Política16/12/2020

El ministeri de Sanitat demana endurir les mesures del pla de Nadal

Les comunitats avalen "per unanimitat" no prescriure tests d'autodiagnòstic per covid

M.f.f. / N.r. / A.m.
i M.f.f. / N.r. / A.m.

Madrid / BarcelonaEl ministeri de Sanitat i les autonomies han acordat que cada comunitat pugui augmentar les restriccions de cara a les festes de Nadal, en cas que l'evolució de l'epidèmia empitjori. En el marc del consell interterritorial de salut, integrat per les comunitats i el ministeri de Sanitat, el govern espanyol ha plantejat que les regions endureixin les mesures al voltant dels quatre primers punts del pla de Nadal acordat el 2 de desembre (que es manté). "Cal prendre mesures més contundents. Les xifres preocupen", ha asseverat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa després del consell. En concret, Illa ha fet referència a aquelles comunitats on les xifres han empitjorat més.

Aquests punts de l'acord afecten la restricció d'entrada i sortida a les comunitats autònomes, que estava previst que s'aixequés del 23 de desembre al 6 de gener per a familiars i propers; les reunions de fins a deu persones els dies 24, 25, 31 de desembre i 1 de gener; la possibilitat d'ampliar el toc de queda fins a la 1.30 de la matinada, i, per acabar, rebaixar la limitació dels esdeveniments multitudinaris. Pel que fa a Catalunya, la Generalitat ja ha assegurat que farà passos enrere en el pla de reobertura per l'evident empitjorament dels indicadors de l'epidèmia i l'amenaça d'una tercera onada. A banda de Catalunya, set comunitats més també han apuntat que ampliaran les restriccions, segons ha explicat Illa, que ha insistit que la màxima és "Per Nadal, a casa".

Cargando
No hay anuncios

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, fa dies que diu que les normes acordades amb les comunitats eren suficients si es complien, però l'augment de tots els indicadors després del pont del Puríssima, sumat a la decisió de diferents països europeus de restringir la mobilitat i tancar els comerços que no siguin essencials de cara a les festes –com és el cas d'Alemanya–, ha portat el president espanyol a plantejar un enduriment del pla si els contagis segueixen creixent. De fet, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assenyalat al Congrés de Diputats que estan observant un "preocupant augment" de casos. Per això ha demanat als ciutadans "un últim esforç": "Només depèn de nosaltres no obrir la porta a una tercera onada".

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, correspon a les comunitats decidir si endureixen les mesures, i Catalunya ja va plantejar ahir revisar el pla de Nadal. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat aquest dimecres que les dades reals del covid són "encara pitjors" –ja que el recompte ara és diferent– i ha demanat fer un "pas enrere".

Cargando
No hay anuncios

Descartats els tests d'autodiagnòstic

Illa també ha avançat que les comunitats autònomes han descartat "per unanimitat" que els metges no recomanin ni tampoc prescriguin l'ús dels tests d'autodiagnòstic. "No formen part de l'estratègia contra el coronavirus. El covid no és apte per ser autodiagnosticat. Lamentem la confusió", ha apuntat Illa, que ha afegit que només es poden usar per part de professionals sanitaris. Pel que fa a la realització de tests a les farmàcies, com demanen les comunitats de Madrid i Múrcia, Illa ha apuntat que encara estan estudiant la proposta i que "cal tenir-ho clar" abans de decidir res.

Cargando
No hay anuncios

La vacuna, "el principi del final"

lla també ha apuntat que "és possible" que Europa autoritzi amb condicionants la vacuna Pfizer (Espanya n'ha comprat 20 milions de dosis) abans d'acabar l'any, malgrat que ha volgut ser prudent amb les dates. En roda de premsa, el ministre ha avançat que les comunitats autònomes han estudiat acordar unes dates de vacunació, si bé ha refredat fixar un marge. "No volem anticipar una data, volem vacunar amb seguretat", ha dit Illa. "Es farà progressivament d'acord amb els criteris", ha insistit el ministre sobre el pla de vacunació. Illa també ha apuntat que en tot cas això és "el principi del final" però que les restriccions i les mesures sanitàries continuaran.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, Sánchez també ha assegurat al Congrés que Espanya està "preparada" per rebre la vacuna de Pfizer abans d'hora, després que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) anunciés que en farà l'avaluació final ja el pròxim dilluns 21 de desembre. En aquest sentit, ha llançat un missatge d'esperança, que considera "justificada" enfront del "derrotisme i el negacionisme" d'altres forces polítiques. "Comencem a veure la llum al final del túnel", ha repetit una vegada i una altra.

Casado reivindica el Nadal religiós

Durant la sessió de control al Congrés, Sánchez s'ha trobat un cap de l'oposició tancat en banda. Pablo Casado torna a la competència contínua amb Vox per abanderar el discurs ultra i avui ha arribat a plantejar que la vacuna en contra del coronavirus la rebin primer els espanyols, mentre el líder de l'extrema dreta, Santiago Abascal, demanava que "Europa protegeixi primer els europeus". Però Casado encara ha fet un pas més enllà i ha retret a Sánchez que parli del Nadal com una festa de l'"afecte" i no reivindiqui que és l'inici de la "civilització occidental".

"¿Tant els costa celebrar el Nadal, que és el naixement de Jesús? Espanya és un país cristià en una civilització occidental en la qual crec que podem reivindicar aquestes festes històricament sense cap tipus de problema", ha assenyalat. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, li ha replicat que "bona sanitat". "Vostè no aixeca el cap des de la moció de censura", ha dit al líder del PP a més de preguntar-li on era la "moderació".

La triple dreta ha censurat que Sánchez hagi donat poc la cara durant la pandèmia, ja que no va ser ell sinó Illa qui a l'octubre va haver de defensar l'ampliació de l'estat d'alarma fins al maig, i la compareixença d'aquest dimecres s'ha acabat convertint en un calaix de sastre de tots els últims temes: gestió de la pandèmia i consells europeus. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha denunciat que Sánchez vagi de bracet de partits que volen trencar Espanya. I si Rufián asseverava que avui dia es poden fer cops d'estat sense armes, ja que "la pandèmia i el colpisme són l'escenari avui a Espanya", la presidenta dels taronges ha assegurat que el millor exemple d'això és l'independentisme.