Podem exigeix al govern espanyol nous objectius de dèficit i apujar impostos per aprovar el sostre de despesa

La Moncloa respon que "hi ha marge" però alerta que cal complir amb els compromisos europeus

Pablo Iglesias durant una intervenció al Congrés de Diputats.
Mariona Ferrer I Fornells
15/08/2018
2 min

MadridEl govern de Pedro Sánchez s'enfronta a una revàlida clau a finals de vacances: l'aprovació del sostre de despesa al Congrés, imprescindible per elaborar els pròxims pressupostos generals de l'Estat per al 2019 sense la faixa imposada sota el mandat de Mariano Rajoy. El president espanyol va suspendre el primer gran examen del seu mandat a mitjans de juliol després que la cambra li tombés la via d'estabilitat, amb l'abstenció tant de Podem com d'ERC i el PDECat. Ara, a contrarrellotge, el ministeri d'Hisenda negocia amb Podem 'in extremis' un acord perquè els de Pablo Iglesias hi donin suport. Però la formació lila li posa un preu alt al PSOE.

En un document de 17 pàgines titulat 'Deixar enrere l'austeritat', Podem exigeix al govern espanyol renegociar amb Brussel·les els objectius de dèficit i apujar impostos a canvi d'avalar al Congrés el sostre de despesa. Una aprovació que no significaria automàticament l'aprovació de la via d'estabilitat, ja que el Senat, amb majoria absoluta del PP, té capacitat de veto.

Fonts de la Moncloa han respost que "hi ha marge" per a la negociació de cara a apujar impostos en els nous pressupostos, però adverteixen que cal complir amb els compromisos europeus. És a dir, en cap cas el ministeri d'Economia preveu tornar a negociar amb Brussel·les els comptes que ja va presentar a finals de juny i que la Comissió Europea ha avalat i que donen a les comunitats dues dècimes de marge de dèficit més que no pas els que havia donat fins ara Mariano Rajoy, així com una altra dècima per als ajuntaments.

En primer lloc Podem demana renegociar el dèficit perquè se situï per sobre de l'1,8% pactat pel govern de Pedro Sánchez amb Brussel·les. I, en segon lloc, proposa un "'pack' de mesures antiausteritat". El primer pas seria derogar la llei d'estabilitat que obliga Espanya a pagar el deute per sobre dels serveis bàsics com l'educació o la salut. El segon, renegociar amb els ajuntaments la regla de despesa que no els permet fer servir el seu superàvit, una mesura que el PSOE ja té coll avall. En definitiva, es tracta de suprimir tots els reials decrets aprovats en plena crisi. Ja en l'apartat d'impostos, sol·licita apujar-los a les empreses i a les rendes més altes després de la reforma fiscal de Montoro.

En aquest sentit, Podem proposa crear un "impost de solidaritat" aplicable a les grans fortunes i una pujada de l'IRPF a tots els que guanyin més de 60.000 euros l'any. A més, reclama impulsar una "fiscalitat verda" apujant els impostos i crear-ne de nous perquè pagui "qui contamina". Per aquest camí, també vol que es posi fi a les deduccions fiscals dels plans de pensions privats en l'IRPF, així com eliminar les sicavs.

Per al govern espanyol, "diferents punts dels quals es parla ja formen part de les qüestions sobre les quals està treballant l'executiu", però recorda que es tracta d'un govern "responsable i raonable que compleix amb els seus compromisos amb Europa i amb els ciutadans espanyols". Considera que els objectius de dèficit proposats a Brussel·les ja permeten "reconstruir l'estat del benestar destruït per la dreta i retallar les enormes desigualtats socials que aquestes retallades van provocar".

stats