Política19/12/2018

Els Mossos avisen que impedir el consell de ministres del 21-D pot suposar penes de presó

El dispositiu policial se centrarà en garantir l'accés de les autoritats a la Llotja de Mar

Pau Esparch

BarcelonaLa Casa Llotja de Mar serà l'epicentre del dispositiu del 21-D dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana per a la celebració del consell de ministres aquest divendres a Barcelona. L'objectiu serà garantir l'accés del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i dels seus ministres a la Llotja de Mar. Es farà un perímetre de seguretat al voltant d'aquest edifici: des de Drassanes fins al carrer Comerç i des de la Via Laietana fins al passeig de Colom. La policia treballa amb la previsió que el president i alguns dels seus ministres faran un desplaçament intern dins de Barcelona –perquè seran a la ciutat des del dia abans– i que la resta de ministres vindran de l'aeroport del Prat. La idea del dispositiu és que els polítics accedeixin a la Llotja de Mar per carretera, amb vehicles que estaran escortats per agents dels Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil –com s'acostuma a fer amb les autoritats de l'Estat.

Fonts dels Mossos han avisat que els manifestants que intentin impedir la celebració del consell de ministres es poden enfrontar a delictes contra les institucions de l'Estat: concretament, dels articles 503 i 504 del Codi Penal. En el primer cas, pot suposar una pena d'entre dos i quatre anys de presó per als que "envaeixin violentament o amb intimidació el local on estigui constituït el consell de ministres" i per als que "coarten o posen obstacles a la llibertat del govern reunit". En el segon cas, pot implicar una multa d'entre 12 i 18 mesos per als que "calumniïn, injuriïn o amenacin greument el govern de la nació o el Consell General del Poder Judicial" i una pena d'entre tres i cinc anys de presó per als que utilitzin la força, la violència o la intimidació per impedir assistir en una reunió.

Cargando
No hay anuncios

A la Llotja de Mar hi coincidiran els agents dels diversos cossos policials: els de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estaran més centrats en la seguretat del president del govern espanyol i dels ministres, mentre que els Mossos s'encarregaran de l'ordre públic al voltant de l'edifici. A diferència de l'1-O, el dispositiu del 21-D serà compartit: es farà des del Centre de Coordinació Operativa (CECOR) i estarà integrat pels comandaments dels diversos cossos policials. Això permetrà que les decisions es prenguin de manera col·legiada, a part de rebre la informació –com ara les imatges– que puguin tenir els diferents efectius.

Cargando
No hay anuncios

Fonts dels Mossos han apuntat que divendres es preveu que hi hagi afectacions a la mobilitat de Barcelona, sobretot a les rondes, pels talls que hi pugui haver de les concentracions. També han pronosticat que les afectacions s'ampliaran a altres punts de Catalunya, on els Mossos seran presents. La policia catalana activarà tots els seus efectius operatius pel dispositiu del 21-D.