Parlament

Les esmenes de Vox en contra de la llengua, del medi ambient i dels migrants ja són història

El Parlament valida el decret que tomba les mesures de l'extrema dreta

La portaveu de Vox, Manuela Cañadas, escolta la presidenta del Govern, Marga Prohens.
17/12/2024
4 min

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts el decret llei del Govern que tomba les 34 esmenes de Vox que es varen incorporar a la Llei de simplificació per una votació errada del PP i que atacaven la llengua (eliminació del català com a llengua vehicular en l'educació i com a requisit per als funcionaris); el medi ambient (les construccions a Àrees Naturals d'Especial Interès) i els migrants (eliminació d'ajudes), entre d'altres. El resultat de la votació, que ha seguit el guió previst, ha estat de 51 vots a favor, 2 vots en contra i dues abstencions, de la diputada de Podem, Cristina Gómez i del diputat no adscrit Agustí Buades.

Durant el debat, la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, ha remarcat que el text que es va aprovar el 26 de novembre –aquest dia es va tirar endavant la Llei de simplificació– "no reflecteix la veritable voluntat de la majoria parlamentària" i "els efectes jurídics i pràctics contraris a l'interès general i a l'ordenament jurídic vigent". "Era urgent un retorn a la normalitat i a la legalitat amb la validació d'aquest decret", ha afegit, a més de recordar que "mai no hi va haver voluntat d'aprovar" les esmenes de l'extrema dreta. Estarelles també ha agraït a tots els partits que donen suport al decret que hagin fet possible el consens.

La portaveu adjunta del PP, Marga Duran, que va ser precisament qui es va equivocar en el sentit del vot el 26 de novembre, ha demanat perdó per la seva errada al Govern i als seus companys de partit. Duran també ha carregat contra Vox, perquè el partit d'extrema dreta es va negar a repetir la votació, malgrat saber que el PP s'oposava a les seves mesures. "La cortesia parlamentària no està codificada al reglament, però forma part de la tradició i de regles pràctiques no escrites que fomenten l'ordre. Que Vox impedís la votació amb alegria és ofensiu i injust", ha criticat.

El suport crític de l'esquerra

Malgrat donar suport al decret per eliminar les esmenes de Vox, l'esquerra no ha estalviat crítiques contra el Govern. El diputat del PSIB Marc Pons ha lamentat que l'extrema dreta hagi deixat l'Executiu "sense eines per garantir l'estabilitat". "L'errada en la votació va ser la gota que va fer vessar el tassó després d'un any i mig de polítiques pactades entre el PP i Vox", ha dit. A més, Pons ha recordat que, amb la Llei de simplificació, el PP ha modificat una cinquantena de lleis per desmuntar "els avançaments en matèria de sostenibilitat, aprovar projectes de dubtosa legalitat i crear un nou entramat jurídic". "Així ha governat el PP fins a la setmana passada", ha afegit. El socialista ha assegurat que cal fugir del model de societat que "vol imposar Vox": "Sense drets ni identitat, sense llengua ni cultura pròpia, un país tancat, allunyat d'Europa, autàrquic i fosc".

"Si no fos per la descortesia de qui pretenia obtenir per xantatge més del que havia pactat a causa d'un error humà, no seríem aquí", ha començat la seva intervenció el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia. "La d'avui és una votació amb un poder simbòlic important: aquells que som diferents votam a favor de pilars bàsics de la convivència. Els consensos sobre aquests pilars són forts i els que els volen atacar estan sols", ha continuat. Apesteguia ha matisat que de la votació d'aquest dimarts no té per què derivar-se "cap relació estable". "El PP té receptes negatives per al país, és el PP de sempre. Però sabem quin moment vivim i toca reforçar els acords dels mínims que compartim", ha subratllat. El portaveu ecosobiranista també ha lamentat que els acords dels populars i l'extrema dreta "ha creat problemes d'inestabilitat i crispació" en lloc d'aportar solucions als problemes de la ciutadania. "Pactar amb Vox és normalitzar allò que no és normalitzable", ha assegurat, i ha assenyalat la seva disposició a parlar amb el PP d'uns nous pressupostos a partir de febrer.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha estat molt contundent i ha assegurat que aquesta situació no es deriva tan sols d'una errada a una votació. "Vull repassar la cadena: es varen modificar 204 aspectes de 50 lleis amb una única norma que va generar confusió; es va fer per decret llei; es varen presentar centenars d'esmenes que varen posar en relleu que no s'havia fet bé; es varen presentar transaccions amb Vox en comissió sense temps de conèixer-les i debatre-les; es va arribar al ple amb centenars d'esmenes amb vots particulars i amb els ponts amb l'oposició dinamitats, amb una impossibilitat d'arribar a acords; es va fer una negociació paral·lela amb les zones inundables i es va intentar fer la mínima esmena a aquest error", ha detallat i ha subratllat que l'error de Duran "és el menys important" en aquesta successió d'esdeveniments, fruit de "frivolitzar la tasca legislativa i actuar amb estil funàmbul".

"Les esmenes de Vox varen venir després d'una bomba legislativa propiciada per vostès, que després els va botar a la cara", ha argumentat la diputada de Podem, Cristina Gómez, per justificar la seva abstenció. Gómez també ha criticat que el PP s'hagués associat amb un partit "racista, xenòfob, masclista i aporofòbic".

Vox torna a esclatar

Pel que fa a Vox, la portaveu, Manuela Cañadas, ha reiterat que el posicionament del PP és una traïció als seus votants i ha tornat a acusar els populars de fer polítiques d'esquerres. La polèmica ha esclatat quan Cañadas ha assegurat que el PP i el PSOE són "el càncer d'Espanya", un qualificatiu que han criticat MÉS per Mallorca i Podem, la intervenció dels quals ha estat aplaudida pel PP.

stats