Memòria
Política 27/06/2024

Les famílies de les Roges del Molinar denuncien Le Senne per delicte d'odi

La iniciativa està promoguda per l'Associació Memòria de Mallorca juntament amb els familiars de les víctimes

3 min
El president del Parlament, Gabriel Le Senne, el dia dels fets.

PalmaL'Associació Memòria de Mallorca, conjuntament amb les famílies d'Aurora Picornell i d'Antònia i Maria Pascual, han interposat una denúncia penal per delicte d'odi contra el president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, que, durant un ple al Parlament, va trencar una fotografia d'Aurora Picornell i de les germanes Antònia i Maria Pascual, exhibida a la part posterior de l'ordinador portàtil de la diputada Mercedes Garrido. En declaracions a l'ARA Balears, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha qualificat els fets com "lamentables i dolorosos, especialment per als familiars de les víctimes", que s'han volgut sumar de manera individual a la denúncia, que ha estat presentada al jutjat de guàrdia.

Els denunciants consideren que l'actitud de Le Senne que, "de manera agressiva i violenta va arrabassar, rompre i tirar en terra" la fotografia de les Roges del Molinar deixa palesa la manca del degut respecte "a tres dones víctimes de greus violacions contra els drets humans". Totes tres, juntament amb Belarmina González i la mare d'Antonia i Maria Pascual, Catalina Flaquer, van ser assassinades i durant molts anys varen estar en parador desconegut. Per això, consideren que amb la seva reacció, Le Senne va ferir "greument i directament les seves famílies", va menysprear "el seu dolor" i "va ofendre tota la ciutadania que se suposa que representa com a president del Parlament balear".

Oliver considera que el seu comportament és constitutiu d'un delicte d'odi tipificat jurídicament i, per tant, la seva associació, representant d'un col·lectiu de víctimes, amb les respectives famílies afectades directament pels fets, i altres membres de l'associació, s'han personat com afectades presentant aquesta denúncia. Així mateix, des de Memòria de Mallorca han volgut expressar la seva solidaritat amb les víctimes del cop d'estat i del franquisme i el seu ferm compromís amb els principis dels drets humans, a la veritat, la justícia, la reparació, les garanties de no repetició i la memòria.

El PP de Formentera demana la dimissió de Le Senne

El trencament d'aquesta foto ha suposat un terratrèmol en l'actualitat política de les Balears. Fins i tot el PP de Formentera ha demanat la dimissió de Le Senne per esquinçar la fotografia. En concret, el ple del Consell de Formentera ha aprovat aquest dijous la moció de PSOE per demanar la dimissió immediata del president d'ultradreta del Parlament balear, Gabriel Le Senne, amb el suport de tots els grups, inclòs el Partit Popular, integrat en la coalició S’Unió. El president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, que es va abstenir en la votació de la derogació de la Llei de memòria democràtica, també ha donat suport a la moció socialista, a la qual s'ha sumat Gent per Formentera, "evidentment", ha dit la seva portaveu, Alejandra Ferrer.

Homenatge recent a les tres víctimes.

Per contra, a Palma, el PP ha votat en contra de condemnar l'acte violent de Le Senne. Paradoxalment, els populars varen votar a favor d'aquest punt d'una iniciativa del PSOE a les comissions que es varen dur a terme la setmana passada, però han canviat el sentit del vot en el ple d'aquest dijous i han argumentat que aquest canvi és a causa dels insults de l'esquerra, que ha qualificat el PP de franquista. No obstant això, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha qualificat de "desafortunada" l'actuació del president del Parlament durant el primer torn de rèplica del Debat de Política General. Així, s'ha referit a Picornell com una "dona assassinada" que mereix el "respecte" del Consell, com "la resta de víctimes", però "sobretot per ser Filla Predilecta de Mallorca".

stats