Falciani reafirma que la seva petició d'extradició està vinculada amb la situació dels polítics catalans exiliats

L'exempleat de HSBC atribueix la sol·licitud a la "inestabilitat geopolítica" espanyola

Hervé Falciani durant la seva conferència de premsa a la Universitat Politècnica de València
Daniel Martín
02/05/2018
2 min

ValènciaL’informàtic francoitalià Hervé Falciani ha admès avui la vinculació de "la inestabilitat geopolítica" de l'estat espanyol amb les peticions d'extradició dels dirigents catalans i, alhora, amb la seva situació personal. Així ho ha dit durant una conferència de premsa que ha fet a València amb motiu de la seva participació en unes jornades sobre les criptomonedes i la seva relació amb l'evasió i el frau fiscal.

En una entrevista recent Falciani va assegurar: "Suïssa aprofita la posició de debilitat d'Espanya, que pateix problemes interns greus per la situació a Catalunya, per intentar la meva extradició". I avui ha fet diverses referències a "la inestabilitat geopolítica" de l'estat espanyol i, quan li han preguntat si aquesta "debilitat" està vinculada a les peticions d'extradició que l'executiu de Madrid ha cursat sobre dirigents polítics catalans com el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha contestat amb un breu: "Efectivament, tenim temes pendents en l'àmbit internacional".

"No soc jo qui descobreix que Espanya, pel que fa a la política interna, està en una situació molt estranya. Normalment podríem imaginar que no té cap efecte sobre afers com el meu però no és tan senzill", ha indicat Falciani, que ha defensat que els debats sobre l'evasió fiscal o l'opacitat haurien de ser prou importants per explicar la seva situació i no ser eclipsats per d'altres.

La pilota a la teulada del govern espanyol

L’informàtic també ha reclamat al govern espanyol que clarifiqui quina va ser la resposta a la petició d'extradició que Suïssa va cursat contra ell i que el país helvètic va reactivar el dia 19 març, cosa que va provocar que el 4 d'abril Falciani fos detingut per la Policia Nacional per després ser deixat en llibertat sota una estricta vigilància.

El termini amb què compta el consell de ministres espanyol per donar resposta a la petició del govern suís és de 40 dies a comptar des de la rebuda de la sol·licitud. És per això que avui Falciani ha subratllat que a hores d'ara tots els ulls s'han de situar sobre l'executiu que presideix Mariano Rajoy.

"Que no enganyin els ciutadans", ha reclamat Falciani, que ha exigit el govern espanyol que no s'escudi en la justícia. "Els que han de parlar són els polítics. Espero que no facin veure que no tenen res a opinar", ha remarcat l’informàtic francoitalià, que també ha lamentat que entitats que "només a França han pagat 300 milions d’euros per no anar a judici, volen que jo sigui jutjat per segona vegada".

Confiança en les institucions espanyoles

L'enginyer informàtic, acusat d'haver difós 130.000 noms de clients del banc HSBC, ha indicat que al llarg de 10 anys ha pogut veure diverses institucions judicials de diversos països i que s'ha mostrat segur que pot confiar en les institucions espanyoles. En aquest sentit, ha indicat que si es vol tenir una posició objectiva "només l'hem de comparar amb el que trobem en altres països".

stats