Política23/11/2020

El fiscal Zaragoza carrega contra la reforma de la sedició i critica que Bèlgica sigui un "refugi d'impunitat"

L'autor de la tesi de la rebel·lió dona la raó a una fundació propera a Vox durant un webinari de Cs

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl fiscal Javier Zaragoza viu un moment d'hores baixes. L'absolució del major Josep Lluís Trapero per part de l'Audiència Nacional va destruir la tesi amb què va treballar durant anys: primer com a fiscal en cap de l'Audiència Nacional i després com a fiscal del Tribunal Suprem en el judici contra el Procés. Això sumat a l'anunci del govern de Pedro Sánchez de reformar el delicte de sedició com a mecanisme per reduir les penes de presó als presos polítics evitant l'indult, ja que la Moncloa descarta l'amnistia. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es va comprometre a portar la reforma al consell de ministres abans de finals d'any, cosa que ha està generant els primers moviments de la judicatura i la dreta espanyola.

Durant el primer any del govern de coalició, la Fiscalia del Suprem s'ha convertit en la veu discordant de la de la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. Sense anar més lluny, divendres passat va demanar repetir el judici a Arnaldo Otegi pel cas Betaragune tot i l'absolució dictada per la justícia europea i l'oposició del ministeri públic a l'Audiència Nacional a la repetició del judici. De fet, Zaragoza manté que l'1-O va haver-hi rebel·lió i està decidit a fer de contrapès a la Moncloa, en un moment en què al govern espanyol li fan molta por totes les turbulències judicials que puguin emergir del deep state per intentar desestabilitzar la legislatura, com l'operació Volhov.

Cargando
No hay anuncios

Zaragoza ha mogut peça aquest dilluns i ha donat la raó a una fundació propera a Vox durant un webinari, una trobada digital, organitzat per Ciutadans al Parlament Europeu. Titulat "Defensar l'estat de dret: els delictes de rebel·lió i sedició, avui", el webinari ha versat sobre la resposta al Procés i Zaragoza ha aplaudit les tesis de l'advocada Elisa de la Nuez de la fundació Hay Derecho, que el 2018 va premiar l'actual portaveu adjunta de Vox al Congrés, l'exadvocada de l'Estat Macarena Olona, per la seva lluita contra la corrupció. D'una banda, el fiscal ha reiterat que està en contra de reformar els delictes de sedició i rebel·lió i ha defensat incorporar-ne d'altres per garantir la protecció del marc constitucional com "el delicte de convocatòria il·legal de referèndums".

"El sistema, un cop més, ens ha fallat"

De l'altra, ha reclamat una reforma de l'euroordre arran del cas de l'expresident Carles Puigdemont. "No pot ser que un estat es converteixi en un refugi d'impunitat per a aquells que pretenguin alterar la integritat territorial", ha dit, en referència a la situació del líder de Junts per Catalunya i els exconsellers a l'exili. A més, ha insistit que "els fets que van passar a Catalunya" el 2017 "són punibles en tots els estats de la Unió Europea", però ha admès que "la disparitat" de criteris per examinar una euroordre ha suposat un "obstacle" per extradir Puigdemont. "El sistema, un cop més, ens ha fallat", ha lamentat, mentre l'eurodiputada de Ciutadans Maite Pegaza i De la Nuez assentien amb el cap.

Cargando
No hay anuncios

L'advocada de la fundació Hay Derecho ha fet un pas més enllà per analitzar la situació política i judicial a Espanya i ha reclamat que calen noves eines per fer front als "populismes". "Tenim l'enemic de l'estat de dret dins del govern", ha assenyalat sobre Unides Podem, i ha considerat que la tasca que està fent fins ara la Unió Europea per advertir sobre el deteriorament de l'estat de drets en llocs com Espanya és insuficient. "Estan passant coses preocupants més enllà de Catalunya", una afirmació que també ha ratificat Zaragoza, que busca el seu lloc amb un nou govern i aliats a la Moncloa.