Política27/02/2020

La tensió entre JxCat i ERC es torna a evidenciar l'endemà de la taula de diàleg

Esquerra s'absté en el sostre de despesa per engegar el tràmit dels pressupostos i Junts hi vota en contra

Mariona Ferrer I Fornells / Núria Orriols
i Mariona Ferrer I Fornells / Núria Orriols

Madrid / BarcelonaLa segona part de la primera reunió de la taula de diàleg, menys idíl·lica, s'ha viscut aquest matí al Congrés. ERC ha recollit el guant del clima d'entesa de la trobada a la Moncloa i ha decidit donar aire als pressupostos de Pedro Sánchez. Junts per Catalunya, en canvi, ha optat per mantenir-se a última hora en el no, igual que la CUP, el PP, Vox i Ciutadans. Han tornat a aflorar, doncs, les desavinences entre els socis de coalició a Catalunya, en plena pugna preelectoral. Igual que en la investidura, els republicans s'han abstingut en la votació del sostre de despesa i els objectius de dèficit, peces clau per elaborar els comptes de l'Estat per al 2020. La votació, amb 168 vots a favor –un més que en la investidura, el de Coalició Canària–, 150 en contra i 19 abstencions –una més també, la del BNG–, dona aire durant alguns mesos a Sánchez abans de portar els comptes a la cambra, però torna a enrarir el clima entre ERC i Junts per Catalunya.

Just després de la votació, fonts d'Esquerra han acusat la formació de Quim Torra de "deslleialtat" per haver canviat el sentit del vot a última hora. "No hi havia cap motiu per bloquejar" el sostre de despesa, assenyalen recordant que el desembre del 2018 van votar junts a favor i després van acabar tombant els comptes, cosa que va precipitar la convocatòria de les eleccions espanyoles del 28 d'abril de 2019. A més, els republicans assenyalen que els havien traslladat que fins i tot estaven disposats a votar que sí, però que al final, seguint "les ordres de Waterloo" –on resideix l'expresident Carles Puigdemont–, JxCat ha canviat d'idea. Consideren que es tracta d'una estratègia electoral per intentar marcar distàncies i les fonts republicanes expliquen que no tenen intenció de tornar a avançar-los el sentit del seu vot.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha negat la major i ha assegurat que havien mantingut converses amb els socialistes fins a última hora i que només s'havien obert a l'abstenció o, fins i tot, a votar que sí en cas que el govern espanyol traspassés a les comunitats autònomes la recaptació de l'IVA corresponent al 2017. Des del grup socialista ho matisen: asseguren que no sabien què acabaria fent Junts, però que en cap cas era damunt la taula la devolució de l'IVA del 2017. Borràs ha retret que alguns partits com ERC facilitin de manera "gratuïta" el primer pas per tramitar els pressupostos.

Complir els acords

"ERC compleix els acords", havia dit amb to premonitori el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, abans d'entrar a l'hemicicle, recordant el pacte amb el PSOE d'obrir-se a negociar els comptes de l'Estat si primer es constituïa la taula de diàleg. El seu company de files, el diputat Joan Margall, ha confirmat l'abstenció tot seguit. A la sortida del debat, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha celebrat el resultat i ha tret importància al vot en contra de Junts per Catalunya, a qui havia cridat a "no bloquejar" en un context en què s'està "encaminant el diàleg polític". "Si no hi ha cap canvi en el calendari, aprovarem els pressupostos a l'estiu", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Margall ha celebrat l'estrena de la taula i ha insistit que mentre continuï el diàleg podran comptar amb els republicans. "No ens agrada el seu sostre de despesa, però ERC ha vingut a Madrid a resoldre el conflicte polític. Vostès estan complint ara per ara i avui amb el vot els donem un marge de confiança perquè el diàleg pugui avançar. Donem una oportunitat a la taula de negociació", ha assenyalat des de la tribuna.

Canvi d'última hora de Junts

El principal interrogant a l'hemicicle arribava durant la intervenció de Junts per Catalunya. Tot i que el diputat Ferran Bel havia donat a entendre l'abstenció, els de Torra han decidit a última hora votar-hi en contra. De fet, s'ha pogut veure que alguns diputats intentaven consensuar posicions des de l'hemicicle. Durant la seva intervenció, Ferran Bel ha recriminat que el ministeri d'Hisenda no hagi negociat amb ells els objectius de dèficit, però alhora ha advertit que la seva posició "no pressuposava el suport o no als pressupostos de l'Estat". Sí que ha deixat clar que el vot s'havia de "desvincular del futur de la taula de diàleg" perquè algú podria pensar que a partir d'ara han d'avalar totes les votacions.

Cargando
No hay anuncios

Què fer amb els pressupostos i la taula de diàleg és, ara mateix, una de les principals desavinences entre els socis de govern a Catalunya. Mentre que Torra defensava dimecres des de la Moncloa aïllar el diàleg dels comptes de l'Estat, Montero reivindicava que una cosa anava de bracet de l'altra. Aquest dijous els republicans han compartit aquesta argumentació i han defensat la vinculació de les dues negociacions: la dels pressupostos ja va arrencar dimecres amb la reunió de la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, amb alguns partits com EH Bildu.

Sigui com sigui, Sánchez ha tornat a obtenir la confiança del Congrés i amb dos vots més –un a favor i una abstenció– que a la investidura, però des del PSOE són conscients que el camí parlamentari serà llarg. ERC veu difícil que amb el clima actual amb JxCat pugui fer cap altre gest cap al govern socialista, però celebra que almenys Torra hagi acceptat el paradigma del diàleg. "La pilota ha començat a rodar i nosaltres som on sempre hem defensat que havíem de ser. JxCat ha fet molt de soroll però ja seu a la taula i ha anunciat que no se n'aixecarà. Fan coses per intentar fer veure que és la seva, però no cola", resumeixen fonts republicanes.