Vox

Una estratègia bàsica per fer la "batalla cultural": així veuen els experts l'obsessió de Vox amb els símbols

La diputació permanent del Parlament debat aquest dimecres la data del ple per decidir la remoció de Le Senne

Gabriel Le Senne (Vox) expulsa Mercedes Garrido (PSIB) després de rompre la fotografia de les Roges del Molinar
06/08/2024
4 min
3
Regala aquest article

PalmaLa diputació permanent del Parlament es reuneix aquest dimecres per posar data a la remoció del president, Gabriel Le Senne (Vox) per haver arrencat i esqueixat amb fúria la foto d'Aurora Picornell i les Roges del Molinar en el ple. Previsiblement, el ple es farà el 3 o el 10 de setembre. Le Senne ha demanat disculpes per la seva actuació irada, però també ha dit que els membres de la Mesa del PSIB el varen "provocar" quan es varen negar a llevar els cartells. Però aquesta no és la primera vegada que l'actual president del Parlament reacciona contra un símbol. També ho va fer quan la Mesa va aprovar penjar la bandera LGTBI de la façana, en què va convocar una roda de premsa urgent per acusar el PP de "traïció". Segons diversos experts consultats per l'ARA Balears, l'obsessió de Vox amb les qüestions simbòliques és una part "nuclear" del partit, determinat a lliurar una "batalla cultural".

"Vox és un partit d'extrema dreta de caire identitari i ultranacionalista", argumenta l'analista polític Toni Forners: "Per més que es reivindiqui com a constitucionalista, va contra molts o la majoria dels consensos establerts socialment". Per tant, explica, "com a força contrahegemònica que es dedica a atacar consensos, una de les qüestions més importants és atacar símbols performadors de la realitat". Figures com la de la sindicalista assassinada durant la Guerra Civil, Aurora Picornell, "són una amenaça", argumenta l'expert. En aquesta categoria també hi entra la bandera LGTBI. "Les principals preocupacions de Vox s'orienten més cap a qüestions identitàries, nacionalistes, i lligades a elements simbòlics que consideren il·legítims, de defensa dels represaliats de la dictadura, de posicions sobiranistes, perquè s'escapen del que és la seva idea d'arrels autoritàries, monolítica, de la identitat espanyola, que ells conceben com una societat homogènia", insisteix.

El periodista especialitzat en extrema dreta Xavier Rius destaca que "allò nuclear" en Vox és "la unitat d'Espanya, més que no la immigració": "Per ells, és bàsic no renegar del règim franquista". De fet, en el mateix ple en què Le Senne va esqueixar la foto d'Aurora Picornell, en què es debatia la derogació de la Llei de memòria democràtica, el diputat de Vox Sergio Rodríguez va assegurar que va ser la Falange qui va "protegir" l'escriptor Federico García Lorca, assassinat juntament amb tres persones més per "socialista i maçó" a Víznar (Granada), a mans del govern civil que es va instal·lar després del cop d'estat de 1936. "Vox entén que no s'ha de demanar perdó pel franquisme, la seva cosmovisió és que va ser l'única manera de sortir d'una violència molt més gran, que era la II República", assenyala Rius. "Per Vox, Picornell és l'exemple d'aquesta legalitat republicana, aquesta esquerra que va destruir Espanya", remarca.

Pel que fa al rebuig de la bandera LGTBI, Rius considera que Vox "és una ultradreta molt propera a la de Polònia, el partit Llei i Justícia" (PiS en les sigles en polonès). "Hi ha grups com Alternativa per Alemanya, Agrupació Nacional a França i l'extrema dreta a Holanda que agafen la bandera LGTBI" per carregar contra els musulmans, assenyala. A més, respecte dels atacs de Vox a l'ús del català, considera que és allà "on Vox és més dur", però destaca l'intent de Vox perquè es canviàs l'etiqueta de 'català' per la de 'llengües balears' a l'Estatut d'Autonomia com un exemple de la seva preocupació per la forma, més enllà del fons, a l'hora de defensar un marc mental determinat: en aquest cas, negar la unitat de la llengua catalana.

L'exhibició dels símbols propis

Per Forners, una altra clau en l'estratègia de Vox és "la visualització" i defensa que el partit fa d'alguns símbols. "Hi ha una constant presència de la bandera espanyola, de l'himne d'Espanya, de la monarquia", apunta, com a representació de la unitat de l'Estat que la formació defensa. En el mateix sentit, Rius destaca la iniciativa de Vox perquè els menors puguin tornar a anar a veure els toros en directe: "És un símbol de l'Espanya eterna que es vol mantenir".

En paral·lel, Forners es refereix a un concepte que en Ciència Política es coneix com a dog whistle, que consisteix a fer servir una certa simbologia que pot tenir connotacions "que la majoria de la població no entén, però és capaç de captar el nínxol". Per exemple, assegura, el líder estatal de Vox, Santiago Abascal, "fora del Congrés va sovint amb camisa blava i un brodat vermell, una clara evocació a les camises blaves falangistes".

"Són els contrarevolucionaris de la nostra època"

El catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB) Joan Anton Mellón, que enguany ha publicat el llibre La nostalgia fascista del futuro (Icaria, 2024), escrit amb el politòleg Ismael Seijo, assegura que els representants de Vox "són els contrarevolucionaris de la nostra època". No defineix el partit com a "extrema dreta" sinó com a "dreta radical": aquestes són les dues definicions de Vox que debaten els experts, ja que el partit té elements que basculen entre els dos conceptes. "No es pot dir que siguin feixistes, però les seves arrels culturals i ideològiques venen d'aquí, són autoritaris", explica. Mellón assenyala que la reacció de Le Senne, que "sembla irracional, forma part d'una manera de ser al món": "Les seves concepcions es troben per sobre de la raó, es mouen en l'irracional". En aquest sentit, assegura que els moviments d'extrema dreta europeus "creuen que la societat està conformada per 'superiors' i 'inferiors'", i els segons "han de viure en perpetu present". Pel politòleg, "el símbol té unes connotacions d'emotivitat extraordinària", la qual cosa en política "té una importància enorme".

stats