Espanya és segon país de la Unió Europea amb l'ADSL més cara
Només Xipre supera l'Estat. L'ADSL més barata costa 38,7 euros, el doble que al Regne Unit o Alemanya
Brussel·lesEspanya es troba entre els països de la UE amb preus més alts per a l'accés a internet de banda ampla, que a més ofereix velocitats reals de descàrrega que amb prou feines arriben al 68% de la contractada per a les connexions ADSL, segons un estudi publicat aquest dimarts per la Comissió Europea.
L'oferta més barata que pot trobar-se a Espanya en la categoria de 12 a 30 megues per segon de banda ampla fixa, la que contracta la majoria dels europeus, costa 38,7 euros. Es tracta del segon preu més alt en tota la UE, només superat per Xipre, on l'oferta més econòmica és de 46,2 euros. Per darrere d'Espanya hi ha Irlanda, amb 31,4 euros.
En contrast, els preus més baixos es troben a Lituània (a partir de 10,3 euros), Romania (11,2 euros) i Letònia (14,6). Entre els grans països de la UE, les tarifes més econòmiques d'internet de banda ampla es troben al Regne Unit (18,11), seguit d'Alemanya (20,09), França (25,28) i Itàlia (26,36).
La banda de preus nacionals més àmplia es registra a Polònia, on les ofertes oscil·len entre 20 i 140 euros, i a Croàcia, on van de 30 a 121 euros. A Espanya, els preus es mouen entre els 38 i els 62 euros.
"No existeix un mercat únic d'internet, i això ha de canviar. Res no justifica que una persona hagi de pagar més de quatre vegades més que una altra a Europa per la mateixa banda ampla", ha denunciat la vicepresidenta de la Comissió i responsable de Telecomunicacions, Neelie Kroes.
Un altre informe publicat aquest dimarts per Brussel·les revela que, de mitjana, els consumidors europeus només obtenen el 75% de la velocitat de banda ampla que han contractat durant els períodes de més consum. Aquesta taxa varia segons la tecnologia utilitzada, des del 71,1% en el cas de l'ADSL fins al 84,5% en fibra i el 89,3% en cable.
Espanya se situa en línia amb la mitjana de la UE pel que fa al cable i queda lleugerament per sota en el cas de l'ADSL (68% de la velocitat de descàrrega contractada) i la fibra (82,8%).