Política21/12/2015

Errejón va advertir a l'ARA Bassas que "no hi haurà acord" amb el PSOE si no accepta el referèndum

Pedro Sánchez podria sortir investit president amb el suport de Podem i els partits catalans. Pablo Iglesias reclama "un nou acord territorial" i recorda que són "favorables" que a Catalunya es faci la consulta pactada

Ara
i Ara

Barcelona"Si el PSOE accepta totes les seves condicions però no el referèndum, què contesten?", va preguntar la setmana passada Antoni Bassas al número dos de Podem, Íñigo Errejón, a l'estudi d'Ara TV. I la resposta va ser clara: "Que així no hi ha solució a la qüestió de Catalunya i que, per tant, és molt difícil entendre’s". "I no hi hauria pacte?", repregunta Bassas. "No hi pot haver-hi acord. Hi ha molta gent del PSOE i del PSC que sap que tenim raó, que hi ha moltes veus progressistes i democràtiques a Espanya que saben que a Catalunya s’ha de votar amb garanties. Seria bo que hi hagués un govern d’Espanya valent que agafés el toro per les banyes i que quan es voti a Catalunya pugui anar-hi amb una proposta d’encaix".

Ahir a la nit, ja amb els resultats damunt la taula, a la seu electoral de Podem, preguntat per l'ARA si el referèndum sobre la independència seria una línia vermella a marcar amb el PSOE, Pablo Iglesias va assegurar que "Catalunya és una nació i ha de tenir un encaix constitucional diferent". "Som favorables que a Catalunya es produeixi un referèndum", va afegir. Minuts abans, quan va enumerar les urgències que té l'Estat, havia evitat parlar de la consulta: "Cal un nou acord territorial al nostre país", es va limitar a dir.

Cargando
No hay anuncios

Pedro Sánchez podria formar govern amb els vots de Podem i el suport de 17 diputats més. ERC i Democràcia i Llibertat sumen 17 diputats.

Artur Mas ja va apuntar ahir a la nit que Catalunya pot tornar a ser decisiva a Madrid. "S’obren portes interessants", va assenyalar el president de la Generalitat en funcions, que va fer costat al candidat, Francesc Homs. "Catalunya pot tenir un paper en la política del conjunt de l’Estat. Aquest paper ha de servir per aplicar les nostres idees. Cal jugar les nostres cartes amb talent per tal que el país avanci”, va apuntar el líder de Convergència, que va demanar explícitament al líder de Podem, Pablo Iglesias, que es mantingui ferm en la seva aposta pel referèndum i que no l’abandoni com a condició indispensable a l’hora de fer pactes.

Cargando
No hay anuncios

Per al PSOE, l'alternativa a aquest escenari és facilitar la investidura de Rajoy, o bé amb una gran coalició (213 diputats) o bé abstenint-se en la segona volta conjuntament amb C's –Rajoy sortiria investit president amb 123 vots a favor, 130 abstencions i 97 vots en contra.

La derivada al Parlament

Cargando
No hay anuncios

I com afectarà el 20-D el pols per la investidura de Mas? En un comunicat, ahir a la nit la CUP va apuntar que els resultats avalen el veto a Mas i, per això, demanen a Junts pel Sí que proposin un candidat alternatiu. Només si varia l'oferta "en el sentit de proposar un president de consens", la proposta "tindrà més possibilitats" de ser "àmpliament acceptada" per la militància i els simpatitzants de la CUP a l'assemblea que s'ha de celebrar aquest diumenge a Girona.

Dues veus destacades de la CUP s'han posicionat durant les últimes hores, de manera més o menys explícita, a favor d'un acord amb Junts pel Sí que permeti a les forces independentistes aprofitar la debilitat espanyola derivada de la fragmentació al Congrés que han dibuixat els resultats d'aquest diumenge. El més clar és l'antropòleg Manuel Delgado. En un breu 'post' a Facebook, Delgado –que revela que va votar En Comú Podem– defensa que "la situació d'inestabilitat política que s'augura a Espanya fa imminent un acord CUP-Junts pel Sí i una represa, ara ja irrevocable, del procés". "Al davant no hi ha ningú", conclou, en referència a les dificultats que tindran els partits espanyols per formar govern. L'altre missatge a favor de l'acord l'ha llançat el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, que en un article a El Món assenyala que "la paràlisi" que es viurà durant les pròximes setmanes al Congrés és "l'enèsim regal que ens fa Espanya" i constitueix "una oportunitat per arrencar la República i aprofundir les esquerdes que el 20-D ha obert de forma irreparable en l'edifici del 78".