Eleccions 23-J
Política24/07/2023

El PP guanya les eleccions a les Balears i el PSOE millora els seus resultats del 2019 contra pronòstic

Els dos grans partits empaten a 3 diputats, mentre que Sumar-MÉS i Vox es fan amb un escó cadascun

PalmaAmb més del 75% escrutat, el Partit Popular, amb José Vicente Marí com a cap de llista, s'erigeix en el guanyador de les eleccions del 23-J a les Balears, amb més d'un 35% del total dels vots, i 3 escons; el segueix el PSOE, liderat per Francina Armengol, que amb un 30% del sufragi ha aconseguit millorar les previsions negatives que plantejaven les enquestes i obté 3 diputats, que és un més que el que va aconseguir a les de 2019.

Cargando
No hay anuncios

Els populars han assolit 177.000 vots, el que suposa un increment de més de 75.000 sufragis, un resultat que confirma l'hegemonia popular que ja es va produir a les autonòmiques. En aquestes generals, el PP ha pujat 12 punts, i és el clar guanyador en l'àmbit balear. El PSOE ha estat sense cap dubte la sorpresa de la nit, tant a nivell estatal com autonòmic. En un context de retrocés anunciat per bona part de les enquestes, la llista d'Armengol s'ha fet amb 150.000 sufragis, gairebé un increment del 5% del nombre de vots respecte de 2019, i per aquest motiu ha assolit un escó més.

L' altra notícia del vespre pel que fa a les Balears és l'entrada d'un diputat de Sumar-MÉS, la qual cosa, si es compara amb els resultats de Podem de les darreres eleccions, suposa la pèrdua d'un escó, tot i que en nombre de vots els resultats són lleugerament superiors a 2019. La diferència és que en aquesta oportunitat, la nova formació que ha engolit Podem, Sumar, havia situat de cap de llista autonòmica a Vicenç Vidal, de MÉS, i per tant per primera vegada en la història un diputat ecosobiranista de les Illes entrarà al Congrés dels Diputats després d'assolir el 16% dels sufragis.

Cargando
No hay anuncios

L'altre escó que correspon a les Illes ha anat a parar a Vox –concretament a Jorge Campos–, que amb el 15% dels vots obté un diputat menys que a les generals del 2019 després de perdre poc més de 2.000 vots.

Cargando
No hay anuncios

Els diputats del PP que també s'han adjudicat un escó, a més de l'aconseguit per Marí Bosó, seran Sandra Fernández i Joan Mesquida Mayans. Pel que fal al PSOE, acompanyaran a Armengol Pepe Mercadal i Milena Herrera.