NEGOCIACIONS 'IN EXTREMIS'
Política08/01/2016

S'acaba la cimera entre Junts pel Sí i la CUP sense acord però l'ANC parla d'un "fil d'esperança"

Sànchez assegura que Junts pel Sí i la CUP s'han compromès a mantenir un "contacte permanent" fins que s'acabi el termini. Ara bé, afirma que s'està "més a prop" de les eleccions que de l'acord.

Ara / Agències
i Ara / Agències

BarcelonaL'acord 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP sembla, a hores d'ara, molt complicat. La mediació de les entitats sobiranistes no va servir dijous per desencallar la qüestió de la presidència de la Generalitat, que dificulta l'entesa i la investidura. Mentre la CUP manté el veto a Artur Mas, aquest insisteix que no farà cap pas enrere. En tot cas, però, els negociadors s'han donat un últim intent aquest divendres en una cita que ha arrencat a la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a dos quarts de sis de la tarda i ha acabat a les set. Hi eren presents representants de Junts pel Sí, l'ANC, Òmnium i la CUP.

Al acabar la reunió, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha anunciat que la cimera ha acabat sense acord però que encara hi havia un "fil d'esperança". Tot i això, les entitats deixaran de participar en les trobades i en tot cas seran els grups polítics els que mantindran el contacte fins esgotar el termini de la investidura. "No hi ha un escenari de consens i per això hem donat per acabada la nostra participació en les converses", ha dit Sànchez, asseverant, però, que Junts pel Sí i la CUP s'han compromès a mantenir el "contacte permanent".

"Sabem que l'acord és difícil, el punt de desencontre és molt clar però cal treballar per si es pot superar", ha dit. Tot i això, ha assegurat que no es pot parlar de negociació pròpiament perquè ara per ara no hi ha un escenari de "consens" sobre la taula. "Estem més a prop de les eleccions que de l'acord, però en política l'últim minut pot ser molt important. Encara hi ha marge". És per això que les entitats exigeixen que treballin fins al darrer moment per aplicar el mandat sorgit del 27-S.

A la trobada hi han assistit el coordinador general de CDC, Josep Rull, i Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí. Raül Romeva, cap de llista de la coalició a les eleccions del 27-S, també ha acudit a la seu de l'ANC i la diputada Marta Rovira. Per part de la CUP, els interlocutors eren Gabriela Serra, Eulàlia Reguant i Hugo Alvira.

Sigui com sigui, el coordinador general de CDC, Rull, ha posat aquest divendres com la data límit per al pacte –tot i que, tècnicament, encara es podria tancar dissabte i fer diumenge la investidura– i, si no s'assoleix, Mas convocarà eleccions dilluns.

Cargando
No hay anuncios

Dues propostes fallides

Sànchez ha explicat que a la reunió d'ahir es van posar dos escenaris sobre la taula que no van reunir els suports necessaris de cap de les dues forces polítiques. Ara bé, van obrir noves vies de diàleg, ha apuntat el president de l'ANC. En què consistien les propostes que es van analitzar? Per una banda, la creació d'una assemblea de càrrecs electes compromesos amb el procés independentista -regidors, alcaldes, diputats i congressistes- que es posicionessin sobre la persona que ha de dirigir el govern de la Generalitat.Un cop escollida,s'hauria de sotmetre a votació al Parlament. L'altra, era donar veu a la ciutadania en una convocatòria de primàries nacionals i per tal de conèixer la seva opinió (a posteriori) sobre quina persona hauria de liderar la futura legislatura.

Les propostes van quedar desestimades perquè les propostes que valoraven Junts pel Sí i la CUP eren diferents.

