D'Arrimadas a Junqueras, un matí d'adeus al Parlament
També Turull, Rull i Sànchez deixen l'hemicicle, així com Gerard Gómez del Moral, Laura Borràs, José María Espejo Saavedra i Andrea Levy
BarcelonaEl matí ha estat marcat aquest dijous pels comiats. Inés Arrimadas (Ciutadans), Gerard Gómez del Moral (ERC) i Laura Borràs (JxCat) han demanat la paraula a l'hemicicle per acomiadar-se, però també marxen els presos polítics que ocupaven un lloc al ple (tot i no poder ser-hi): Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, que marxen després d'haver estat elegits al Congrés el 28-A. A banda, també José María Espejo Saavedra (Cs), vicepresident segon de la mesa del Parlament, marxarà a Madrid, així com la diputada del PP Andrea Levy, que va ocupar el número 6 a la llista dels conservadors al Congrés i anirà a la llista de l'Ajuntament de Madrid.
Junqueras: "Tornaré perquè és aquí on s'han de dirimir els conflictes polítics"
El primer a intervenir, Gómez del Moral, ha sigut també el primer a recordar la situació d'excepcionalitat que viu el Parlament, amb representants escollits en situació de presidi. Ho ha fet llegint una carta d'Oriol Junqueras: "Tornaré perquè és aquí on s'han de dirimir els conflictes polítics". "Avui tanco una etapa en aquest Parlament sabent que no ens aturarem i no ens rendirem encara que ens amenacin o ens empresonin", ha continuat l'exvicepresident: "Vull seguir defensant la llibertat i la democràcia a tot arreu". Gómez del Moral també ha recordat Jordi Turull, amb qui té una bona relació: "Recordo l'abraçada que li vaig fer al Parlament, abans que anés a la presó". Respecte a la seva pròpia partida de la cambra, ha citat Antonio Machado: «'Todo pasa y todo queda, y lo nuestro es pasar'». I també ha citat Lluís Llach: "Que tinguem sort, perquè de la nostra sort també en depèn el nostre país".
Els diputats de Ciutadans no l'han aplaudit, ni a ell ni tampoc a Laura Borràs (JxCat), quan s'ha dirigit a l'hemicicle. Borràs ha recordat que marxa al Congrés per l'excepcionalitat del moment: "Se m'acaba l'etapa de privilegis i comença la de deures". A més, ha recordat que Jordi Sànchez, que encapçalava la llista del seu partit, no pot ara ocupar el seu lloc a l'hemicicle. També ha recordat Josep Rull i Jordi Turull, "que no han pogut ser diputats plenament". De la legislatura, n'ha destacat les ombres: "Els intents d'investidura, els empresonaments", i ha recordat que "les víctimes de l'onada repressiva no són només les persones obligades a respondre davant els aparells de l'Estat, sinó totes les que representen". "Els drets civils i polítics no són mai drets si són parcials", ha dit. I ha afegit: "Marxo amb recança, que és un esperó per tirar endavant". També ha expressat el seu desig de tornar al Parlament per proclamar la independència de Catalunya.
Arrimadas: "He sigut catalana per elecció"
Inés Arrimadas s'ha acomiadat aquest dijous com a líder de l’oposició a Catalunya deixant el grup parlamentari de Ciutadans visiblement emocionada. "Com molta altra gent, he sigut catalana d'elecció, i mai vaig pensar ser en política", ha assegurat. I ha afegit: "Però la defensa de la igualtat, de la justícia social, em van portar aquí". Arrimadas, que ha tret pit del seu grup parlamentari com "el millor" i "guanyador de les eleccions del 21-D", també ha desitjat "el millor en l'àmbit personal" a tot l'hemicicle. En la seva intervenció, la diputada electa pel Congrés ha tornat a treure "un cartellet" per acomiadar-se, després de les enganxades que ha tingut aquesta legislatura amb el president, Quim Torra, que sempre li ha retret que fes servir pancartes i cartells a l'hemicicle. Es tractava d'una fotografia amb una pintada que s'ha trobat aquest matí a la porta de casa seva, i que deia "Passi-ho bé". "Sempre ha sigut molt dur lluitar contra el nacionalisme, però tornarà a valer la pena", ha continuat Arrimadas, que ha reivindicat que marxa a Madrid per construir una "alternativa de govern": "Governarem a Catalunya i governarem a Espanya". Arrimadas ha donat la mà a continuació a tots els membres del Govern presents a l'hemicicle, inclòs Torra. La bancada d'ERC i JxCat no l'ha aplaudit, però alguns diputats, com Albert Batet i Sergi Sabrià, entre d'altres, han baixat al seu escó per donar-li la mà o fer-li dos petons, igual que el líder del PSC, Miquel Iceta, i el diputat del PP Santi Rodríguez.
La líder de Cs ha insistit, a més, que marxa deixant el partit "en molt bones mans", referint-se a Lorena Roldán i Carlos Carrizosa. L’anunci de la seva marxa al Congrés va sorprendre la majoria dels diputats al febrer, que no en sabien res. A hores d'ara continuen sense saber res del cert, però ahir el camí es va eixamplar per a Lorena Roldán després que Carrizosa, que agafarà les regnes de la formació al grup parlamentari, renunciés a ser futur candidat a les catalanes. Primera opció del partit, la candidatura de Roldán va generar dubtes posteriorment pel seu passat polític: concretament, una fotografia del 2013 en què se la reconeixia participant a la Via Catalana. No obstant, les declaracions del president del partit, Albert Rivera, que és qui pren la decisió i ahir va trencar una llança per Roldán a Antena 3, l'ha tornat a situar a la línia de sortida. També han sonat altres noms en els últims dies, com el del diputat Nacho Martín Blanco, però fonts de Cs expliquen que ara mateix aquesta opció no està sobre la taula.
La marxa d’Arrimadas és un cop dur per al grup parlamentari de Cs en un moment de recés: els resultats de les generals a Catalunya –en què es van quedar en els mateixos 5 escons que el 2016, amb Juan Carlos Girauta com a cap de llista– no auguren res de bo. Però no és aquest l’únic trasllat que debilita el grup parlamentari. També José María Espejo-Saavedra, vicepresident segon del Parlament, segueix Arrimadas a Madrid, i no està clar qui el substituirà: Joan Garcia –secretari tercer de la mesa– o David Mejía –per la seva condició de jurista– podrien ser una bona opció. La marxa d'Espejo-Saavedra s’ha de sumar també a la del portaveu adjunt del partit del Parlament, Fernando de Páramo, que va abandonar Cs a Catalunya el juliol del 2018. Cs buida així el Parlament de bona part de l’equip que va portar el partit a guanyar les eleccions el 21-D. Les agrupacions municipals assisteixen, doncs, a un buidatge del Parlament al mateix temps que miren amb preocupació el gir a la dreta de Rivera, que l’ha fet créixer a l’Estat però pot fer perdre al partit taronja el terreny que havia guanyat al PSC el 2017. Agafar les regnes del partit a Catalunya en aquest moment suposaria un cost personal al nou líder, que hauria d’acceptar per avançat que li costaria molt mantenir els resultats del 2017. "Dependrà de si amb la sentència del judici de l’1-O torna la confrontació social a Catalunya o no", apunta una font.