JxCat força Eduard Pujol a deixar el Parlament per denúncies internes d'assetjament sexual

El partit l'ha suspès de militància i "anima" les dones a activar la via judicial

Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, durant el debat
Núria Orriols / Aleix Moldes
26/10/2020
3 min

BarcelonaFa un parell de setmanes que diverses militants de JxCat es van adreçar a la diputada Aurora Madaula. Volien explicar-li que s'havien sentit assetjades sexualment per un membre destacat de l'organització. Com a responsable en temes de feminisme a la direcció del partit, Madaula va fer una sèrie de comprovacions que la van portar finalment a traslladar el cas als màxims responsables tant del grup parlamentari com de la formació. Albert Batet, president del grup, en va tenir coneixement dijous passat. Jordi Sànchez, secretari general de la formació, se'n va assabentar aquest cap de setmana passat mentre era de permís penitenciari. I diumenge es va prendre una decisió: Eduard Pujol, fins ara portaveu al Parlament, seria suspès de militància de manera immediata i hauria d'abandonar la seva responsabilitat a la cambra catalana. Aquest dilluns, després d'una reunió amb Batet i Josep Rius, vicepresident de JxCat, Pujol, que consultat per l'ARA nega les acusacions, ha acceptat renunciar també a l'escó de diputat tal com l'havien convidat a fer.

A menys de dos mesos de la dissolució del Parlament, JxCat prescindeix de manera fulgurant de qui era fins ara el seu número 2 a la cambra catalana i una de les seves figures més mediàtiques. En un comunicat a mig matí, el grup parlamentari anunciava que Pujol renunciava a l'acta de diputat per "motius personals". Poc més d'una hora després era la portaveu del partit, Elsa Artadi, la que traduïa el comunicat i apuntava que els motius personals eren diverses denúncies –no ha detallat quantes– contra ell per una conducta que podria ser constitutiva d'assetjament sexual.

JxCat no iniciarà una investigació interna del cas, sinó que mantindrà Pujol suspès de militància mentre "anima" les dones que l'han denunciat internament a recórrer també a la justícia. Artadi ha garantit que ja se les està "acompanyant" i que ho continuaran fent si decideixen obrir la via judicial. "No hem de ser nosaltres els que fem una investigació interna, sinó la justícia", ha insistit la portaveu, que fins i tot ha arribat a plantejar que si ho fessin a la inversa correrien el risc d'estar "encobrint" un possible delicte.

Decisió amb celeritat

Sense entrar en detalls, ni de quantes dones serien presumptament les víctimes, ni del tipus de fets que es denuncien, ni tampoc de quan haurien succeït, la portaveu de Junts ha confirmat que la decisió es va prendre diumenge, quan el cas va arribar a orelles del secretari general del partit, Jordi Sànchez, que estava de permís penitenciari. Ell va ser qui va determinar que, de manera immediata, Pujol havia d'abandonar qualsevol responsabilitat al partit i que el cas s'havia de judicialitzar. "La nostra línia és tolerància zero amb l'assetjament sexual i el masclisme", ha subratllat Artadi. Gemma Geis, fins ara portaveu adjunta, ja ha estat designada com a nova portaveu del grup parlamentari i a ella la substituirà Josep Maria Forné.

Encara sense codi ètic –s'està elaborant, en un partit que fa tot just uns mesos que va començar a caminar–, Artadi ha assenyalat que s'acabarà de definir com abordar la suspensió cautelar de militància –"que no pressuposa culpabilitat", ha dit– quan es tinguin desenvolupades totes les eines per tractar els casos de violència masclista. De moment, però, "el partit havia d'actuar" i d'aquí que també se l'hagi instat a deixar l'acta de diputat, tot i que es tracta d'una acció irreversible.

Suspès de militància, Pujol no podria optar –com volia– a les primàries que JxCat farà per triar els principals integrants de les llistes de cara a les eleccions del mes de febrer. De moment, tot i que el partit insisteix en la seva presumpció d'innocència, no sembla que hagi de tenir lloc en el futur immediat de la formació.

Substitut per dos mesos

Pujol va formar part de la candidatura de JxCat al Parlament en un lloc molt destacat, el número 8 per Barcelona, i per sobre seu només hi havia presos polítics, exiliats i Laura Borràs. Va actuar de portaveu adjunt en l'inici de la legislatura i des de feia un any era el portaveu de la formació a la cambra. Ell havia estat un dels fitxatges de Carles Puigdemont per a les eleccions del 21-D. Fins que va rebre la proposta de l'expresident, aquest periodista de Martorell dirigia RAC1, com abans havia dirigit Barça TV. També havia treballat, entre d'altres, a Catalunya Ràdio.

Ara, doncs, la llista de JxCat haurà de córrer, encara que el pròxim diputat només ho serà fins al 15 de desembre, quan es convocaran les eleccions de manera automàtica i la legislatura haurà arribat al seu final. El torn hauria de ser per a Maria Senserrich, número 26 de JxCat per Barcelona en les eleccions del 21-D i antiga portaveu del PDECat. Junts no ha confirmat, però, si serà ella –depèn de Senserrich– o si la llista seguirà corrent. L'últim membre de la formació a accedir a l'escó va ser al febrer Ferran Mascarell, després de la pèrdua de condició de diputat del que aleshores era president de la Generalitat, Quim Torra.

stats