ERC manté l'aposta per la taula de diàleg tot i la inhabilitació de Torra
La sentència del Suprem suposa un nou fre per a aquest instrument de negociació
BarcelonaLa inhabilitació de Quim Torra per part del Tribunal Suprem ha suposat un altre torpede contra la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, que ja de per si mai ha gaudit de bona salut. Tot i això, aquest dilluns ERC ha assegurat que manté la seva aposta per la vigència d'aquest instrument de negociació, del qual és l'autora intel·lectual. "La taula de diàleg o de negociació és més necessària que mai", ha proclamat la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta. ¿Això vol dir que es podrà reunir ben aviat? No està tant clar.
Els republicans han hagut de fer equilibris amb aquest tema en els últims dies. D'una banda, per a ells renunciar a la taula seria tant com renunciar a un dels pilars de la seva estratègia política, el diàleg, i no poden ni volen fer-ho, i menys amb unes eleccions a quatre mesos vista. De l'altra, abraçar-la sense complexes tensionaria les sempre complexes relacions amb JxCat i els republicans tampoc poden abonar aquest camí. Solució? Un ambigu terme mig.
Divendres i diumenge passat va semblar que el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'Esquerra, Pere Aragonès, donava la taula per perduda almenys fins després de les eleccions del 14 de febrer. Divendres va dir en una entrevista a RAC1 que no trucaria al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per tractar el tema i diumenge va rematar a El Periódico al assegurar que la taula s'hauria de recuperar quan Catalunya "no estigui en aquesta interinitat". És a dir, quan tingui president després de les eleccions.
Vilalta ha rebaixat aquest dilluns aquestes males perspectives. No ha aclarit si veu possible tornar a reunir la taula abans dels comicis, però ha dit que, en qualsevol cas, es un tema que s'haurà de tractar amb JxCat en "l'espai de coordinació" que han creat per abordar els temes més espinosos des que l'executiu s'ha quedat sense president. Així, els republicans han defensat avui que segueixen "insistint en la necessitat d'aquest espai" per abordar una "resolució democràtica del conflicte", però no han pogut donar terminis ni garanties de poder veure aquest instrument en marxa ben aviat.
Fonts republicanes admeten que cada cop és més difícil que la taula avanci abans de les eleccions. El problema és que la inhabilitació del president –que encapçalava la delegació catalana– "altera l'escenari i no es pot normalitzar la situació". Així, ERC nega que la taula estigui congelada però comença assumir que les possibilitats d'èxit només arribaran després de les eleccions.
Què fer amb el 50%?
Un dels debats que planen sobre l'independentisme és què fer si aconsegueix superar la barrera del 50% dels vots en els pròxims comicis al Parlament. Aquest dilluns Vilalta ha celebrat que es comencin a fer propostes –com la de JxCat aquest cap de setmana– i ha considerat que s'hauria d'arribar a un consens. Per als republicans, les conseqüències d'assolir aquesta fita electoral no serien ni màgiques ni immediates. Segons Vilalta, serviria per acumular fortalesa per intentar "forçar" un nou referèndum.
El president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, ja van intentar deixar resolt aquest debat –com a mínim de portes endins– en el seu últim llibre, Tornarem a vèncer (i com ho farem) (Ara Llibres). En el llibre situen el fet de superar el 50% com una condició necessària però no suficient per arribar a la independència. "N'hi haurà prou, de superar el 50% del vot? No, de cap manera. Però, com més siguem, més viable serà desbordar el règim borbònic", conclouen.