UE

Espanya amenaça amb bloquejar els límits "inacceptables" de pesca de Brussel·les

La Moncloa fa front comú amb França i Itàlia per rebaixar les exigències de la Comissió Europea

Pescadors treballant en una embarcació palamosina dedicada a la pesca de gamba.
09/12/2024
4 min
Regala aquest article

BarcelonaEl govern espanyol no està disposat a acceptar la proposta de Brussel·les de limitar a un màxim d'entre 20 i 28 els dies a l'any que poden sortir a pescar les barques de pesca d'arrossegament. La Moncloa s'ha unit a les reivindicacions del sector pesquer, del Govern i de gairebé tots els partits polítics, i el ministre d'Agricultura i Pesca espanyol, Luis Planas, ha amenaçat amb bloquejar les negociacions del Consell de la Unió Europea sobre els topalls "inacceptables" fins que no aconsegueixi rebaixar les exigències de la Comissió Europea. "Només acceptarem un acord que preservi els interessos dels nostres pescadors", ha remarcat el ministre socialista a l'inici de la trobada ministerial que es fa aquest dilluns i dimarts a Brussel·les.

De fet, Espanya no és l'únic estat membre que s'hi oposa, ja que també té la negativa de dos dels països pesquers més importants de la Mediterrània, França i Itàlia. Així doncs, Planas ha advertit que "no tindria cap mena de problema" a l'hora de trobar més socis europeus que la rebutgen i sumar prou força per fer entrebancar la proposta de Brussel·les. Cal recordar que aquesta mena de quotes de pesca s'han d'aprovar per majoria qualificada. És a dir, almenys el 55% dels vots favorables dels 27 estats membres i que representin com a mínim un 65% de la població. Per aquest motiu Espanya està convençuda que podria impulsar un bloqueig.

Planas ja ha avançat que preveu unes "negociacions complicades i llargues" al Consell d'Agricultura i Pesca de la UE que ha començat aquest dilluns. En la mateixa línia, fonts diplomàtiques coincideixen a apuntar que "el més probable" és que les discussions s'allarguin i que no s'arribi un acord aquest dilluns ni fins i tot dimarts, sinó més aviat dimecres a la matinada.

El titular de Pesca espanyol ha insistit que lluitarà per aconseguir un acord que suposi un "equilibri entre la sostenibilitat del medi ambient i la rendibilitat" del sector pesquer, si bé ha evitat concretar què estaria disposat a acceptar el govern espanyol. També ha lamentat que l'executiu d'Ursula von der Leyen vulgui reduir la quota de peix que poden pescar les barques d'arrossegament en un 79% al Mediterrani respecte al 2024, i que no "hagi tingut en compte els esforços que han fet els pescadors els últims anys", que ja han reduït un 40% els seus dies de treball respecte al 2023.

Al seu torn, el comissari de Pesca, Costas Kadis, ha assegurat que la Comissió Europea presenta les seves propostes de límits de pesca sobre la base de "dades i evidències científiques", i ha dit que pretén "garantir" que una "sobrepesca" no faci "col·lapsar el sector pesquer". Tot i això, no ha dit si està disposat a acceptar apujar els topalls de la pesca d'arrossegament al Mediterrani, tal com demanen Espanya, França i Itàlia.

A hores d'ara, fonts diplomàtiques espanyoles expliquen que el govern d'Espanya ja s'ha reunit i n'ha parlat amb la Comissió Europea i la resta d'executius europeus, sobretot amb els més interessats en les quotes de pesca del Mediterrani. Això inclou, per descomptat, el govern francès i l'italià. Tot i això, aquestes mateixes fonts tampoc s'aventuren a avançar si la Comissió Europea cedirà gaire en la rebaixa de les seves exigències i es limiten a respondre que, com sempre, Espanya es manté "optimista".

El pròxim pas ara és a les mans d'Hongria, que és el país que ostenta la presidència de torn del Consell de la Unió Europea el segon semestre d'enguany. Fonts diplomàtiques asseguren que el govern hongarès ha "pres nota" de les discussions d'aquest dilluns i s'espera que aquest dimarts al matí presenti una nova proposta sobre els topalls de pesca que substituirà la que va plantejar inicialment Brussel·les. "A partir de demà començarà la veritable negociació", augura una font diplomàtica.

Unitat entre partits polítics

Els límits de pesca de la Comissió Europea han aconseguit unir gairebé tots els partits polítics de l'Estat, que en general han carregat durament contra la proposta i fan una defensa aferrissada del sector pesquer. Des d'Esquerra fins a Vox, passant pel PSC i Junts, demanen que Brussel·les faci marxa enrere. "Cal que la UE reconsideri unes limitacions que poden ofegar el sector", ha dit per les xarxes socials el president de la Generalitat, el socialista Salvador Illa.

En la mateixa línia s'han pronunciat l'eurodiputat d'extrema dreta Jorge Buxadé, el socialista Javi López i, entre d'altres, la republicana Diana Riba o la popular Carmen Crespo, que s'ha reunit amb el comissari europeu de Pesca. "Si deixem perdre aquest sector, acabarem menjant peix congelat de l'altra punta del món", ha criticat també el diputat al Congrés de Junts Isidre Gavín, que ha instat Illa i el ministeri de Pesca a "moure el cul" per defensar els interessos de Catalunya a Brussel·les.

D'altra banda, els pescadors catalans fan vaga aquest dilluns i dimecres amb motiu de protesta, i han convocat manifestacions davant de les seus de la Comissió Europea de Madrid i Brussel·les, així com en localitats pesqueres com Palamós i Blanes. De fet, aquest dimarts està previst que el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, i representants del Govern es reuneixin a Brussel·les per fer front comú contra els límits que vol aplicar Brussel·les.

stats