La governabilitat de l'Estat

La immigració es converteix en la primera preocupació dels espanyols, segons el CIS

Feijóo ataca Sánchez pel pla de regeneració: "No es veia una cosa així des de Franco"

Diversos migrants a bord d'un vaixell de Salvament Marítim dimecres 18 de setembre a El Hierro després del rescat d'una piragua amb 57 immigrants a bord, entre ells tres dones i quatre menors.

Madrid / BarcelonaLa immigració és ja el primer problema per als espanyols, segons el baròmetre del setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Després d'uns mesos marcats pel debat sobre l'acollida de menors i la immigració irregular, aquesta qüestió escala fins al capdavant de la llista de les qüestions que més inquieten la societat espanyola. Al baròmetre del juliol ocupava la quarta posició en un rànquing que, aleshores, encapçalaven l'atur, els problemes polítics i la crisi econòmica. Aquell mateix mes, Vox trencava els governs autonòmics amb el PP pel seu desacord amb el repartiment de menors no acompanyats mentre escalava la tensió política a Canàries, que ha registrat un increment del 303% d'arribades d'immigrants en situació irregular en els cinc primers mesos de l'any, segons dades de Frontex. El conflicte per l'acollida de migrats a l'arxipèlag ha arribat finalment als tribunals, ara que la fiscalia ha recorregut el protocol de rebuda aprovat per l'executiu canari de Fernando Clavijo (CC) –que ha optat per alinear-se amb el PP– per considerar-lo contrari als drets de la infància.

Marcat de prop per Vox, el PP d'Alberto Núñez Feijóo ha intensificat en els últims mesos la seva retòrica contra la immigració il·legal, arribant a vincular-la amb la inseguretat. Un exemple és l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, que va afirmar, després de la detenció d'un lladre d'origen marroquí, que no li estranyaria que algun dia els veïns el poguessin linxar. "El que passa a Espanya amb aquesta gent no té nom", es va queixar. Unes paraules que han portat el govern espanyol a denunciar-lo davant de l'Observatori contra el Racisme i la Xenofòbia. El PP ha evitat censurar els missatges d'Albiol i, de fet, el líder de la formació, Alberto Núñez Feijóo, ha perdut la por de fotografiar-se amb líders antiimmigració com Giorgia Meloni. De fet, aquest dijous viatja a Roma i té previst reunir-se amb la primera ministra italiana per conèixer de primera mà la política migratòria del seu executiu.

Segons el CIS, el 30,4% dels espanyols assenyalen la immigració com el "principal problema" d'Espanya. Ara bé, quan se'ls pregunta quina és la qüestió que els afecta més en primera persona, el primer lloc el recuperen els problemes econòmics, la sanitat, la qualitat de l'ocupació i l'habitatge, per aquest ordre. D'altra banda, el 96,6% veuen "grans desigualtats" entre els països rics i els pobres, i el 54% creu que aquestes s'han eixamplat en els últims 30 anys. Per al 87,3%, la causa de l'increment de la immigració a Espanya són precisament aquestes desigualtats.

El PP a la baixa, segons el CIS

Com és habitual, el baròmetre del CIS també recull una estimació de vot, que amplia a 4,5 punts la distància del PSOE per davant del PP. L'organisme que dirigeix José Félix Tezanos estima en el 33% el percentatge de vot als socialistes –un 0,1 més que al juliol–, mentre que situa en un 28,5% l'estimació de vot als populars. A l'últim baròmetre, el CIS va donar al PP un 30,2%. És el primer baròmetre des que es va anunciar l'acord PSC-ERC pel finançament singular.

Segons el CIS, Sumar i Vox també millorarien resultats, fins al 13,1% i el 7,8% de vot respectivament –al juliol registraven un 12,2% i un 6,6% respectivament–. En canvi, i després de l'embranzida del partit pels resultats a les europees, Podem baixaria fins al 3,6% (al juliol registrava un 4%). En el flanc independentista, Esquerra (1,4%) quedaria per davant de Junts (1,3%), tot i que per molt poca diferència. El partit d'Alvise, S'ha Acabat la Festa, també s'enfilaria fins al 2,9% de vot, 0,2 punts més que al juliol.

Feijóo a Sánchez: "No es veia una cosa així des de Franco"

Malgrat que les estimacions del CIS indiquin que el PP va a la baixa, la majoria plurinacional al Congrés trontolla després que Junts s'hagi desmarcat del bloc progressista i, de retruc, hagi fet naufragar votacions clau com la de la senda del dèficit o la tramitació de la llei per regular els lloguers de temporada. Així i tot, Pedro Sánchez assegura que esgotarà la legislatura. I ho ha advertit a Alberto Núñez Feijóo, que ha triat un to dur contra el president del govern espanyol en el primer cara a cara que mantenen en una sessió de control a la cambra baixa des de la tornada de les vacances. El líder del PP l'ha atacat pel pla de regeneració democràtica que va aprovar aquest dimarts el consell de ministres. "No es veia una cosa així des de Franco", ha reblat Feijóo, que considera que la proposta de Sánchez per lluitar contra les fake news i els pseudomitjans és un "pla de censura".

Sánchez ha recomanat al líder de l'oposició que "canviï el xip" i abandoni aquesta oposició "avinagrada" perquè "hi ha govern per als pròxims tres anys". El cap de l'executiu espanyol ha criticat que el PP s'entesti a parlar amb negativitat del rumb de l'Estat quan les dades macroeconòmiques "avalen" la gestió del seu govern. "Ahir el Banc d'Espanya va elevar les previsions de creixement econòmic al 2,8% aquest any", ha celebrat Sánchez, a qui Feijóo ha respost posant en dubte l'estimació pel fet que al capdavant hi hagi l'exministre José Luis Escrivá.

Feijóo ha volgut contraposar la "persecució a periodistes i jutges" que atribueix a Sánchez a les propostes del PP, que mira de donar una imatge propositiva amb l'anunci fet aquesta setmana que impulsarà una llei de conciliació que inclourà la gratuïtat de les escoles infantils o la llei ELA acordada amb el PSOE i Junts. En el marc d'aquesta aposta dels populars, el seu líder farà aquest dijous la segona parada de la gira europea que va anunciar la setmana passada. Serà a Roma, on es reunirà amb la presidenta d'extrema dreta italiana, Giorgia Meloni, a qui Feijóo posa com a exemple en política migratòria.

stats