José Luis Benejam: “No anam en contra de ningú per presentar Alaior en solitari a Fitur”
Entrevista al batle d’Alaior
AlaiorJosé Luis Benejam és un dels dos batles que té el PP a Menorca. Després de dues legislatures amb Coia Sugrañes com a batlessa, els ciutadans d’Alaior varen elegir Benejam com a successor. Després de 30 anys com a professional en l’àmbit de la comunicació, Benejam pren decisions que no deixen indiferent ningú, com presentar-se amb expositor propi i fora del paraigua de Menorca a la pròxima edició de Fitur.
Quins són els motius que us han duit a decidir desmarcar-vos de Menorca i concórrer a Fitur en solitari?
Amb 715 anys d’història, Alaior té molt a oferir al món, i el món, molt a aportar a Alaior. Amb aquesta iniciativa volem posar en valor tots els atractius culturals i turístics d’un municipi que lluita per construir una marca d’excel·lència fonamentada en propostes artístiques, patrimonials i de qualitat en els serveis. No anam en contra de res ni de ningú, anam a favor de la projecció exterior del nostre municipi, ciutadans i empreses. No ens desmarcam de Menorca, és la nostra illa, en som part. Però Menorca no té estand propi a Fitur, mai l’hi ha tingut i no hi ha intenció de tenir-ne. A nosaltres, a les empreses d’Alaior i als veïns, ens sembla important ser-hi i així ha nascut la iniciativa, des de la qual farem costat a les polítiques en promoció turística que s’impulsin en l’àmbit insular, autonòmic i estatal per part d’altres administracions.
En funció de l’èxit a Fitur, ho repetiríeu en altres certàmens turístics?
En principi, aquesta iniciativa se circumscriu a la Fira Internacional de Turisme de Madrid, la segona més important del món. Encara no es consideren altres opcions.
Que té Alaior de diferent respecte de l’oferta de la resta del territori illenc?
El caràcter emprenedor dels alaiorencs i també el de les empreses aquí establertes ens ha empès a consolidar una oferta singular quant a sostenibilitat aplicada al sector turístic, en un context de sensibilitat cultural i ecològica molt arrelada entre nosaltres. Per exemple, el nostre és el municipi on més jaciments arqueològics hi ha, bona part dels agroturismes de l’illa es troben al nostre terme, tenim la platja més gran de Menorca, Son Bou. A més, la força de la indústria sabatera i agroalimentària, entre d’altres, és una senya d’identitat del poble d’Alaior.
Quines són les principals carències que arrossega Menorca en matèria de promoció turística?
La promoció turística ha d’estar relacionada amb una estratègia ben definida, lligada a productes que entre tots hem de consolidar dins l’esforç públic i privat per millorar els serveis i l’oferta hotelera i complementària, a més d’incrementar la consciència col·lectiva envers la importància d’un sector que tant influeix en el benestar dels que vivim aquí. És necessari posar de veritat Menorca en el mapa del món i crec que convindria tenir clar que avui els competidors directes que té l’illa no els hem de cercar gaire enfora. També hem de millorar la connectivitat al llarg de l’any, i afavorir la desestacionalització amb accions contundents que generin l’interès de les companyies aèries per donar resposta a necessitats de connexió amb possibilitat de negoci.
Des d’àmbits polítics es té la sensació que l’Ajuntament d’Alaior exerceix d’oposició respecte d’altres administracions com el Consell o Govern balear. És així?
No, en absolut. El respecte institucional mutu hi és. Les bones relacions entre administracions, també. Cadascuna té la seva responsabilitat i competències. Açò sí, entre les de l’Ajuntament d’Alaior, la principal és defensar allò que sigui millor per als nostres veïns. Mai deixarem de lluitar per aconseguir que el municipi avanci, vagi a més, i que la nostra ciutadania pugui tenir al seu abast els serveis que requereix. Tot des de la solidaritat i la bona entesa entre territoris i administracions.
Aquesta setmana el vostre municipi ha estat el primer a presentar els pressupostos per al 2020.
Hem estat els primers a realitzar el cartipàs, l’únic ajuntament de l’illa que ja ha fet sis plens i també el primer a presentar el pressupost de l’any que ve. Només fa quatre mesos que hi som i ja hem desenvolupat algunes de les accions promeses abans de les eleccions. Hem vingut a fer feina i açò és el que feim. Amb vocació social, aquests pressupostos són el vehicle que possibilitarà l’acció d’aquesta administració el 2020, donant projecció al municipi. Ara l’aposta per la inversió és decidida, després d’uns anys complicats en els quals calia rebaixar el deute heretat vuit anys enrere. Entre d’altres, el nou pressupost inclou l’elaboració del projecte de la piscina municipal i el de la reforma del teatre del Centre Cultural, la construcció del nou Casal Jove, la millora de zones turístiques com Cala en Porter i San Bou... El pressupost creix fins als 11.713.639,82 euros en despeses i ingressos, un increment del 5,92% respecte del vigent. En inversions pujam a 1,3 milions, un 61,78% més que enguany. I això, mantenint la pressió fiscal baixa, la segona més baixa de Menorca, reduint deute i oferint el millor servei possible al ciutadà.
Després de dedicar-vos al món de la comunicació, com és el salt a la política?
Mai havia tingut aspiracions polítiques, però sí que m’he sentit molt realitzat ajudant els altres. De petit ja tenia ben identificada la meva vocació de servei cap als altres. Per açò, aquesta està sent una experiència extraordinària, una oportunitat d’or per ajudar els meus veïns, intentant contribuir a crear una bona convivència entre tots, impulsant allò en el que creim. És un honor poder estar al servei del meu poble, defensant l’interès general, el de tothom.