El batle de Pollença: "És un atac frontal a la normalització lingüística"

El president del Consell de Mallorca ha expressat la seva indignació pel recurs de l'Estat espanyol a les subvencions de l'Ajuntament de Pollença a través del seu compte de Twitter: "Qualcú creu que amb 5.000 € es pot eliminar el castellà?"

L'Ajuntament finança en un 50% el cost de l'Escola de Música.
Maria Cifre
08/05/2018
3 min

PalmaAquest dimarts la premsa i les xarxes socials s'han fet ressò de la sorprenent notícia del recurs del govern espanyol contra les subvencions que, anualment, atorga l'Ajuntament de Pollença als negocis que usen de manera preferent la llengua catalana. El batle de Pollença, Miquel Àngel March, considera que "és un atac a la normalització lingüística i a les ajudes al petit comerç". A més a més, el batle de Pollença s'ha sorprès pel recurs, "no ens podem creure que s'impugnin unes subvencions que es donen des de fa vint anys".

March ha explicat que defensaran davant els tribunals la línia de subvencions de l'Ajuntament, "no afluixarem de cap manera".

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, en conèixer la notícia, ha mostrat la seva indignació a través del seu compte de Twitter, dient: "Tot per un grapat de vots i fent servir uns arguments que suposen un insult a la intel·ligència. Qualcú creu que amb 5.000 € es pot eliminar el castellà? Han perdut el nord."

El grup Alternativa per Pollença també ha reaccionat a través de les xarxes i ha escrit:

"El ridícul contenciós de l'Advocacia de l'Estat, contra unes subvencions aprovades fa anys per unanimitat, només és comprensible en el procés de recentralització de l'Estat. Que es puguin tudar doblers públics d'aquesta forma és vergonyós. I és indignant que els Populars de Pollença que van votar a favor de les subvencions ara es sumin a aquest lamentable atac a la llengua i a l'autonomia municipal"

Fins i tot des del poble veïnat de sa Pobla, el grup de Més per sa Pobla ha reaccionat al seu compte de Twitter i ha donat suport a l'Ajuntament de Pollença.

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'acord del ple de l'Ajuntament de Pollença del passat 22 de febrer, en el qual s'aprovaren les bases reguladores de les subvencions als negocis que utilitzassin preferentment la llengua catalana en la seva activitat empresarial (rètols, etiquetes, documents, cartes de restaurants, etc.). L'ajuda d'enguany és de 5.000 euros.

L'argument del govern de l'Estat espanyol per presentar el recurs és que considera que la línia municipal de subvencions pretén "eliminar" l'ús de l'espanyol. El recurs presentat davant el jutjat sol·licita l'adopció de la mesura cautelar de suspensió de l'acord municipal recorregut "per assegurar l'eficàcia de la resolució que posi fi al procés".

L'Advocacia de l'Estat ha afirmat que "el foment i la promoció d'una llengua en tots els àmbits com a mesura de normalització d'una llengua minoritària està sotmesa a límits" i acusa l'Ajuntament de Pollença de "fer fallida" la Constitució espanyola.

L'Ajuntament s'ha oposat a les mesures cautelars i està disposat a defensar per la via judicial unes ajudes que diferents municipis concedeixen des de fa vint anys. El batle de Pollença, Miquel Àngel March, ha qualificat el recurs de "sorprenent" i ha assenyalat que "no sé si és una seqüela de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Si fos així, la política que aplica l'Estat per controlar les administracions locals és molt preocupant".

En les al·legacions presentades, l'Ajuntament de Pollença nega l'incompliment del sistema legal dissenyat per la Constitució en matèria de cooficialitat lingüística de què se l'acusa. "Que l'article 3.3.1 de les bases digui que s'atorgaran subvencions per a l'elaboració d'impresos, rètols, etiquetes, bosses, paper d'embolicar, cartes de restaurants, etc., que siguin d'ús habitual i que estiguin escrits només en llengua catalana [...] és senzillament una mesura de foment de l'ús de la llengua catalana dins l'àmbit", afirma a l'escrit en el qual presenta l'oposició a la sol·licitud del govern central.

Així mateix, esmenta les subvencions per a "cartes de bars i restaurants, documents administratius i activitats publicitàries" que a la sol·licitud de suspensió es posen com a exemple de l'eliminació del castellà. En aquest sentit, l'Ajuntament defensa que "en cap cas es prohibeix que aquests documents estiguin redactats en castellà, sinó que, simplement, la redacció en aquesta llengua no se subvenciona". A més, remarca que "fins i tot en el cas de les cartes de bars i restaurants es preveu el supòsit que estiguin escrites en més idiomes que el català".

stats