'Fachillas', desfilades de polítics i mamballetes als rivals per iniciar la recerca del vot
Feim un recull de les anècdotes dels actes de presentació de la campanya electoral
PalmaEs desconeix si hi ha cap urbanista entre els equips de campanya electoral que concorren a les eleccions del 28-M. La realitat, però, és que cada formació l’ha començada en un lloc diferent i particular. El PP i Vox han triat escenaris similars, relacionats amb el comerç tradicional i de proximitat. Els d’extrema dreta han donat el tret de sortida davant un dels mercats amb els preus més elevats: el de l’Olivar de Palma. Els populars, en canvi, ho han fet davant el mercat amb els preus més econòmics: el de Pere Garau.
Podem i MÉS han fet visible que competeixen per un mateix electorat, perquè tots dos han triat eixos cívics per fer la penjada de cartells. Si els podemites ho han fet a Blanquerna, els ecosobiranistes han iniciat la campanya a la via per a vianants més novella: el carrer de Nuredduna. Ningú no discuteix que no hi ha res més mallorquí que la Seu, i aquesta ha estat la ubicació que han triat els regionalistes d’El Pi. Els candidats de Cs han fet l’inici de campanya a l’estació Intermodal. No han especificat si era per simbolitzar una arribada amb transport públic o per agafar el darrer tren cap a una destinació desconeguda. Els que han optat per no gratar-se el cap han estat els socialistes. Els candidats del PSOE no s’han mogut de la seva seu central. Armengol, Cladera i Hila just han hagut de fer una passa, guaitar per cadascun dels tres balcons de l’edifici del carrer del Miracle i amollar els cartells de grans dimensions, que s’han desplegat mentre els militants socialistes feien mamballetes situats a peu de carrer.
Però aquests no han estat els primers aplaudiments. Mentre els socialistes esperaven l’arribada de la candidata al Parlament, Francina Armengol, han començat a fer mamballetes a una persona que passava davant la seu del PSIB. Ha resultat ser el portaveu de campanya del PP i número 4 de la llista de Marga Prohens, Sebastià Sagreras, que ha fet unes bones rialles. Tant en el PP com en el PSIB han faltat alguns membres importants de les llistes. S’han fet notar les absències de Iago Negueruela –número 2 de la llista d’Armengol– i també de Núria Riera en el PP. En el cas de Riera, hi planava un dubte: deu haver estat per mostrar la disconformitat per haver estat relegada a la posició número 4 a la llista al Consell?
El lema del PP, en català menys el de Palma
A l'acte dels populars també hi ha hagut un altre fet peculiar. El lema és ‘El canvi és ara’, però no tots els candidats han utilitzat la mateixa llengua. Mentre els cartells de Marga Prohens i Llorenç Galmés –candidats al Parlament i al Consell de Mallorca– el tenien en català, el de Jaime Martínez, que aspira a governar Palma, estava en castellà, tot i fer la seva intervenció en català. S’entén com una picada d’ull al votant de dretes castellanoparlant de Ciutat, davant d’un Vox que no s’amaga d’obviar el català. Prohens ha acabat la seva intervenció pronunciant cinc vegades la paraula “canvi” amb diferents fórmules: “El carrer vol canvi”, “nosaltres durem el canvi”, “els ciutadans mereixen canvi”, “ara toca canvi” i “els ciutadans volen canvi”.
La imatge ha tingut més força que la paraula en l’inici de la campanya en el cas d’El Pi. Els responsables de comunicació de la formació han situat els candidats sobre el passeig de Dalt Murada, mentre feien esperar els periodistes al recinte exterior, per damunt ses Voltes. L'objectiu era poder captar el moment mentre cadascun dels sis candidats (els que es presenten al primer i segon lloc al Parlament, al Consell i a Cort) desenrodillava la pancarta amb la seva fotografia corresponent.
La distància entre candidats i periodistes ha causat que els professionals d'alguns mitjans errassin la ubicació i haguessin de córrer per poder captar les imatges. Arribat el punt de desplegar els cartells, un cop de vent ha fet que la pancarta del candidat al Consell s'enrodillàs de manera momentània. Amb un cop de mà pegat de manera hàbil, però, el batle de Costitx ha fet que el cartell tornàs a la seva posició inicial. Un cop preses les imatges, un equip de voluntaris ha agafat el relleu per aguantar les sis pancartes, mentre els candidats han davallat les escales de la Seu per oferir les seves declaracions als mitjans. Ha estat quan els candidats han format una espècie de desfilada com la que fan els models en una passarel·la
“Qui és aquesta dona que xerra i a qui fan fotos?”
