Sumar

Errejón dimiteix després d'admetre comportaments "tòxics" amb dones

L'actriu Elisa Mouliaá presenta una denúncia a comissaria per assetjament sexual de l'exportaveu de Sumar

El portaveu parlamentari de Sumar, Íñigo Errejón, en una imatge recent
3 min

MadridÍñigo Errejón deixa la política perseguit per acusacions d'assetjament sexual, violència psicològica i comportaments sexuals vexatoris amb dones. En un comunicat Errejón ha anunciat que dimiteix com a portaveu i diputat de Sumar al Congrés i admet que ha tingut una actitud "tòxica". La caiguda en desgràcia de qui fins aquest dijous era la cara visible del projecte de Yolanda Díaz a la cambra baixa s'ha precipitat arran d'una denúncia anònima que va publicar aquest dimarts a Instagram la periodista Cristina Fallarás. La víctima, sense citar-lo directament, relatava que un "polític molt conegut" i amb qui va tenir una relació sexoafectiva, s'havia comportat amb ella com un "veritable psicòpata" i com un "monstre".

Davant les sospites que es tractava d'Errejón, sobre qui ja pesaven rumors del seu comportament amb altres dones difosos principalment a les xarxes socials, Sumar va iniciar una investigació interna, "alarmats per la gravetat" del que s'estava difonent. El dirigent de la formació, preguntat per aquestes denúncies anònimes, va admetre que havia tingut els comportaments que s'hi descriuen. Segons ha relatat la secretària de Comunicació de Sumar, Elizabeth Duval, en una entrevista a la Cadena SER, li van traslladar a Errejón que els fets que reconeixia eren "intolerables" i que no encaixaven amb el seu projecte polític. "Va estar d'acord amb dimitir", ha relatat. Aquest mateix dijous, en una reunió urgent, l'executiva de Sumar ha acceptat la dimissió d'Errejón per unanimitat.

Després que s'hagi fet pública la renúncia a continuar en política institucional han aparegut més denúncies d'altres dones contra Errejón. Fallarás ha explicat a TVE que al llarg de dijous li van arribar almenys onze testimonis més de males experiències amb l'expolític. Ara bé, ja hi ha hagut almenys una persona que s'ha atrevit a denunciar sense mantenir-se en l'anonimat. És el cas de l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá, que ha afirmat en un missatge a X que ha estat víctima d'assetjament sexual per part d'Errejón. Segons La Sexta, Mouliaá ja ha fet el pas de presentar una denúncia a comissaria. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha defensat el seu compromís feminista i ha dit, en roda de premsa des de Colòmbia, que "ara cal escoltar aquestes dones i acompanyar-les". Pedro Sánchez ha tancat files amb ella.

La denúncia anònima

El testimoni que va publicar Fallarás explica una relació amb un "maltractador psicològic". "La seva manera de tenir sexe et marca i no l'oblides mai. És una forma d'exercir poder, no és sexe. Com si s'estigués masturbant amb el teu cos. Et demana fer pràctiques humiliants i quan t'hi negues fa un numeret", deia el missatge anònim. La víctima també relata com en un inici era "extremadament simpàtic", però un cop "enganxada" havien començat les vexacions. "Si fas alguna cosa que no li agrada et castiga amb silenci i indiferència perquè vagis aprenent a respectar Déu, que és el que es creu que és", rebla.

El relat d'Errejón

"He arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona", afirma el fins ara parlamentari en el seu comunicat a X, en el qual no nega les acusacions si bé en fa una justificació críptica. "En la primera línia política i mediàtica se subsisteix i s'és més eficaç, almenys així ha estat el meu cas, amb una forma de comportar-se que s'emancipa a vegades del món de les cures, de l'empatia i de les necessitats dels altres. Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica, amb companys i companyes de feina, d'organització, amb relacions afectives i fins i tot amb un mateix", diu Errejón.

Qui va ser fundador de Podem explica també que "fa temps que treballa en un procés personal i d'acompanyament psicològic": "El cert és que per avançar i per cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i el seu ritme". Errejón recorda al comunicat que fa deu anys que ocupa posicions de "representació pública" i "d'altíssima visibilitat i exposició mediàtica", la qual cosa ha desgastat la seva "salut física i mental" i la seva "estructura afectiva i emocional". En els últims nou mesos havia augmentat la seva projecció pública pel fet que Díaz el va situar com a portaveu a la cambra baixa.

L'anterior legislatura havia estat el portaveu de Més País, que es va diluir dins de Sumar des de l'acord amb Més Madrid, amb qui també s'havia distanciat. Amb la marxa d'Errejón de la vida pública desapareix una de les poques cares visibles de la fornada de polítics d'esquerres que van sorgir del 15-M i que es mantenien en primera línia. Enemistat amb Pablo Iglesias, amb qui va començar la seva carrera institucional i a qui es va enfrontar públicament, se'n va finalment per la porta del darrere i envoltat de polèmica.

stats