El PSOE anuncia "accions legals" davant qualsevol mesura antiavortista de Vox
Vox i el PP de Castella i Lleó mantenen que els sanitaris podran oferir "voluntàriament" escoltar el batec del fetus abans d'avortar
Barcelona / MadridEls discursos ultra de Vox ja fa temps que s'estan convertint en polítiques a Castella i Lleó. El vicepresident d'extrema dreta a la comunitat, Juan García-Gallardo, capitaneja un retrocés en àmbits com la igualtat. L'últim exemple ha sigut un pla antiavortista anunciat aquest dijous pel mateix García-Gallardo, que hores més tard ha estat matisat pel PP d'Alfonso Fernández Mañueco, que tot i encapçalar el govern autonòmic depèn de Vox i, un cop més, ha hagut de fer equilibris. Vox va anunciar que per intentar disminuir el nombre d'interrupcions dels embarassos a Castellà i Lleó "serà imperatiu" que els professionals sanitaris ofereixin atenció psicosocial "preferent" a les dones embarassades, així com la possibilitat d'escoltar el batec del fetus entre les setmanes sis i nou de gestació i la realització d'ecografies 4D. Tot plegat, va dir, perquè les mares i els pares "puguin prendre una decisió molt més conscient sobre l'embaràs".
L'anunci, però, ha estat matisat aquest divendres pel PP de Castella i Lleó. Malgrat que els plans d'oferir aquests serveis continuen endavant, el conseller de la Presidència de la comunitat, el popular Jesús Julio Carnero, ha destacat que es tracta de mesures "absolutament voluntàries" per a embarassades i professionals, i ha recalcat que "en cap cas s'obligarà el personal sanitari a prendre una decisió en contra de la llei", ha dit. De fet, fonts del PP de la Junta de Castella i Lleó reiteren que "no es fa marxa enrere" amb el que denominen polítiques per afavorir la natalitat, però remarquen el sentit voluntari que tenen. No obstant això, García-Gallardo ha reiterat aquest divendres que les mesures anunciades per ell mateix s'aplicaran "immediatament" i que així s'ha consensuat amb el PP.
Des de Madrid tampoc tenen tan clara la proposta. Fonts de Génova reiteren que la posició dels populars és l'expressada pel portaveu del comitè de campanya, Borja Sémper, que ha assegurat en declaracions a Antena 3 que al seu partit no estaran disposats a "empassar-se qualsevol cosa" i ha subratllat que "no està d'acord en el fet que s'hagin d'imposar", ha dit.
"Limitació de drets"
Amb tot, el govern espanyol ha denunciat un nou atac als drets de les dones i ja ha advertit que el combatran davant la justícia. "No permetrem ni un pas enrere en la lluita per la igualtat de les dones", ha avisat aquest divendres la portaveu del PSOE i ministra d'Educació, Pilar Alegría, i la vicesecretària general dels socialistes i ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, ha anunciat que tant el partit com el govern espanyol exerciran "les accions legals oportunes" per evitar coaccions sobre les dones que volen avortar. En aquest sentit, ja ha avançat que recorreran tots els acords d'aquestes característiques que es donin en governs autonòmics. A l'espera de la lletra petita del nou protocol autonòmic, de fet, els socialistes han assenyalat que podria contravenir l'actual llei de l'avortament.
Tant el PSOE com Unides Podem, a més, han retret al PP la seva connivència amb la iniciativa de l'extrema dreta. "En diuen moderació, per no dir arrabassar drets a les dones. Aquestes són les aliances de Feijóo. Això és el PP", havia assenyalat a Twitter la ministra d'Igualtat, Irene Montero, mentre que la de Turisme, Reyes Maroto, s'ha preguntat "si aquest és el cost que ha de pagar el PP per continuar governant" a la regió.
Els equilibris del PP
Quan García-Gallardo va anunciar les novetats, que ell mateix va qualificar de mesures "pro vida", va assegurar que es tracta d'un pla assumit pel conjunt del govern autonòmic. De fet, no es va estar d'enviar un agraïment especialment al conseller de sanitat autonòmic, el popular Alejandro Vázquez, amb qui havia negociat les iniciatives antiavortament i a qui havia vist "molt disposat". Com a resposta a les preguntes dels periodistes, Vázquez es va limitar a dir que les noves mesures aporten "una visió diferent" i que busquen fomentar la natalitat, tal com està recollit a l'acord de govern, sense entrar en més detalls. De fet, aquest divendres en declaracions a Efe ha reiterat que les relacions amb Vox són "excel·lents", si bé ha puntualitzat que hi havia "petites matisacions".
De fet, fonts de la conselleria de Sanitat ja van córrer a matisar a l'agència Efe el detall de l'anunci de Vox. Aquestes fonts van garantir que el protocol per als embarassos "continuarà igual", que no s'obligarà els metges a oferir una ecografia per escoltar el batec fetal entre les setmanes sis i nou d'embaràs i que tampoc es farà una ecografia 4D si no se sospita d'alguna eventual anomalia. Pel que fa a les derivacions a l'atenció psicològica, les mateixes fonts s'escudaven en el fet que ja existeix en el protocol actual: "Tant a les dones que desitgen continuar amb l'embaràs com a les que volen interrompre'l se'ls ofereixen tots els recursos sanitaris disponibles, entre els quals el psicòleg clínic, el treballador social i la llevadora".
Per al secretari general del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, el govern PP-Vox vol "traslladar la idea que les dones que volen avortar tenen un problema de salut mental". El socialista ha denunciat que el veritable problema a la comunitat és que només dos hospitals públics practiquen avortaments i ha assenyalat que el 97% de les dones han d'exercir el seu dret a la interrupció de l'embaràs fora del seu hospital de referència i de la província o a la privada. A parer seu, l'executiu autonòmic està posant la comunitat al "túnel del temps" per tornar als "anys del No-Do".