Pere Torrens: "Em presentaré a les pròximes eleccions si trob un grup per fer un partit"

El batle de Búger, Pere Torrens.
10/06/2021
5 min

BúgerEn les darreres setmanes Búger ha estat en el punt de mira a causa de la incorporació de la regidora del Partit Popular Coloma Capó a l'equip de govern. Aquest nomenament ha provocat el trencament amb el PSIB-PSOE -sigles amb què es va presentar a la batlia- i el malestar de l'oposició, que va demanar explicacions al batle, Pere Torrens, en el ple de dijous passat. Torrens explica a l'ARA Balears el perquè d'aquesta incorporació i com ha viscut la seva legislatura fins ara.

Ja fa dos anys de les eleccions, com diríeu que heu viscut el vostre mandat fins ara?

— Estic satisfet. Ha estat diferent a causa del coronavirus, però hem acoseguit superar totes les dificultats que se'ns han presentat. Per ara hem pogut dur a terme totes les inversions que hem volgut.

Com ha estat gestionar un poble en plena pandèmia?

— Ens hem anat adaptant a la normativa, tant del govern espanyol com de la Comunitat Autònoma. Hem tret una línia de subvencions, juntament amb el Govern i el Consell de Mallorca, per a comerços i restauradors que han hagut de tancar durant el confinament i que s'han vist afectats per les restriccions.

Amb quins projectes vàreu entrar i quins us queden pendents?

— Ens hem centrat en les energies alternatives i hem instal·lat plaques solars. També hem canviat canonades velles i l'enllumenat per fer més eficient la despesa elèctrica. Tenim pendent un projecte d'allotjaments turístics per fer una ruta ciclista i cobrir una pista multiesportiva.

Quin és el repte més important de la vostra legislatura?

— Desnitrificar l'aigua. És una reivindicació històrica i un dels punts importants pels quals em vaig presentar a les eleccions. Estam en camí d'aconseguir-ho, perquè ja donam aigua a través d'un pou descontaminat, tot i que encara n'hi ha de contaminats. Ara hem adquirit un solar per fer-hi un aparcament i instal·lar-hi un equip de desnitrificació biològic per tal d'eliminar els nitrats del pou contaminat.

El mes de març d'enguany, Búger va quedar sense Policia Local perquè l'únic agent que hi havia es va incorporar a la plantilla d'Inca. Ara qui controla les incidències diàries?

— Vàrem haver de fer un borsí i fa un mes se'n va reincorporar un altre. L'ideal seria que en tinguéssim dos, però ara mateix no ho podem assumir. Quan no n'hi havia, els ciutadans acudien a mi per resoldre problemes. Búger és un poble petit, i no hi sol haver gaire incidències.

Per què vàreu decidir anar a la llista del PSOE, tot i que sempre us heu posicionat obertament en tesis polítiques més autonomistes, fins i tot podríem dir que independentistes...

— L'antic batle de Búger, Rafel Capó, em va oferir fer una llista conjunta i ho vaig acceptar. Sempre he tingut la il·lusió de fer feina pel meu poble, i era l'única manera de poder presentar-me. Jo dic que ha estat un matrimoni de conveniència, perquè el PSOE em va utilitzar per tenir un candidat i jo, per poder-me presentar. Mai renunciaré als meus postulats més íntims, però sí que tenc clar que mai n'he fet bandera a Búger. Em centr a resoldre els problemes dels ciutadans.

Tot i ser independent, durant tot aquest temps us heu sentit còmode formant part d'una candidatura del PSOE?

— Sí. Jo m'he centrat molt en Búger, no he intervingut en els debats perquè no som afiliat del PSOE. El que passa és que això havia d'explotar per algun costat, perquè un matrimoni de conveniència no és el més ideal.

Durant les darreres setmanes Búger ha estat en el punt de mira a causa de la incorporació de la regidora del Partit Popular Coloma Capó a l'equip de govern...

— No s'acaba el món si a un moment donat, per donar estabilitat a un govern municipal, es pacten alguns acords amb una regidora del Partit Popular. A un poble petit no és necessari fer bandera política constantment, s'han de tenir en compte els problemes reals, com la pavimentació dels carrers o arreglar l'aigua potable.