Comunicat de la CUP

La CUP ha enviat un comunicat en el qual assegura que continua "explorant totes les possibilitats" per tal de trobar un "acord per donar continuïtat al mandat" sorgit de les eleccions del 27-S. Això sí, insisteixen que l'entesa passa per trobar un candidat alternatiu a Artur Mas. "La CUP-CC s'ha assegut a les reunions amb la idea de trobar un candidat alternatiu i disposada a escoltar totes les propostes. Conseqüentment, s'ha mostrat disposada a explorar compromisos en clau de governabilitat en base a la proposta d'acord cap a la independència, així com a assumir públicament una autocrítica sobre el procés de negociació. Tanmateix, i a hores d'ara, no podem constatar la mateixa voluntat política per part de la resta d'actors", sosté el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Els cupaires, que justament van anul·lar la roda de premsa que tenien prevista per dijous, asseguren que amb aquest esperit van acceptar reunir-se amb Súmate, Òmnium i l'AMI. Les trobades, però, asseguren que van acabar sense "cap posició de consens". Afegeixen que aquest divendres segueixen els contactes amb diversos agents per intentar "desencallar" la situació. A més, asseguren que estan disposats a assumir públicament una "autocrítica sobre el procés de negociació" i a explorar compromisos "en clau de governabilitat".

Poca estona els ha replicat la portaveu de CDC, Marta Pascal, qui ha assegurat que és la CUP qui no es mou i segueix "excloent" Mas. "Ens sorprèn l'actitud de la CUP d'intentar excloure no ja el president, sinó el que representa i qui representa. Hem fet moviments i tenim la sensació que per part de la CUP aquesta voluntat de moviment no s'està produint", ha assegurat a Catalunya Ràdio, descontenta amb el comunicat de l'esquerra anticapitalista.

De fet, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), la branca juvenil de Convergència, ha emès un comunicat en què ja renuncia a pactar la investidura i defensa la celebració de noves eleccions "per seguir treballant pel país i per l’assoliment de la seva plena llibertat sense renunciar a ningú". "Les eleccions del març possibiliten la reedició de la llista unitària sobiranista, i la necessitat de configurar una nova llista transversal ara és més clara que mai. Per això demanem a tots els partits integrants de JxSí que es preparin per configurar una nova llista que ens permeti arribar definitivament a la llibertat sense haver de deixar ningú pel camí", assenyala.

Junqueras apel·la al papa Francesc

Cargando
No hay anuncios

Per contra, ERC no tira la tovallola. Els republicans ja van pressionar a inici de setmana per mantenir-se asseguts a la taula de negociació, i aquest divendres el seu president, Oriol Junqueras, ha avisat que només amb "generositat i voluntat de sumar s'avança", i ha posat d'exemple la crida al diàleg que ha fet el papa Francesc a través d'un vídeo que ha publicat a internet. "El món és plural, ric i divers. I només amb concòrdia, generositat i voluntat d'avançar s'avança", ha piulat des del seu compte de Twitter al costat del vídeo en què Francesc reivindica el diàleg entre religions i la necessitat de "col·laborar amb els que pensen diferent".

En una línia similar, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà –que exercirà de portaveu del grup, malgrat que el cap de llista va ser Gabriel Rufián– ha reconegut que les posicions de JxSí i la CUP estan "molt enrocades" i veu "difícil" l'acord, però avisa que s'intentarà "fins a l'últim minut de l'últim moment de l'últim dia". En una entrevista a Antena 3, ha asseverat que "observar com PP, PSOE i C's celebren les possibles noves eleccions deixa clar que si a ells els interessa, a nosaltres no", i ha apuntat que "hi ha altres possibilitats" que les plantejades fins ara i que "totes s'estan contemplant". Així mateix, ha insistit que ell mateix ha "demanat a Artur Mas que contempli la possibilitat de fer un pas al costat i formar govern ell mateix com a conseller i amb un president de la seva formació política".

Quant a la possibilitat que ERC entri al govern en funcions fins a les eleccions, com va assenyalar Mas, Tardà ha estat taxatiu: "No tindria cap sentit. No ho acceptarem en absolut. No té cap sentit, i encara més quan la legislació limita molt l'acció del Govern en funcions. Fins i tot és una mica patètic. Nosaltres fa uns mesos vam demanar entrar al Govern i Mas va dir que no era el moment, legítimament. Ho respectem, però ara no té cap sentit".

