Catalunya

ERC no investirà Illa "gratis" i Junts exigeix als socialistes que facin Puigdemont president

Marta Rovira assegura que no els fa "por" anar a una repetició electoral

4 min
Marta Rovira

BarcelonaEls contactes per la investidura del pròxim president de la Generalitat ja fa dies que han començat, però a hores d'ara tots els partits mantenen les seves posicions de màxims. ERC té la clau per a una eventual investidura de Salvador Illa, però el partit assegura que "ara mateix" no estan en l'escenari de facilitar que el líder del PSC sigui president de la Generalitat i, de fet, la secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha avisat que no els fa "por" anar a una repetició electoral. "Com carai se'ns pot demanar a nosaltres que investim gratis un president que ni tan sols aposta per acabar amb aquest ofec econòmic i financer pel nostre país i al mateix temps argumentar que això és bo per a Catalunya?", ha preguntat Rovira en una entrevista a RAC1. Junts també estira ERC perquè s'avingui a investir Carles Puigdemont, però en aquest cas al líder de Junts li caldria també que el PSC entrés a l'equació i, en aquest sentit, aquest divendres el candidat a les europees, Toni Comín, ha amenaçat els socialistes amb retirar el suport al PSOE si no s'avenen a fer president Puigdemont.

"Partint de l'aritmètica que ningú no té majoria absoluta [després de les eleccions catalanes], entenem que si [el PSOE] vol que l'acord de Brussel·les prosperi, ha de facilitar la investidura del president Puigdemont", ha afirmat Comín en una roda de premsa organitzada per l'agència Efe. Comín, però, ha matisat relativament les seves paraules una mica més tard i ha afirmat: "Llegint l'acord de Brussel·les i analitzant la situació política a Catalunya, la primera conclusió és que el que és coherent és permetre que qui tingui més suports sigui president, en aquest cas el president Puigdemont, facilitar-ne la investidura". Els socialistes, però, es neguen a entrar en aquest escenari: ho han descartat tant Salvador Illa com el president espanyol, Pedro Sánchez. El PSC, en aquest sentit, mira a Esquerra per intentar la investidura de Salvador Illa. Els socialistes catalans estan disposats a negociar un acord per una posició comuna per a un nou sistema de finançament, però adverteixen que si ERC demana un referèndum Catalunya s'encaminarà a una repetició electoral.

La CUP també es mostra escèptica sobre una possible investidura de Puigdemont. Després d'haver-se reunit ja amb l'expresident i candidat, els anticapitalistes han reiterat que Junts ha d'explicar "públicament" com pretén una possible abstenció del PSC per arribar a la presidència de la Generalitat. També han mantingut trobades amb Esquerra i amb els comuns, tot plegat després d'haver plantejat una "mesa antirepressiva" que deixi al PSC sense la presidència de la cambra amb l'objectiu de defensar la cambra de possibles embats de la justícia, especialment del Tribunal Constitucional. Amb la vista posada a allò que pugui passar més enllà del dia 10 de juny, avisen que un govern dels socialistes o amb el seu suport "suposarà un retrocés en polítiques nacionals i aboca a una sociovergència per la legislatura vinent", segons un comunicat del partit.

Les condicions

Els republicans encara no han obert negociacions formals amb els socialistes, tot i que ja han designat un equip negociador que coordina la mateixa Rovira –està format per Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Oriol López i Juli Fernàndez– per obrir converses en els pròxims dies tant amb Junts com amb el PSC. Quines condicions posarà Esquerra en aquestes negociacions? D'entrada, els republicans volen posar sobre la taula el referèndum com a via per solucionar el conflicte polític català, però especialment la negociació d'un finançament singular amb l'Estat que acabi amb el dèficit fiscal a Catalunya. De fet, Rovira ha insistit especialment sobre aquesta última qüestió aquest matí, perquè considera que és una "necessitat" per al país que Catalunya tingui una relació "bilateral" amb l'Estat en matèria econòmica i que surti del règim comú. Sigui com sigui, la dirigent republicana, a més, ha lamentat la "pressió" que considera que els partits estan fent sobre ERC: "Hem d'assumir la responsabilitat del país una altra vegada sense demanar res a canvi".

La millora del finançament podria acabar sent un punt de trobada entre socialistes i republicans. En campanya, Salvador Illa va apostar per una reforma que faci efectiva el principi d'ordinalitat –per la qual cosa caldria una reforma de la LOFCA al Congrés– i, recollint el guant dels republicans, va suggerir que activar el consorci tributari entre Estat i Generalitat que preveu l'Estatut ja seria un "model singular". En aquest sentit, el PSC compta amb la complicitat de Pedro Sánchez, que tot i que no s'ha mullat sobre l'aplicació de l'ordinalitat sí que s'ha compromès a abordar la millora del finançament autonòmic per a Catalunya.

El PSC vol una mesa d'esquerres

Tot i la crida de la CUP per deixar-los sense la presidència del Parlament, els socialistes es mostren tranquils i apostant per un pacte que reflecteixi la majoria "progressista" sorgida de les urnes el 12 de maig, tal com va afirmar Illa aquest dijous. Allunyen d'aquesta manera la possibilitat d'anar a buscar el PP per poder mantenir la presidència i continuen apostant per lligar els suports dels comuns i els republicans, a qui no aclareixen si podrien arribar a oferir-los la presidència per facilitar l'entesa i, de pas, conjurar el risc que pactin amb Junts a canvi d'aquest càrrec. De tota manera, i fins i tot si la mesa acaba presidida per un independentista, el PSC no tira la tovallola i continua veient possible investir Illa. L'única alternativa, segons el partit, és la repetició electoral.

Els comuns estan alineats amb el plantejament dels socialistes i, en tot cas, no veuen amb mals ulls la possibilitat que la presidència del Parlament recaigui en Esquerra. En una entrevista al 324, el diputat i negociador David Cid va demanar a Junts deixar els "jocs de mans" i assumir que Puigdemont no té una majoria que li permeti ser investit president. "Volem un acord d'esquerres", va subratllar.

stats