Els experts consideren que les mesures de Prohens contra la massificació no basten i els hotelers carreguen contra el Govern
La FEHM critica que s'ataqui l'oferta reglada
PalmaMarga Prohens ha aprofitat la segona jornada del debat de política general per anunciar les primeres mesures concretes contra la massificació turística. La presidenta del Govern ha explicat que el Govern apujarà l'ecotaxa els mesos de temporada alta –juny, juliol i agost–, mentre que l'impost baixarà de desembre a febrer. També es prohibirà la concessió de noves llicències de lloguer turístic en habitatges plurifamiliars i s'augmentarà el cànon de l'aigua per als grans consumidors –es reduirà per als consumidors domèstics. Davant aquestes mesures, Jaume Garau, de Palma XXI i Pere Joan Femenia, de Joventut pel Clima, consideren que "les mesures són positives, però no basten". "Són mesures petites, en necessitam més i més intenses".
Prohens ha explicat que l'increment de l'ecotaxa durant la temporada alta i la reducció durant la temporada baixa pretén limitar l'arribada de turistes a l'estiu i contribuir a la desestacionalització. Garau ha apuntat que la iniciativa és "raonable", però ha defensat que, si no és un increment elevat, "no tindrà l'efecte esperat i no servirà de gaire". També ha recordat que és una proposta que Palma XXI reclama des de fa temps, però "ha de venir acompanyada d'altres regulacions com el nombre de passatgers, vols, creuers, places de lloguer turístic i hotels obsolets". "Si no es fa un paquet de mesures intenses, que siguin dissuasives i que venguin la imatge que realment existeix una voluntat política de canviar el rumb, això no servirà de res", ha sentenciat.
Pel que fa a l'increment del cànon de l'aigua als grans consumidors, Pere Joan Femenia ha comentat que és "una mesura vàlida, però que possiblement no solucionarà res". El portaveu de Joventut pel Clima, ha assegurat que "aquesta iniciativa realment no ataca al problema". "Els problemes de la sequera no se solucionen fent pagar més, si poses taxes als jets privats, continuaran venint igual", defensa Femenia, que creu que el Govern hauria d'apostar per propostes que impliquin un consum responsable i sostenible de l'aigua i dels recursos naturals.
Pel que fa a la prohibició de noves llicències de lloguer turístic en habitatges plurifamiliars, Garau apunta que no suposarà cap canvi quant a la massificació turística, ja que "no vendrà menys gent, sinó la mateixa". El secretari de Palma XXI exigeix que es rebaixi "tant el nombre de places de lloguer turístic com el de places d'hotels obsolets".
Amb tot, tots dos coincideixen en el fet que s'han d'aplicar mesures conjuntes, concretes i intenses i que manifesten que "no tindran un efecte immediat, sinó que han de ser una aposta a llarg termini".
Els hotelers asseguren que el Govern els ha defraudat
La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) ha manifestat la seva decepció davant l'anunci de la pujada de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) i del cànon de l'aigua als grans consumidors, que ha titllat d'"atac a l'oferta reglada". Així, han indicat que el Govern ha "defraudat" els hotelers amb aquests anuncis, "per la seva escassa ambició i per no ser més precisos".
Els hotelers critiquen que a la impunitat de l'oferta il·legal s'afegeix "una nova penalització" per als turistes que s'allotgen en l'oferta reglada, amb la pujada de l'ITS durant la temporada alta. Auguren que els turistes no entendran que se'ls cobri "encara més" sense que percebin millores i sense transparència en l'ús dels fons que abonen. La FEHM ha tornat a reclamar que l'impost sigui finalista i que es pactin els seus fins "de manera participativa i transparent".
Quant a l'increment del cànon d'aigua, el consideren "molt desencertat" i discriminatori perquè afectarà de ple els grans consumidors, els quals "en la majoria dels casos són molt més eficients en el consum i la gestió", en lloc d'"incentivar la corresponsabilitat de tots els consumidors".
Habtur demana més mesures
La patronal del lloguer turístic Habtur ha demanat més mesures a Prohens. "Són positives, però insuficients", ha manifestat en un comunicat. L'entitat assegura que la prohibició de noves llicències "no és una mesura contra la massificació" i exigeix que "s'actuï contra els hotels obsolets". D'altra banda, celebra l'increment de l'ecotaxa durant la temporada alta: "És una mesura que nosaltres fa anys que demanam".
Segons Habtur, mesures com aquestes "són necessàries per garantir la sostenibilitat del mercat turístic i per atreure un turisme de més qualitat". A més, es tracta d'iniciatives que poden "contribuir a pal·liar encara més les externalitats negatives del turisme".
D'altra banda, la patronal del lloguer turístic també ha reclamat el tancament, sancions o impostos addicionals als hotels obsolets. "Tancar un hotel obsolet que acull turisme de gatera, suposa treure del mercat 1.000 places de cop", sentencia el comunicat.