Sumar
Política06/11/2024

Errejón ja té substituta al Congrés: aquesta és la nova portaveu de Sumar

Verónica Martínez Barbero és un perfil pròxim a Yolanda Díaz: gallega d'adopció i ex directora general de Treball

MadridGairebé dues setmanes després que esclatés l'escàndol d'Íñigo Errejón, Sumar ha triat qui serà la nova cara visible del grup parlamentari al Congrés. A partir del 14 de novembre, el rellevarà la diputada Verónica Martínez Barbero. Aquesta és la decisió presa per unanimitat pels partits que conformen Sumar a la cambra baixa, segons un comunicat de la formació. Hi havia una cosa clara i és que seria una dona, en un intent de contrarestar la mala imatge que han deixat en la marca els casos d'assetjament i violència sexual i psicològica que envolten l'exportaveu a la cambra baixa. Martínez Barbero és gallega d'adopció –es va presentar a les eleccions generals per la circumscripció de Pontevedra– i és una estreta col·laboradora de Yolanda Díaz. De 2020 a 2023, de fet, va ser directora general de Treball al ministeri pilotat per la vicepresidenta segona del govern espanyol.

"Va ser una de les arquitectes de mesures tan notables com els ERTO durant la pandèmia i la reforma laboral", destaca Sumar. Es tracta d'una parlamentària desconeguda mediàticament i amb una trajectòria tècnica, centrada en l'àmbit laboral –és inspectora de Treball des del 2006, va presidir el Consell Gallec de Relacions Laborals del 2017 al 2020 i aquesta legislatura exercia com a portaveu a la comissió al Congrés d'aquest àmbit–. El seu perfil contrasta amb la projecció que tenia Errejón. En un missatge a X, Martínez Barbero afirma que assumeix l'encàrrec amb "convicció". "És el moment de defensar un projecte feminista, plurinacional i compromès amb els drets de la classe treballadora", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

La nova portaveu del grup –la tercera de Sumar en un any i escaig– recorda més Marta Lois, la primera que va ostentar el càrrec, també gallega i de la confiança de Díaz, que en el seu moment va ser qüestionada justament pel fet de no tenir un perfil mediàtic que no va acabar de quallar. A les travesses també hi havia el nom d'Aina Vidal, dels comuns, molt més coneguda pel seu rol de portaveu adjunta. Ara bé, la seva tria hauria implicat sobrerepresentar els comuns, que ja han situat Ernest Urtasun com a ministre de Cultura i portaveu de Sumar i Gerardo Pisarello a la mesa de la cambra baixa. Agafar el testimoni d'Errejón, en tot cas, era un regal enverinat pel desgast que arrossega la marca Sumar.

Cargando
No hay anuncios

"Reestructuració" del grup

Altres formacions, com Esquerra Unida, exigien des de feia dies que el relleu d'Errejón impliqués canvis integrals en l'organització del grup perquè sigui més "horitzontal". També defensava una reorganització profunda Compromís. En el comunicat, Sumar explica que més enllà del canvi de cara visible també hi haurà una "reestructuració de responsabilitats" dins del grup parlamentari. "S'ha acordat la constitució, amb mètode i calendari de treball, d'un espai de coordinació en el qual totes les formacions participin en igualtat de condicions", afirma la formació sense concretar més.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta "reestructuració" va en la línia que demanaven aquests partits, però no van tan enllà com vol Esquerra Unida, la que està alçant més la veu. El partit liderat per Antonio Maíllo, que vol que les reunions on estiguin representats tots els partits siguin almenys un cop al mes, també ha defensat a la reunió d'aquest dimecres, on s'ha designat Martínez Barbero, un canvi de nom del grup parlamentari. En un document aprovat aquest dimarts, Esquerra Unida defensa que no pot continuar dient-se Sumar. "En la confusió del tot per la part tenim un problema polític", afirma.