Habitatge
Política12/08/2024

L'Estat qüestiona la constitucionalitat de la Llei d'habitatge de Prohens

El govern estanyol discrepa sobre la reconversió de locals en habitatges, l'increment d'alçades i el canvi d'usos de terrenys destinats a equipaments

ARA Balears

PalmaEl govern espanyol qüestiona la constitucionalitat de la Llei d'habitatge del Govern, que va tirar endavant arran d'un decret que l'Executiu de Marga Prohens va aprovar en 2023, informa l'agència EFE. En concret, el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica ha enviat un informe advertint de les discrepàncies, assenyalen fonts de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat.

L'escrit del Ministeri es refereix a les disposicions que recullen la reconversió de locals en habitatges a preu limitat, l'increment d'alçades i el canvi d'usos de terrenys destinats a equipaments públics i privats per construir-hi habitatges. L'Estat no en qüestiona el contingut, sinó la norma que s'ha fet servir, ja que considera que s'hauria d'haver fet mitjançant el planejament urbanístic de cada ajuntament.

Cargando
No hay anuncios

Per part seva, el Govern argumenta que els planejaments urbanístics municipals impliquen un retard important per l'emissió d'informes sectorials i altres dificultats que troben els consistoris. Per això, entén que una norma amb rang legal és l'única manera de fer front a aquest problema amb caràcter urgent.

"Esperar a la tramitació i aprovació d'un instrument de planejament és assumir que aquestes mesures no es podran implantar", han assenyalat fonts de la Conselleria, que asseguren que la llei "respecta l'autonomia municipal" perquè permet als ajuntaments adaptar la seva regulació. Els consistoris poden decidir si apliquen, suspenen o limiten les mesures principals en el seu territori. De fet, el Govern ha remarcat que l'aplicació de la norma ja s'ha regulat per consistoris de color polític diferent.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l'Executiu han assenyalat que l'amenaça d'inconstitucionalitat posa en perill la viabilitat de projectes d'uns 4.000 habitatges que s'estan planificant mitjançant el desplegament de la llei. En aquesta línia, han insistit en el greu problema habitacional de les Balears, amb preus disparats i manca d'oferta en un territori limitat per la insularitat.

Cargando
No hay anuncios

El Govern confia a arribar a un acord a la comissió bilateral amb el Ministeri per evitar que la llei insular arribi al Tribunal Constitucional. L'Executiu es reunirà amb l'Estat amb la voluntat de "fer entendre aquesta necessitat d'adoptar mesures urgents en el context actual i continuar amb el desplegament de la llei per fer més habitatges assequibles a les Balears, en col·laboració amb els ajuntaments".