El jutge investiga comissions en obres estrella d’Aguirre
Velasco interroga dos exconsellers del PP de Madrid per la trama de la Púnica
MadridEl setge judicial al voltant de la gestió d’Esperanza Aguirre al capdavant de la Comunitat de Madrid es va estrenyent. Han quedat molt lluny els temps en què l’actual líder del PP a l’Ajuntament madrileny es defensava dient que havia nomenat “més de 500 càrrecs públics” en la seva carrera, i que només tenia “dos gripaus”. Les imputacions d’exdirigents populars a les seves ordres ha continuat per la branca madrilenya de la trama Gürtel, i també per l’operació Púnica. Ahir hi va haver un nou capítol d’aquesta segona investigació, dirigida pel jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco, en una peça separada que es manté en secret. El magistrat va ordenar diversos escorcolls en empreses municipals i va ordenar que s’interrogués dos exconsellers d’Aguirre després d’obtenir informació que apunta al cobrament de comissions per alguns dels projectes estrella de la lideresa, com la privatització de la sanitat, informa Europa Press.
Els dos “gripaus” d’Aguirre eren Francisco Granados i Alberto López Viejo, però la llista d’imputats per la Púnica madrilenya s’ha anat engreixant. Ahir van desfilar pel jutjat l’exconseller de Transports José Ignacio Echeverría -que fins ara no estava imputat- i l’extresorer del PP madrileny Beltrán Gutiérrez, que ja estava sent investigat, entre una vintena més d’ex alts càrrecs de la Comunitat de Madrid i de la formació popular. També va passar per l’Audiència Nacional l’expresident de la patronal madrilenya Arturo Fernández, imputat també en el cas de les targetes black. Tot i això, Aguirre va mantenir ahir que “no hi ha hagut cap tipus de finançament il·legal al PP de Madrid”.
Dels hospitals al metro
Velasco va requerir ahir, en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció, documentació a les conselleries de Sanitat, Transports i Urbanisme, la societat pública Áreas de Promoción Empresarial (Arpegi) i la direcció de Justícia madrilenya. El jutge pretén indagar en grans iniciatives de l’última etapa d’Aguirre, com el pla d’infraestructures sanitàries del període 2004 a 2007 o la Ciudad de la Justicia, que va ser paralitzada per la crisi i recuperada pel seu successor al càrrec, Ignacio González. Un altre dels projectes investigat és l’ampliació de línies de metro i la seva inauguració el 2007, davant les sospites que una de les empreses de la trama Púnica, Waiter Music, es beneficiés de l’adjudicació irregular de les festes d’inauguració d’aquestes extensions. Els indicis de la investigació apunten que el partit hauria cobrat comissions de l’1% en les partides de publicitat d’aquests i altres projectes, segons informa l’agència Efe.
Els interrogatoris continuaran en les pròximes setmanes, segons fonts jurídiques, que també van indicar que a més dels organismes públics, es van fer escorcolls en domicilis i seus empresarials. Velasco ja va apuntar fa mesos en una interlocutòria que tenia “indicis” que l’ex número dos d’Aguirre, Francisco Granados, va “rebre diners per al possible finançament irregular del PP” de Madrid, després d’escorcollar la seu de la formació, al carrer Génova de la capital espanyola.
“Per no haver-me ocupat del finançament vaig decidir presentar la meva dimissió per la culpa in vigilando ; podia haver-ho vigilat, però no em consta que hi hagi cap finançament irregular”, va assegurar ahir Aguirre, que va afegir a continuació que “el jutge investiga”, cosa que li sembla “molt bé” perquè “és el que ha de fer un jutge”. “És veritat que he sigut presidenta i podia haver-me’n ocupat i no ho vaig fer perquè hi havia quatre persones que s’ocupaven d’això: el tresorer, el secretari general, el gerent i el comptable”, va explicar l’expresidenta madrilenya, que continua tirant pilotes fora pel que fa a la corrupció, tot i l’augment de la nòmina d’imputats de la seva confiança en una etapa anterior.
A les portes del congrés regional del PP de Madrid, en què Aguirre representa una part del sector crític amb la presidenta interina i aspirant a revalidar el càrrec, Cristina Cifuentes, la líder popular es complica qualsevol possibilitat de guanyar rellevància en la futura direcció dels populars.