha posat sobre la taula el conflicte polític i judicial amb l'Estat. Montoro ha assegurat que el referèndum de l'1 d'octubre va ser il·legal i, després d'haver-se situat al centre de la polèmica per haver negat que s'hi hagués destinat ni un euro de diners públics, Montoro ha llançat a l'aire la pregunta: "Com es convoca un referèndum sense pressupostos públics?"

Montoro també ha reconegut que si Hisenda va començar a intervenir els comptes de la Generalitat el 2015 va ser perquè "tenien totes les sospites que incorrerien en il·legalitats". Des d'aleshores, ha insistit, el govern espanyol està "actuant" sobre les finances públiques de Catalunya.

El ministre d'Hisenda ha reiterat que el govern de la Generalitat ha suposat un risc per a l'estabilitat política i econòmica del conjunt de l'Estat i ha presumit que aquest dimecres el ple del Parlament hagi votat la recuperació de la paga extra dels funcionaris: "Això és al que ens dediquem els que ens trobem momentàniament sent consellers d'Economia de la Generalitat", ha etzibat.

A més, Montoro ha assegurat que quan ERC ha arribat al govern de la Generalitat "Catalunya ha fet fallida". Finalment, ha afirmat que han sigut els partits independentistes els que amb les seves polítiques han promogut l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i la "ruptura sentimental" de la societat catalana.

Presenta els comptes que donaran més finançament que mai a les comunitats

Els partits catalans els rebutgen per falta de credibilitat

Abans d'aquest debat, el ministre d'Hisenda ha defensat els comptes com els que permetran redistribuir la riquesa, amb millores per a funcionaris, per a pensionistes i per a les rendes més baixes. Però també perquè són els que més finançament donaran a les comunitats autònomes de tota la història.

Quan el ministre d'Hisenda ha acabat el seu discurs, En Comú Podem, el PDECat, ERC i el PSC han manifestat el seu rebuig a la proposta. El portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha assegurat que "el to amb què ha parlat el ministre expressa la manca de credibilitat dels pressupostos". Una expressió amb què ha coincidit el diputat d'En Comú Podem Joan Mena, que encara ha sigut més contundent. "Els pressupostos de Montoro tenen menys credibilitat que Cifuentes", ha etzibat, i ha recordat que no reverteixen la situació a Catalunya i "cristal·litzen" l'aplicació de l'article 155.

El mateix escepticisme ha mostrat ERC, que per veu de Gabriel Rufián els ha qualificat d'"extremadament reaccionaris" i de ser dels "colpistes del 155". Per la seva banda, Meritxell Batet, del PSC, ha lamentat que l'única vegada que Montoro ha parlat de Catalunya hagi sigut per culpar-la de l'endarreriment en l'aprovació dels comptes a Espanya. Tots els partits, doncs, han lamentat que els pressupostos no compleixen amb els compromisos d'inversions a Catalunya ni amb el finançament que li correspon.

stats