Eleccions al parlament català
Política06/05/2024

Enquesta de l'ARA: L'efecte Sánchez impulsa el PSC i posa en dubte la majoria independentista

Els socialistes creixen, Junts s'estanca i ERC continua a la baixa

BarcelonaCinc dies de reflexió podrien valer tres diputats a Catalunya. Almenys aquest és l'efecte de la decisió de Pedro Sánchez que detecta l'enquesta de l'ARA, elaborada per Yougov, i que es publica aquest cap de setmana. De 36 diputats ara fa una setmana a 39 (37-41 en la forquilla), que impulsen el candidat del PSC, Salvador Illa, a la primera posició, tot i que queden lluny de desbrossar-li el camí per ser president. Els socialistes s'aprofitarien de l'estancament en la segona posició de Junts, que es manté avui amb 32 diputats i encapçala el bloc independentista. La irrupció de Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat va ser en un primer moment fulgurant, segons els sondejos publicats abans de l'inici del període electoral, però l'enquesta de l'ARA no detecta moviments rellevants en l'última setmana i, a falta d'un revulsiu, hi ha indicis que Junts podria haver mobilitzat ja la major part del seu electorat.

Els resultats de les eleccions catalanes
Previsió d’escons i variació respecte a l’enquesta de l’ARA del dia 28 d’abril, forquilla d’escons i estimació de vot en percentatge
Cargando
No hay anuncios

ERC és qui pitjors resultats obté des de l'inici de la campanya: els republicans baixen dos diputats en les estimacions i, amb 24, es queden lluny de la victòria. Tot i això, seran decisius per decantar la balança. Illa els allarga la mà per formar un nou tripartit, però Pere Aragonès es resisteix a una operació que acabaria amb els governs de majoria independentista que ininterrompudament dirigeixen la Generalitat des del 2012. Al carrer Calàbria de Barcelona confien que l'última setmana de campanya jugarà a favor seu i que l'independentisme tornarà a obtenir els diputats necessaris per governar. Com la setmana passada, però, aquesta majoria independentista sembla difícil d'articular, tenint en compte que la suma de Junts, ERC i la CUP, que també continua baixant, se situaria aproximadament en els 62 diputats, a sis d'aconseguir la majoria absoluta al Parlament.

Per contra, Aliança Catalana confirma la seva tendència ascendent. L'extrema dreta independentista optaria a entrar a la cambra catalana amb 5 diputats, un més que en les projeccions de fa una setmana. El seu salt arribaria gràcies a la demarcació de Barcelona: l'enquesta de Yougov pronostica que avui estarien per sobre de la barrera mínima del 3% i podrien emportar-se dos diputats per aquesta circumscripció. En tot cas, el marge que tenen a Barcelona és molt escàs i els podrien acabar perdent. Més robustos semblen els resultats, per exemple, a Girona, on es presenta la seva candidata, Sílvia Orriols.

Cargando
No hay anuncios

La resta de l'arc parlamentari la completarien Vox (11) i el PP (10) –que estan en plena pugna per liderar la dreta espanyolista– i els comuns (8), que mantindrien la representació que tenien fins ara a la cambra catalana, tot i una lleu tendència a la baixa en intenció de vot. Per tot plegat, l'escenari post 12-M continua sent incert. Trencarà l'independentisme el veto a investir Salvador Illa? O serà el PSC qui permetrà un govern independentista per facilitar les coses a Pedro Sánchez? Sobre el paper, no és gens descartable una repetició electoral.

El perill de la desmobilització

Pedro Sánchez ha tornat aquest dissabte a Catalunya –ja hi va ser dimecres i dijous– i planteja una mena de croada contra la dreta, com la que ja va publicitar ara fa menys d'un any a les eleccions espanyoles. Aquesta setmana els socialistes han vist com rebien antics votants d'ERC (un 8% dels que van fer confiança a Aragonès el 2021 ara l'hi farien a Illa), però també del PP (8%), millorant les perspectives del PSC i empitjorant les de les altres dues formacions, que, de fet, són les que més han caigut aquesta setmana. La transferència de vots que més perjudica els republicans és, però, la que els enllaça amb Junts (17%), mentre que Esquerra rebria només un 4% dels antics votants juntaires.

Cargando
No hay anuncios
On anirien a parar els vots del 2021?
Transferència de vots del 2021 per blocs
Cargando
No hay anuncios

El que continua estable a una setmana de les eleccions és la desmobilització independentista. Tot i que, en plena pandèmia, les del 2021 van ser les eleccions catalanes amb més abstenció de la història, el bloc independentista només aconsegueix mobilitzar ara un 16% de les persones que el 14-F es van quedar a casa, mentre que el bloc constitucionalista suma un 37% de nous votants. Aquesta és la principal sagnia que pateixen ERC, Junts i la CUP, i que, veient els resultats del sondeig, podria condemnar l'independentisme a quedar per sota de la majoria absoluta. L'única opció que sembla viable és la que tots ells han descartat amb la boca més gran o més petita: un pacte amb Aliança Catalana que, ara per ara, tampoc té garantit sumar els escons suficients. Ni Alhora, el partit que encapçala Clara Ponsatí, ni tampoc Ciutadans, que es quedaria per sota del 2% dels vots a Catalunya, semblen tenir opcions d'aconseguir representació al Parlament.

Pel que fa als candidats, tots suspenen. En una escala de 0 a 10, Salvador Illa (3,9) se situa en primera posició, amb Pere Aragonès (3,8) seguint-li l'estela. Castigat pels votants dels partits espanyolistes, Carles Puigdemont obté un 3,1. Ells tres són els únics candidats que coneixen la majoria dels catalans (una mica per sota hi ha Clara Ponsatí, valorada amb un 3,6). La candidata dels comuns, Jéssica Albiach (3,8), supera lleugerament en valoració Sílvia Orriols (3,7). Malgrat que la segona no té l'altaveu del Parlament, són igual de conegudes pels ciutadans, lleugerament per sobre del 40%.

Cargando
No hay anuncios
Grau de coneixement de personalitats de la política catalana
Valoració de l'actuació política, en una escala del 0 al 10, en què el 0 és molt deficient i el 10 és excel·lent
Fitxa tècnica

L’enquesta de l'ARA, elaborada per YouGov, s'ha fet amb les respostes de 3.100 individus del seu panelonline, majors d’edat i amb dret de vot a Catalunya representatius segons edat, gènere, demarcació i record de vot del 2021. Les entrevistes es van fer entre el 23 d’abril i el 3 de maig i per a l’estimació de vot s’ha fet servir la metodologia MRP, que modelitza les respostes en funció del sexe, edat, record de vot, ubicació geogràfica, nivell educatiu, situació laboral, idioma i l’entorn urbà o rural de cada individu.