El ple activa la substitució dels presos i els exiliats

ERC i JxCat discrepen sobre com s’ha d’aplicar la fórmula que han dissenyat per als diputats suspesos

El ple del Parlament durant el debat de la suspensió dels diputats aquest dimarts
Núria Orriols
03/10/2018
2 min

BarcelonaEl ple del Parlament va rebutjar ahir la suspensió dels diputats processats per rebel·lió per 71 vots en contra, però ho va fer simbòlicament: seguidament va aprovar un mecanisme per tal que puguin designar -si volen- un altre membre del grup parlamentari per poder mantenir les majories parlamentàries “mentre duri la situació jurídica actual”. És a dir, va acatar de facto la suspensió del jutge del Pablo Llarena. No obstant, els grups discrepen sobre el següent pas: al migdia els diputats d’ERC Raül Romeva i Oriol Junqueras ja van presentar un escrit perquè sigui el president del grup republicà, Sergi Sabrià, qui a partir d’ara exerceixi el seu vot. Un tràmit que ara per ara no farà JxCat perquè considera que els diputats “no estan suspesos”. El portaveu adjunt del grup, Eduard Pujol, va dir ahir en roda de premsa que JxCat, “d’entrada”, no farà cap tràmit perquè els diputats afectats per la suspensió puguin seguir votant perquè creuen que està vigent la seva delegació de vot, inclosa la de l’expresident Carles Puigdemont. Ara bé, no va respondre si JxCat reclamarà que cobrin el sou. “Dependrà de cada diputat”, va dir Pujol.

Acord amb els comuns

JxCat i ERC van aconseguir aprovar el mecanisme per substituir els diputats per la majoria simple de la cambra (66 vots) amb el suport dels comuns, que també van rebutjar la suspensió dels diputats -remarcant que la negativa era “simbòlica”- i van definir el dictamen com la via per “desbloquejar” el Parlament. La CUP, en canvi, va votar en contra de la substitució perquè considera que és un acatament de la resolució del Tribunal Suprem. De fet, la coalició de Govern va poder tirar endavant aquest punt per un canvi de criteri dels serveis jurídics de la cambra que l’oposició es va encarregar de remarcar: malgrat que el lletrat major, Joan Ridao, havia assegurat la setmana passada que la substitució de diputats també requeria la majoria absoluta -ho va dir en la comissió de l’Estatut dels Diputats-, ahir la mesa va acordar abans del ple que, si es demanava votació separada dels dos punts de la resolució, per aprovar el segon seria suficient la majoria simple: això permetia prescindir de la CUP. Ara bé, malgrat que els diputats no cobrin des que el Suprem va decretar la seva suspensió i que s’apliqui el mecanisme que el mateix Llarena suggeria en la seva interlocutòria, Cs anirà als tribunals. A banda de la querella per desobediència, ahir el seu portaveu, Carlos Carrizosa, va anunciar un recurs d’empara al TC per anul·lar les votacions en què participin els presos i els exiliats.

Malgrat l’acatament, de facto, de la resolució de Llarena, la majoria independentista de JxCat i ERC sí que va rebutjar políticament les suspensions: va acusar el magistrat d’“ingerències il·lícites” al Parlament i d’aplicar l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal de manera il·legal perquè insisteixen que no hi va haver violència a Catalunya i, per tant, tampoc delicte de rebel·lió.

Aquest rebuig es va reflectir en la votació per decidir si les suspensions eren procedents, en què l’oposició no va assolir la majoria absoluta que recull el reglament. De fet, Ciutadans i el PP van abandonar l’hemicicle perquè van considerar il·legal la votació, i el PSC no hi va participar.

Proposta de Dictamen comissió estatut diputats
stats