ERC es deixa estimar per Junts i el PSC: "Escoltarem les propostes"
Els republicans no tanquen la porta a cap escenari, tampoc la presidència del Parlament, però no agafaran la iniciativa
BarcelonaEsquerra manté que són el PSC i Junts els que han de liderar qualsevol negociació per la mesa del Parlament i la investidura i, de fet, també defensen que són ells els que s'han de posar d'acord per governar. Una posició de màxims que contrasta amb el que s'acabarà veient les pròximes setmanes: tot i que encara no s'hi han reunit –de moment només hi ha hagut "contactes preliminars"–, els republicans ho faran aviat per escoltar les propostes que els facin tant els socialistes com els juntaires. ERC té aritmèticament la clau per decantar la balança a la mesa del Parlament i també per garantir la investidura del pròxim president de la Generalitat –Salvador Illa és qui té més possibilitats perquè els socialistes han rebutjat abstenir-se per investir Carles Puigdemont–, i per això aquest dilluns finalment el partit ha fet públic el seu equip negociador, que coordinarà la secretària general del partit, Marta Rovira. Es tracta de Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Oriol López i Juli Fernández.
Els republicans asseguren que no prendran la iniciativa, però ¿quines condicions posarà ERC quan els truquin PSC i Junts per reunir-se? ¿Prioritzaran tenir una mesa independentista? El partit no ho aclareix i simplement es limita a dir que, per ara, volen escoltar el que els posin sobre la taula. De tota manera, recorden que l'aritmètica és la que és i que si el PP i els comuns volen evitar que hi hagi majoria independentista a la mesa, poden fer-ho aliant-se amb el PSC.
La portaveu del partit, Raquel Sans, tampoc s'ha volgut mullar sobre si els republicans lluitaran per tenir la presidència del Parlament i s'ha limitat a dir que estan disposats a analitzar les propostes que tant el PSC com Junts els posin sobre la taula. "Estem disposats, amb aquest equip, a poder escoltar les propostes. És a ells a qui els correspon prendre la iniciativa", ha defensat en roda de premsa. "No voldria avançar allò que no ens correspon a nosaltres. Veurem en quins termes plantegen aquesta negociació", ha afegit.
Equilibris en l'equip negociador
Esquerra haurà d'afrontar el debat sobre la mesa i també la investidura amb la crisi interna oberta després del trencament del tàndem Oriol Junqueras i Marta Rovira. Per això, en l'equip negociador també s'hi visualitzen equilibris. Marta Vilalta, secretària general adjunta, i Josep Maria Jové, president del consell nacional, són dues persones properes a Marta Rovira; mentre que el vicesecretari general de coordinació interna, Oriol López, i el secretari general adjunt d'estratègia, comunicació i coordinació institucional, Juli Fernández, estan al costat d'Oriol Junqueras.
El president del partit deixarà el càrrec a partir del 10 de juny, tal com es va comprometre en l'executiva de fa dues setmanes per intentar aconseguir l'aval de la militància per repetir com a líder d'ERC en el congrés del 30 de novembre. En canvi, Marta Rovira ja va anunciar que deixaria el càrrec al novembre i va apostar per un canvi de lideratges. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també fa un pas enrere i, tal com va explicar, aquest dilluns ha formalitzat la seva renúncia a l'acta de diputat.
Primers contactes
Mentrestant, i en un discret segon pla, comencen les primeres reunions de negociació. El PSC i els comuns ja han celebrat una primera trobada, segons informen l'ARA fonts coneixedores de les converses. Des dels socialistes es limiten a apuntar que ha estat un "primer contacte" entre equips negociadors. En tot cas, els de Jéssica Albiach aspiren a tenir un seient dins de la mesa del Parlament i no renuncien a entrar al govern de Salvador Illa, a qui voldrien falcar per evitar que al llarg de la legislatura pugui buscar el suport de Junts i del PP per pactar allò que no tingui el suport de les forces d'esquerres al Parlament. No obstant això, els comuns no tanquen la porta al fet que Illa pugui ser investit amb els seus vots i amb els del PP –com va passar amb Jaume Collboni–, tot i que remarquen que no negociaran acords de cap mena amb els populars. El seu candidat a les europees, Jaume Asens, ha afirmat aquest dilluns que, arribat el moment, no podrien "evitar" que els seus vots coincidissin, i ha reiterat que l'alternativa a un Govern d'esquerres és la repetició electoral.