Política29/09/2017

Clam estudiantil a favor del referèndum

Milers d’estudiants es manifesten a Barcelona per defensar l’1-O amb un marcat ambient festiu

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaPer demostrar que “no estan adoctrinades”, la Neus i la Paula (2n de batxillerat) van decidir agafar el tren a primera hora des de la Llagosta per assistir a la manifestació a favor del referèndum que es va fer ahir a Barcelona. “Encara que no tinguem l’edat de votar, hem de reivindicar el dret a poder-ho fer”, van expressar ahir les estudiants, que es van sumar a la vaga.

Com elles, milers d’estudiants de secundària, batxillerat i universitaris es van manifestar des de plaça Universitat fins a l’estació de Sants per reivindicar el dret a votar. Amb el tradicional ball de xifres, els organitzadors, Universitats per la República, van calcular en 80.000 els assistents, mentre que la Guàrdia Urbana hi va comptabilitzar 16.000 persones. En tot cas, el que és clar és que es tracta de la manifestació estudiantil més multitudinària dels últims anys. “S’han unit entitats que mai treballen juntes”, va celebrar Marta Rosique, membre d’Universitats per la República.

Durant els parlaments d’abans del començament de la manifestació -amenitzats amb música de Txarango i Els Pets, entre d’altres-, la membre d’Universitats per la República Aina Delgado va convidar els estudiants a encartellar els barris i a defensar els col·legis electorals. També va llançar una crida a mantenir el tarannà pacífic, tant en la manifestació com durant l’1-O.

Cargando
No hay anuncios

Amb un marcat ambient festiu -molts d’ells portaven màscares del Piuet-, els estudiants no van parar de cantar “Els carrers seran sempre nostres”, “Votarem” i “Independència”, entre altres càntics habituals. De fet, tot i la joventut dels manifestants, es van cantar himnes com L’estaca unes quantes vegades.

El suport dels bombers

Els estudiants van rebre el suport d’un grup de bombers que es van sumar a la manifestació corrent pel lateral de la Gran Via. Els estudiants els van aplaudir i, fins i tot, una vintena també es van posar a córrer darrere seu.

Cargando
No hay anuncios

Els únics incidents durant la manifestació es van produir quan uns encaputxats van fer pintades en una oficina de Bankia. Tot seguit la resta dels estudiants els van xiular i els van cridar “Fora, fora!” Posteriorment van increpar un redactor d’una cadena de televisió estatal -li van escopir i el van empènyer-, que va haver d’aturar la retransmissió. De fet, durant tota la manifestació “Premsa espanyola, manipuladora”va ser un dels clams estrella.

El mateix grup minoritari va llançar petards durant la marxa, fins que els bombers els van aturar. “Tu saps el que ha costat arribar fins aquí perquè vingueu a rebentar la manifestació?”, li va etzibar el Litus (bomber de Girona) a una de les manifestants que defensava la violència.

Tots els estudiants que es van manifestar ahir també van fer vaga. El seguiment va ser de més del 50% als instituts catalans, a tercer i quart d’ESO, cicles formatius de FP i batxillerat. Pel que fa a les universitats, va tenir un seguiment massiu a les aules públiques, amb entre un 80% i un 90% de les classes suspeses.

Cargando
No hay anuncios

Segons va informar la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, a la Universitat de Barcelona (UB), la més important de Catalunya, amb més de 60.000 alumnes, l’activitat docent es va suspendre completament a les facultats de Filosofia i de Geografia i Història. També es van cancel·lar el 90% de les classes a Farmàcia i Ciències de l’Alimentació del campus de la Diagonal.

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no es van impartir classes a les facultats de Ciències de la Comunicació; Ciències Polítiques i Sociologia; Dret; Economia i Empresa; Filosofia i Lletres; Psicologia, i Traducció i Interpretació, mentre que a la resta de les facultats el seguiment va ser irregular.

A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el seguiment de la vaga va ser majoritari a les escoles tècniques superiors (ETS) d’arquitectura de Barcelona i del Vallès, així com a les escoles de Manresa i de Vilanova i la Geltrú. La Universitat Pompeu Fabra (UPF) va ser l’única en què el rector va decidir ahir suspendre tota l’activitat.

Cargando
No hay anuncios

A la Universitat de Lleida (UdL) ahir no hi havia classes perquè no era dia lectiu en aquesta universitat per festivitat local i, per tant, estava tancada. A la Universitat de Girona (UdG), l’activitat docent es va suspendre completament a les facultats d’Educació i Psicologia i de Lletres, mentre que a la resta de centres el seguiment de la convocatòria de vaga va ser superior al 90%.

A la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Tarragona, el seguiment de la jornada va ser majoritari en tots els campus, especialment al de Bellissens i al de les Terres de l’Ebre, així com a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut.

Ahir a la tarda també es van manifestar més de 500 persones a la concentració convocada per l’Assemblea Groga en defensa de les “llibertats i contra la repressió”. La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac) respecta la decisió de cada escola, però no fa seva la reivindicació d’obrir-les tot el cap de setmana. “Representem més de 3.200 AMPAs i hi ha ideologies molt diverses”, va apuntar ahir la seva presidenta, Montse Conejo, que va afegir que sí que defensen netament el dret a decidir.