Política12/11/2015

Felip VI: d'àrbitre del procés a defensa de Rajoy

L'evolució del discurs del rei sobre Catalunya en un any i mig de regnat

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridRegeneració o simple relleu generacional? Va ser la primera incògnita de l'anunci de l'abdicació del rei Joan Carles en favor del seu fill. Si Felip de Borbó tindria la voluntat de convertir-se en el rei que necessitava una Espanya en transició. La proclamació de Felip VI va ser vista pels partidaris de la tercera via com una estratègia reial per temperar Catalunya. Perquè un nou rei afrontés un dels principals reptes de l'Estat i fos capaç d'erigir-se en un àrbitre capaç de forçar el diàleg per evitar el xoc de trens.

Les expectatives, però, es van desinflar des del minut u. I el temps els ha acabat deixant sense raons. El rei no ha cridat al president de la Generalitat, Artur Mas, al seu despatx fins un any després de la seva proclamació solemne per les Corts. I abans han desfilat per la Zarzuela bona part dels nous líders autonòmics del 24-M.

Lluny d'evitar el xoc de trens, Felip VI s'ha erigit com el millor defensa del discurs de Mariano Rajoy. Es va fer més que evident en el seu primer discurs de Nadal, quan va avalar el discurs del PP en contra del procés. I aquest dijous, coincidint amb el segon debat d'investidura de Mas, ha tornat a reivindicar-se com a garant de la unitat d'Espanya, alineant-se amb la Moncloa i tancant la porta a un referèndum pactat.

De fet, ha arribat a anar més enllà i ha utilitzat les mateixes paraules que el seu pare el 23-F, quan demanava "serenitat i confiança". Si bé no s'ha referit explícitament a Catalunya, sí que ha apel·lat a preservar la Constitució espanyola.

Cargando
No hay anuncios

Repassem l'evolució del discurs del rei sobre Catalunya en cinc dates clau.

19/07/2015: Proclamació

Felip VI ofereix un "temps nou" sense canvis estructurals

"Res de nou". Així titulava l'ARA el dia després de la proclamació davant les Corts. En el seu primer discurs com a rei, Felip VI va començar obviant la plurinacionalitat de l'Estat i es va limitar a defensar "una Espanya unida i diversa", una expressió que ha utilitzat fins a la sacietat des de llavors. El discurs, doncs, va ser el de sempre, sense mullar-se poc però deixant encara oberta la incògnita de si podia erigir-se en àrbitre del procés. Va fer servir el català i va citar Espriu, però només per reivindicar la utilitat de les llengües de l'Estat com a "ponts de diàleg".

Cargando
No hay anuncios

26/07/2014: Primera visita a Catalunya com a rei

Anuncia que intensificarà els actes a Catalunya a favor de la convivència

Ni una setmana després de la seva coronació, Felip VI ja va posar els peus a terres catalanes. Concretament a Girona, al Fòrum IMPULSA, comprometent-se a intensificar els seus actes a Catalunya per transmetre missatges d'"entesa i respecte", un gest que el va tornar a erigir com a possible àrbitre del procés. De fet, en cap moment del seu discurs va parlar de la unitat d'Espanya i el va començar i acabar en català.

24/12/2014

Felip VI avala el discurs del PP en contra del procés

Cargando
No hay anuncios

La suspensió, celebració del 9-N i promesa de Mas de celebrar eleccions plebiscitàries van radicalitzar el discurs de Felip V. I el seu primer discurs de Nadal va ser un punt d'inflexió. Mariano Rajoy devia fregar-se les mans quan el va sentir. Per primera vegada el rei comprava fil per randa el discurs del PP en contra del procés i deixava clar que la defensa de la unitat de l'Estat era una de les prioritats del seu regnat.

L'única concessió que va fer va ser una apel·lació al diàleg, molt recurrent també des de la Moncloa, però deixant clar que les regles fixades el 1978 (i, per tant, la sobirania nacional espanyola) són intocables. Per guanyar-se l'empatia dels ciutadans, va intentar portar el debat sobre la independència al terreny emocional. "Ningú a l'Espanya d'avui és adversari de ningú", va dir, passant per alt que el sobiranisme ha construït un projecte, majoritàriament, en positiu, i, de manera especial, ben allunyat de la confrontació entre identitats.

17/07/2015

Veu "irreconduïble" la posició de Mas, després de rebre'l a la Zarzuela

Cargando
No hay anuncios

Més d'un any després de la seva proclamació, finalment Felip VI rebia Mas al seu despatx a la Zarzuela. "Vinc amb to de pau", va dir el president de la Generalitat. El rei, però, ja havia tirat la tovallola. La reunió va durar el temps estrictament protocol·lari. Pocs dies després el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, assegura que el rei li havia dit que veia "irreconduible" la posició de Mas sobre el procés. S'acaba de tancar l'acord entre CDC i ERC per a una llista unitària del cara el 27-S i la Zarzuela no va fer cap pas per confirmar ni desmentir les informacions de Revilla.

En la primera intervenció pública després de la reunió, el rei va destacar que Espanya és "una gran empresa que ens uneix a tots". Tornaven les crides a la unitat. Al cap d'una setmana, ja a Barcelona, es van fer més dures. Felip VI va coincidir amb Mas i tota la cúpula judicial. El posat dels dos va ser més que sec. Felip VI va decidir brandar Constitució i exigir al president de la Generalitat que "respectés la llei". La carta magna, va dir, ha donat "una de les etapes mes llargues d'estabilitat i progrés" a l'estat espanyol i és la principal garantia d'un estat "social i democràtic de dret que va establir-se al país com a resposta a una aspiració llarga i desitjada per a tothom". Posat molt tens entre Mas i el rei.

12/11/2015

"El poble espanyol no està disposat que es posi en perill la seva unitat"

Cargando
No hay anuncios

L'endemà de l'anunci per part del Govern que no obeirà la suspensió cautelar, per part del TC, de la declaració sobiranista, Felip VI ha assegurat aquest dijous que "el poble espanyol no està disposat que es posi en perill la seva unitat" i ha assegurat que els espanyols fan del "compliment de la llei" la seva "referència diària": "No és moment de regressió".

En un acte d'entrega de premis de la Marca Espanya, Felip de Borbó, que havia modificat la seva agenda, ha fet una crida a la "serenitat i la confiança" perquè, ha dit, "la Constitució prevaldrà" perquè "és un patrimoni que ens pertany a tots" i ha afirmat que "la sobirania resideix en tots els espanyols". Felip VI no ha fet cap referència directa a Catalunya en el seu discurs.