En algun moment vàreu pensar que aquest nomenament provocaria tantes crítiques?

— És excessiu l'espectacle que s'ha muntat. El més important són els interessos dels ciutadans. Un partit polític el que no pot fer és sancionar o expulsar algú perquè pensa de manera diferent. El nomenament es va fer de manera conscient i responsable.

La incorporació de Capó, fins i tot, ha provocat que els membres socialistes amb qui formau equip hagin demanat la baixa de militància. Enteneu l'actitud del PSIB? Hi ha hagut moltes converses de partit?

— Sí que hi ha hagut converses. Des del primer moment, el PSIB ens va comunicar que no podien acceptar el nomenament, perquè va en contra dels seus valors. Nosaltres vàrem exposar les nostres raons i no les varen entendre. El tema de les baixes ja és una qüestió personal d'ells. Els agraesc el seu suport.

En el ple de dijous passat, quan el regidor de MÉS Pep Lluís Pons us demanava explicacions sobre aquest nomenament, no vàreu voler contestar la seva pregunta perquè consideràveu que no era el lloc oportú. Quan creis que serà el moment i el lloc de donar explicacions als ciutadans?

— Si no ho vaig fer al ple, va ser perquè els regidors ja tenien la informació del nomenament. No tenc per què donar explicacions del perquè s'ha arribat a aquest acord. És una discussió que ens durà hores i no en traurem res en net. Tampoc ho vaig fer per respecte al PSIB, perquè encara no s'havia comunicat oficialment que no es tornava enrere amb aquesta decisió.

Per què vàreu decidir pactar amb el PP i no amb MÉS?

— No hi ha un pacte, sinó un acord. És un matís que vull recalcar. Amb MÉS és molt difícil pactar, jo diria que fins i tot impossible, perquè ells mateixos ja es van autodescartar en el seu moment. I a qui no et vol, ja no vas a cercar-lo. El candidat de MÉS, Pep Lluís Pons, va dir durant tota la campanya electoral que ell no pactaria amb ningú, i especialment amb Pere Torrens. Amb MÉS, és difícil pactar perquè les relacions polítiques i personals estan molt deteriorades.

Diríeu que hi ha més qüestions personals que de partit?

— N'estic segur. Som una persona que de vegades puc ofendre, encara que no sigui la intenció. Amb els de MÉS hi va haver una qüestió important durant la legislatura passada, relacionada amb la compra d'un solar. Nosaltres ens hi vàrem posicionar en contra i ells encara ho retreuen. Aquest tema hauria d'estar més que tancat. Hi ha hagut diferències en qüestions polítiques, però ells les han convertides en personals. Els ciutadans estan cansats de polítics que fan espectacles indecents.

Quan Pep Lluís Pons va entrar com a batle de Búger, vós l'acusàveu d'un pacte antinatura amb el PP. No és el que també heu fet vós?

— Reconec que en aquell moment estava massa alterat per expressar racionalment el que volia dir, i no ho dic per justificar-me. Som responsable de les meves paraules i actes. El que més em va molestar va ser que el vot no es va fer pensant en el poble, sinó en contra meva. Va ser un vot de venjança i això no és fer política.

Creis que l'entrada d'un membre del PP virarà el tipus de polítiques que s'hagin de fer? Anirà cap a una política més de centre o es continuarà apostant per una més d'esquerra?

— Gens ni mica, perquè les polítiques de poble no són ni de dretes ni d'esquerres. No em cansaré de dir-ho. Tenim moltíssimes inversions previstes i s'aniran executant durant aquests dos anys.

Us plantejau repetir d'aquí a dos anys amb un partit propi?

Encara no sé què faré, però no ho descart. La meva relació amb els partits establerts ha acabat. Per mi la llibertat és absoluta, i no vull que ningú em digui el que puc fer o no. Els únics que m'ho han de dir són els ciutadans de Búger o els regidors. Si a les pròximes eleccions trob un grup de gent per formar un partit, em tornaré a presentar. Em fa ganes, perquè quan comences una tasca la vols acabar, i quatre anys són molt pocs.

stats