Súmate demana "valentia" als partits

Cargando
No hay anuncios

La proposta de fer un pas enrere per part de Mas i cedir la presidència a algun altre dirigent de CDC que comenta Tardà és similar a la que ja va plantejar dijous Súmate i que la CUP va acceptar –en aquest cas, la presidència seria per a l'actual vicepresidenta en funcions, Neus Munté, que ho va refusar–. L'associació de castellanoparlants independentistes, de fet, ha tornat a reclamar "valentia" a les forces polítiques per fer un acord que "és possible". En un comunicat, Súmate ha subratllat que "totes les entitats de la societat civil són imprescindibles" en la construcció d'una República Catalana, i es va reivindicar posant-se "a disposició de tots aquells que ens demanin col·laboració".

De fet, les entitats tornaran a tenir un paper en el penúltim dia abans de la fi del període legal per a l'acord. I és que diverses organitzacions independentistes –entre les quals, algunes agrupacions sectorials i territorials de l'ANC– han convocat per a dissabte al migdia una nova concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per exigir a les forces independentistes que arribin a un acord que permeti la formació d'un nou Govern. "No es pot deixar d'intentar-ho fins a l'últim minut", subratllen en un comunicat conjunt. Aquest dijous al vespre ja es va celebrar amb el mateix objectiu una concentració a la plaça de la Catedral de la capital catalana, promoguda per l'ANC, i va reunir poc més d'un miler de persones.

Domènech veu un 0,1% de possibilitats d'acord

Qui ja visualitza noves eleccions al març és el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha afirmat en una entrevista a la Cope que un pacte 'in extremis' seria "un gir inesperat" amb una probabilitat d'un 0,1%. A més, no creu que ERC accepti entrar ara al govern en funcions, com voldria Mas, per oferir una imatge d'unitat i per aplicar tres dels punts del pla de xoc social, cosa que qualifica d'"intent desesperat" de CDC per reeditar l'esperit plebiscitari del 27-S. Sigui com sigui, Domènech ha reafirmat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no serà candidata d'una confluència d'esquerres, ja que la seva "prioritat" passa "ara mateix" per l'Ajuntament.

Al seu torn, el president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha assegurat durant un esmorzar amb els mitjans de comunicació que el procés és "el fracàs més important de la política catalana des de la recuperació de la democràcia". El dirigent socialista ha apuntat que la política ha patit fracassos, "com el de l'Estatut", però "el gran, gran fracàs ha estat aquest procés, que ha portat, després d'un xoc de trens, a una situació d'impàs que ha generat una impossibilitat de formar govern i que possiblement i malauradament ens portarà a unes noves eleccions". En cas de nous comicis, el PSC aspiraria a recuperar part dels diputats perduts.

Cargando
No hay anuncios

El PP i C's hi divisen escenificació

Més satisfet per un possible fracàs de les negociacions s'ha mostrat el president parlamentari del PP, Xavier García Albiol, en una entrevista a RNE. "La realitat és que, sense ajuda exterior, els independentistes solets han posat en evidència que hi ha un escenari greu per a l'estabilitat política, institucional i econòmica a Catalunya, i que no es pot donar culminació a un procés que era un despropòsit", ha etzibat el dirigent popular, i ha afirmat que el "culpable és Artur Mas i CDC", per haver "creat unes expectatives a una part de la població que de bona fe creu en la independència, quan és un escenari és impossible". Així mateix, ha atribuït les negociacions de darrera hora a una simple escenificació: "Ningú vol ser el culpable que el procés fracassi, ningú vol ser el primer a aixecar-se de la taula, i per això estan en aquesta fase d'escenificació i teatre, però en desacord". Igualment, considera "esperpèntic" que Mas plantegi ara una crisi de govern, un oferiment a ERC que "posa en evidència fins a quin punt Mas ha perdut el nord, i fins a quin punt les eleccions s'han d'aprofitar per recuperar el seny i un Govern en condicions".

Igualment, el president de C's, Albert Rivera, creu que és millor repetir eleccions que seguir amb "l'espectacle" actual, i afirma que ara "ningú no vol carregar el mort de convocar eleccions anticipades", tot i que totes les parts estan enrocades. En tot cas, Rivera ha alertat a Onda Cero que, encara que Mas fes un pas enrere, Junqueras o Raül Romeva són "més independentistes encara" que el líder de CDC, motiu pel qual ningú pot tenir "l'esperança que una coalició entre ERC, Convergència, l'ANC, Òmnium Cultural i la CUP tingui com a resultat un debat tranquil i assossegat dins el marc constitucional".