La governabilitat de l'Estat

Els incompliments de Sánchez que allunyen ERC dels pressupostos

Els republicans exigeixen garanties que s'avançarà en la desjudicialització del conflicte

Aragonès i Sánchez ultimen acords per a la desjudicialització
18/10/2022
4 min

BarcelonaSi som a la tardor, és temps de pressupostos. I tant si parlem dels catalans com dels estatals, ara mateix hi ha un gran interrogant sobre si es podran aprovar. Enmig de les dues negociacions hi ha Esquerra Republicana, que busca suport per aprovar els primers i, alhora, negocia amb el PSOE si acaba donant suport als segons. Els més candents són els estatals, perquè aquest divendres s'acaba el termini per presentar-hi esmenes a la totalitat i ERC ja ha avisat que no descarta presentar-ne una perquè ara mateix està "molt lluny" de poder donar-hi el sí. Els republicans dubten si validar els pressupostos del PSOE –si els aprovessin, serien els tercers consecutius– perquè tenen fonamentalment dues queixes: el govern espanyol no compleix en matèria inversora ni tampoc en l'àmbit del diàleg.

1. El dèficit inversor

Sobre la qüestió inversora es remeten a l'últim informe d'execució pressupostària que elabora l'Estat i que recull que al primer semestre del 2022 només es van executar a Catalunya el 15% de les inversions compromeses. En altres paraules: dels 2.207 milions d'euros que es preveien als comptes destinats a Catalunya, només se'n van fer efectius 347. Plou sobre mullat perquè el mateix informe pel que fa al global de l'any 2021 deia que només s'havia executat el 35% –739,8 milions dels 2.068 pressupostats–. "No s'han complert els compromisos", constata la secretària general adjunta, Marta Vilalta.

2. La incògnita del diàleg

Però és que hi ha encara un segon tema que complica una mica més la negociació: ERC vol que, a banda de les inversions, el PSOE accepti avenços en el diàleg i, especialment, pel que fa a la desjudicialització del conflicte. I assegura que en aquest àmbit el partit socialista tampoc compleix: "[El PSOE] parla molt de diàleg i retrobament, però no fa res per revertir la repressió", diu Vilalta. En aquest cas, és més difícil mesurar si els socialistes compleixen o no perquè els treballs de la taula de diàleg es fan amb total opacitat. Dels laments d'ERC, però, cal inferir-ne que els socialistes no acaben de veure clar el principal reclam que hi ha ara mateix sobre aquesta taula: reformar el delicte de sedició i el de malversació perquè se'n beneficiïn tots els independentistes afectats. "Calen avenços clars", va remarcar la nova consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, a La 2 i Ràdio 4.

3. Els altres acords pendents

Els republicans tenen fins divendres per decidir si hi presenten una esmena a la totalitat, però tindran més marge per negociar amb el PSOE. L'esmena no es vota fins a finals de la setmana vinent i, per tant, en cas de presentar-la, tindrien sis dies per retirar-la. Ara per ara han aprovat els dos pressupostos que Pedro Sánchez ha presentat aquesta legislatura i, en conseqüència, han estat claus per a la governabilitat de l'Estat. Però senten que no n'han obtingut prou rèdit i per això dubten si tornar-los a avalar ara. A més, a part de les inversions i del diàleg, els dos pactes anteriors de pressupostos també contenien acords que s'han acabat traduint en incompliments sonats. Hi ha per exemple el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital a la Generalitat, "iniciar el traspàs de Rodalies" i impulsar una reforma de l’impost de patrimoni per fixar un tipus mínim a tot l'Estat i evitar el dúmping fiscal. No s'ha fet res de tot això.

Els incompliments de Sánchez amb Catalunya incomoden ERC no només a l'hora de donar suport a un tercer pacte, sinó també perquè mina l'aposta del diàleg davant l'independentisme més abrandat. Malgrat tot, presentar una esmena a la totalitat tampoc és clar que aporti guanys a Esquerra. La taula només ha avançat –hi va haver els primers acords el juliol passat– a còpia de donar suport a la governabilitat estatal. Si els republicans no hi donen suport ara, es fa difícil pensar quins incentius tindrà Sánchez per continuar negociant la desjudicialització. Sánchez vol pressupostos a canvi de diàleg i ERC diàleg a canvi de pressupostos. El peix que es mossega la cua.

4. La derivada catalana

Si al PSOE se li compliquen els pressupostos estatals pels recels d'ERC, els republicans no ho tenen gaire més fàcil per tirar endavant els seus comptes a Catalunya. Qui volen que siguin els seus socis prioritaris, Junts, la CUP i els comuns, ja fa dies que adverteixen que no es compti amb ells tal com està plantejant les coses el nou executiu de Pere Aragonès. Mentrestant, els republicans continuen afirmant que no compten amb el PSC, que és fins ara qui ha allargat la mà de manera més clara. Malgrat tot, els socialistes han exigit aquest dilluns al president que deixi de "marejar" i presenti ja el projecte de llei.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

Junts va insistir aquest dilluns que el president s'hauria de sotmetre primer a una qüestió de confiança per mesurar amb quin suport compta el seu executiu i el portaveu de la formació, Josep Rius, va interpretar que la pressió dels últims dies d'Aragonès a Junts és "només una coartada per justificar els pactes amb els socialistes". ERC ja fa dies que ha rebaixat el veto a pactar amb el PSC i aquest dilluns el nou conseller de Recerca, Joaquim Nadal, va dir que la cosa més important era aprovar els comptes "amb qui sigui" per evitar una pròrroga. Els comuns tampoc posaran gaire fàcils les coses al Govern: el seu portaveu, Joan Mena, ha dit que no es donen ara mateix les condicions per a "una aliança estable" amb els republicans.

stats