Espanya avisa Escòcia que si s'independitza haurà de demanar l'ingrés a la UE
El ministre d'Afers Exteriors adverteix que haurà de "posar-se a la cua" per entrar a Europa
BarcelonaEl ministre espanyol d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, va advertir ahir dilluns a Escòcia que si de mutu acord amb el Regne Unit acaba sent independent, haurà de "posar-se a la cua" i sol·licitar l'ingrés a la Unió Europea (UE).
Dastis va exposar aquesta postura davant la proposta del govern escocès de celebrar un segon referèndum d'independència el 2018 o 2019 davant la impossibilitat d'arribar a un acord amb la primera ministra britànica, Theresa May, sobre els termes de la sortida del Regne Unit de la UE, coneguda com a Brexit.
En una roda de premsa a Lima al costat del seu homòleg peruà, Ricardo Luna, Dastis va deixar clar que no és possible que Escòcia romangui a la UE si es porta a terme el Brexit.
"Si de mutu acord i d'acord amb el règim constitucional aplicable al Regne Unit, Escòcia acabés sent independent, la nostra tesi és que no pot quedar-se a la UE perquè no n'és membre si no és com a part del Regne Unit", va remarcar el cap de la diplomàcia espanyola.
En aquest cas, Escòcia "hauria de posar-se a la cua, complir els requisits per a l'ingrés i dur a terme les negociacions" com a passos previs per a una eventual incorporació a la UE.
Dastis va afirmar que Espanya dona suport a la integritat del Regne Unit i "no encoratja secessions i divisions en cap dels estats membres".
"Preferim que les coses segueixin com estan", va afegir el ministre, a l'espera que es concreti si el govern britànic invoca aquest mes de març l'article 50 del Tractat de Lisboa per començar el procés del Brexit.
Una vegada que es doni aquest pas, començarà a córrer el termini de 2 anys de negociació amb Brussel·les per a la sortida del Regne Unit de la UE.