Falciani avisa que els bancs obtenen beneficis amb el frau fiscal i "treballen junts" per afavorir-lo

L'exinformàtic que va publicar la llista d'evasors més gran del món explica al Parlament que va demanar l'ajuda de França i Alemanya davant la passivitat de Suïssa per denunciar els noms dels evasors

Laia Vicens
15/06/2015
1 min

BarcelonaL'autor de la filtració de dades bancàries més gran de la història, Hervé Falciani, ha denunciat que els bancs "treballen junts i es tapen entre ells", i és per aquest motiu, ha dit, que "es necessita col·laboració i que existeixi informació per acabar amb l'opacitat del blanqueig de capitals al món". Falciani ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença a la comissió del frau fiscal del Parlament, en què també ha comparegut aquest dilluns Luis Bárcenas, l'extresorer del PP.

Falciani, que era informàtic al banc suís HSBC, ha explicat que quan va adonar-se que el banc permetia que els seus clients defraudessin diners va comunicar-ho als responsables de l'entitat, però que aquests no van solucionar-ho. "El problema va continuar perquè els mateixos que havien de rectificar no volien fer-ho: els portava beneficis", ha explicat. Quan va veure que les autoritats suïsses tampoc podien donar-li cobertura i garantir-li l'anonimat, va intentar que els governs de França i Alemanya el protegissin i l'ajudessin a treure a la llum la famosa llista Falciani, amb noms de defraudadors de tot el món.

Segons ha explicat, el sistema més recorrent per defraudar són les transferències. "Es transfereixen béns a través d'intermediaris, com empreses fantasma, que es troben a paradisos fiscals", ha remarcat. D'aquesta manera, les hisendes de cada estat "no poden rastrejar els diners perquè és massa complicat".

stats