Política 16/06/2014

Espanya és el cinquè estat que menys impostos recapta de tota l'eurozona

La pressió fiscal és del 32,5% del PIB, lluny del 40,4% que tenen de mitjana els països de la zona euro o del 39,4% de tota la Unió Europea.

àlex Font Manté
2 min
Ni Montoro ni Soria en tenen la culpa

BarcelonaEspanya segueix a la cua d'Europa en recaptació tributària. Tot i els augments d'impostos, els ingressos per aquest concepte són dels més baixos de tot el continent. En concret, els impostos que es paguen a Espanya van generar el 2012 uns ingressos que equivalien a un 32,5% del seu Producte Interior Brut. Així ho mostren els registres que ha publicat aquest dilluns l'oficina europea d'estadística, Eurostat.

Només hi ha quatre estats de tota la Unió Europea que ingressin menys diners: Letònia, Eslovàquia, Irlanda iPortugal. Hi ha un altre estat, Estònia, que genera una recaptació idèntica a la d'Espanya. En canvi, països amb una tradicional mala imatge pel que fa a recaptació d'impostos, com Itàlia o Grècia, ingressen més diners que Espanya per aquest concepte (amb un 44% i un 33,7%, respectivament).

La recaptació d'Espanya va créixer el 2012, en passar d'uns ingressos del 31,8% al 32,5%. Aquest augment, però, va ser inferior al de l'eurozona, que va créixer nou dècimes i va saltar del 39,5% al 40,4%.

El país que més ingressos tributaris genera en relació a la mida de la seva economia és Dinamarca, amb un 48,1% del seu PIB.

Tot i aquests registres, el govern central està preparant una reforma fiscal –que previsiblement presentarà aquest divendres– en la qual s'inclouran diverses rebaixes d'impostos, com el de societats o l'IRPF. Així ho han anunciat en diverses ocasions tant el president espanyol, Mariano Rajoy, com el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha criticat darrerament els anuncis de rebaixes impositives perquè, en la seva opinió, l'Estat del benestar no es podrà sostenir si baixen els ingressos.

(Correcció: L'article ha estat modificat perquè en un principi s'hi deia, erròniament, que Espanya és el quart estat que menys recapta. En realitat és el cinquè)

stats