Política15/09/2013

L'ambaixadora de Lituània, la segona a passar pel despatx de Margallo

Després que el ministre d'Estrangers cridés a consultes l'ambaixador letó pel suport del primer ministre al procés català, ara ha citat la representant del govern lituà, que també va mostrar la seva simpatia amb l'autodeterminació de Catalunya

Ara
i Ara

BarcelonaEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, augurava aquest dissabte que el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, tindrà "molta feina" trucant a més ambaixadors que donin suport al dret a decidir dels catalans. La profecia de Rull sembla que es comença a complir. Dos dies després que Margallo cridés a consultes l'ambaixador letó per expressar-li la queixa formal del govern espanyol pel suport del primer ministre de Letònia al procés sobiranista català, el ministre ha cridat també l'ambaixadora de Lituània, Audra Plepyté, pel fet que el seu primer ministre va mostrar la seva simpatia pel dret a decidir.

Divendres passat Valdis Dombrovskis, primer ministre letó, va afirmar que la Via Catalana era "un missatge molt poderós" i que era "necessari prestar-hi atenció". Preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, va respondre: "Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?". La reacció del govern espanyol, part de l'estratègia del qual passa per assegurar que una Catalunya independent quedaria aïllada en el món, va ser fulminant. Poques hores després de les declaracions de Dombrovskis, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, convocava l'ambaixador de Letònia a Espanya per presentar-li una protesta formal.

Cargando
No hay anuncios

I si divendres va ser Letònia, dissabte va arribar el torn de Lituània. El primer ministre, Algirdas Butkevicius, va defensar en una entrevista amb l'ACN que cada país "ha de trobar el seu propi camí" i té "dret a l'autodeterminació". Butkevicius es va mostrar "molt content" que l'exemple de la Via Bàltica que el 1989 van fer Lituània, Letònia i Estònia ara "inspiri" els catalans. Per afegir més sal a la ferida espanyola, Butkevicius és, en aquests moments, molt més que el cap del govern d'un petit estat bàltic: és el cap de l'estat que actualment ostenta la presidència de torn de la Unió Europea. Les seves paraules han causat consternació en el govern espanyol, que ha reaccionat de forma idèntica a com ho va fer amb Letònia, de manera que l'ambaixadora lituana també haurà de passar pel despatx de Margallo per "donar explicacions" i escoltar la "queixa" de l'executiu de Rajoy.