Parlament Europeu

L'esquerra europea abandona la votació de l'informe sobre el cas de les menors de l'IMAS

Els Verds i els socialistes han denunciat "la politització" de la Comissió de Peticions: "S'aprofita per atacar qualsevol govern d'esquerres"

La comissió de peticions del Parlament Europeu
30/11/2022
2 min

PalmaEls tres grups d'esquerra presents a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu –The Left, que integra Podem, els socialistes del S&D i els Verds– han abandonat aquest dimecres la sala en el moment de votar l'informe de les conclusions de la missió europea, que va visitar Mallorca per analitzar els casos dels abusos sexuals a les menors tutelades. "La Comissió està perdent tota la seva capacitat, hem insistit a no polititzar-la, però Peter Jahr –el líder de la missió europea– està en mans del PP", ha denunciat la portaveu dels Verds, Margrete Auken.

La votació de les conclusions ha tirat endavant, ja que els grups de la dreta europea –el Partit Popular Europeu, Renew, que integra Ciutadans, i els Conservadors i Reformistes Europeus, on es troba Vox– tenen una majoria a la Comissió, però l'esquerra l'ha abandonada en senyal de protesta. "En tot el procés s'han comès irregularitats perquè la presidenta és Dolors Montserrat, i aprofita la Comissió per atacar qualsevol govern d'esquerres", sosté l'eurodiputada socialista, Alícia Homs.

Montserrat, que fou ministra de Sanitat en el darrer govern de Mariano Rajoy, va participar en la missió europea que va visitar Mallorca el passat abril per entrevistar-se amb les autoritats del Consell de Mallorca i el Govern. "La missió estava integrada per un membre titular i un suplent de cada grup polític, però l'aparició de Montserrat és una irregularitat i una violació de les normes del Parlament Europeu", explica Homs. "No volem formar part d'aquest espectacle", afegeix. Les conclusions aprovades aquest dimecres no són vinculants ni passaran pel ple del Parlament Europeu, sinó que expressa l'opinió de la Comissió de Peticions en aquesta qüestió.

Les conclusions

L'eurodiputada del PP i membre de la Comissió, Rosa Estaràs, ha titllat d'"antidemocràtica" i "covarda" l'actitud de l'esquerra per abandonar la votació, que ha tirat endavant amb 20 vots a favor. En línies generals, les conclusions alerten d'un risc futur d'"encobriment" en el cas de l'explotació sexual de menors tutelades per l'IMAS. L'informe sosté que s'ha de fer un seguiment "exhaustiu" del sistema de protecció de les menors, que hi hagi centres específics per als que tenen problemes de conducta, una major coordinació entre les autoritats governamentals i les policials, o una major comunicació amb les famílies biològiques.

De moment, els eurodiputats socialistes han anunciat que reclamaran un informe jurídic per conèixer el procediment de la missió. "La votació no té res a veure amb el tractament del servei d'atenció al menor, sinó que es basa en atacs al govern d'Espanya", ha incidit per la seva banda la portaveu dels socialistes a la Comissió, Cristina Maestre. A més, l'informe ha tirat endavant amb una esmena presentada per la dreta, on es demana que la missió quedi oberta, per la qual cosa el cas de les menors tutelades podrien tornar a estar en el centre del debat.

stats