I d'un Pi que s'ha mostrat amb força a una presentació de Ciutadans que ha destacat per la brevetat. La formació taronja ha arrencat després de la col·locació d'una gran lona –que el vent ha amenaçat de tombar en diverses ocasions– i on només ha parlat la candidata al Parlament, Patricia Guasp. Menys d'una desena de membres del partit acompanyaven els candidats en un acte que, tot i haver-se fet en una estació Intermodal plena, no ha aconseguit captar l’atenció dels vianants. “Qui és aquesta dona que xerra i a qui tothom fa fotos?”, ha demanat una dona als periodistes que cobrien l’acte, en relació amb la candidata taronja Patricia Guasp
"Fachiiiiiiiiiiiiiiillas, fachiiiillas!", deien amb la boca petita alguns dels integrants de Vox mentre posaven per a la foto, just devora les arcades del mercat de l’Olivar. A la broma no s'hi han afegit els principals caps de llista. Ara bé, la resta repetia l'acudit entre els flaixos de les càmeres i les rialles. El que sí que han que fet els membres de la plana major de la formació d'extrema dreta és molt de cas als periodistes. Tant, que fins i tot Jorge Campos s'ha atracat a la redactora d'IB3 que cobria l'acte a dir-li que, a partir d'avui "teniu molta feina, eh?". El que no ha pensat abans d'amollar el comentari és que, en cas que ells governin, els de la televisió autonòmica no en faran tanta, de feina. Cal recordar que Vox té la intenció de tancar IB3 i també, tot i que no sigui pública, aquesta mateixa publicació.
Minuts abans de començar l’acte de presentació dels cartells electorals de Podem, la candidata al Parlament, Antònia Jover, passejava per la plaça de Santa Pagesa amb un caminar dubitatiu i circular, nerviosa per haver de dirigir-se a la premsa, que era el públic principal, atès que pocs ciutadans s’han apropat a badocar. Tant Antònia Jover com la candidata a l’Ajuntament de Palma, Lucía Muñoz, han lluït americanes lila –el color del partit– en diferents tonalitats, mentre que el candidat al Consell de Mallorca, Iván Sevillano, ha optat per una americana en marró clar. Coincidència o no, l’americana que ha vestit Muñoz és la mateixa que es posà per fer-se les fotos de campanya. Per part seva, Juanjo Martínez, coordinador general d’Esquerra Unida Illes Balears, ha marcat la diferència, amb una camisa blau obscur, molt diferent de la resta de vestuaris.
Alfabegueres i Antònia Font
Tot i que els ecosobiranistes han estat els darrers a revelar els seus cartells, una de les ubicacions més encertades per a l'inici de campanya ha estat la de MÉS, a la plaça de les Columnes. Des de les Avingudes, al començament del carrer Nuredduna, es podien veure al fons els focus il·luminant tres cartells verds amb les cares dels candidats, damunt un escenari. L'eix cívic, una de les fites clau de la legislatura de Neus Truyol –candidata a la batlia de Cort i, fins ara, regidora de Model de Ciutat–, ha esdevingut un pol d'atracció per a una cinquantena de persones. Els assistents a la penjada de cartells de MÉS s'han integrat amb la resta de veïns que feien i donaven vida a la plaça, on gairebé no queda ni rastre de cotxes.
La intenció dels ecosobiranistes era clara: acompanyar d'ànims "i no de por", com ha dit Lluís Apesteguia, la seva proposta. Per això, i amb astúcia, han triat a consciència una cançó per donar el sus a la campanya. Un minut estroboscòpica, d'Antònia Font, ha estat el tema que s’han apropiat per desplegar els seus tres cartells: els de les candidatures de Palma, Mallorca i les Balears, tots tres iguals, amb un mateix lema, a diferència d'altres partits. Si bé l’energia que desprèn la cançó dels Antònia Font ha acompanyat tot l’acte, la convocatòria ha estat mancada d’anècdotes, tret que Neus Truyol ha hagut d’arribar-hi a correcuita en taxi. Això sí, els que han estat puntuals en primera plana de l'escenari han estat els eterns cossiols d'alfabegueres que ja són una senya d'identitat del partit. Amb una banda musical per cloure l'acte i una taula amb begudes, el partit ha fet del que havia de ser un tràmit electoral —després dels parlaments dels candidats— un moment de trobada per a membres del partit i els palmesans que han volgut donar-los suport.