Governabilitat a l'Estat
Política03/12/2023

El PP perd pistonada al carrer en una nova protesta contra Sánchez

Feijóo i Ayuso desqualifiquen el verificador salvadoreny de Junts i el PSOE en un acte davant 8.000 persones a Madrid

MadridFrancisco Galindo no és un nom ràpidament reconeixible per als assistents de l’acte que ha fet el PP aquest diumenge contra Pedro Sánchez a Madrid –8.000, segons la delegació del govern espanyol; 15.000 segons l’organització–. En cap moment l’han esmentat ni Alberto Núñez Feijóo ni Isabel Díaz Ayuso ni José Luis Martínez Almeida durant els seus discursos, però sí que s’hi han referit d’altres maneres: “un ciutadà salvadorenc”, “un expert en diàleg entre terroristes i guerrilles llatinoamericanes”, “una persona de fora”, “un comissari polític paralegal” i un “testaferro d’ETA”. Efectivament, aquests dos últims termes els ha pronunciat la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Manifestació a Madrid en contra les negociacions de Sánchez

This browser does not support the video element.

El verificador internacional de la taula de negociació entre el PSOE i Junts, que té el suport de l'entitat suïssa Henry Dunant, que va contribuir al desarmament d'ETA, ha estat coprotagonista d'una nova concentració del PP contra l'amnistia i els pactes de Sánchez amb l'independentisme, que al seu entendre aboquen Espanya a un "trencament a velocitat de vertigen", en paraules d'Ayuso. Segons la dirigent madrilenya, és una "humiliació haver de passar per Suïssa" i la mediació deixa Espanya "a l'altura de les FARC". Feijóo ha demanat que es posi fi a aquest "despropòsit": "No es negocia en clandestinitat la dignitat i la democràcia", ha denunciat.

Cargando
No hay anuncios

Milers de persones han aclamat els atacs dels dirigents del PP, amb peticions de presó per a Sánchez i Carles Puigdemont, però el nivell d’afluència ha sigut bastant menor respecte a la protesta de fa tres setmanes a la Puerta del Sol –unes 80.000 persones– i a la manifestació d'en fa dues a Cibeles, on es van arribar a aplegar 170.000 persones. Amb l’arribada del desembre, el Novembre nacional –tal com alguns sectors de l’extrema dreta han anomenat aquest cicle de mobilitzacions– va a la baixa, si bé Feijóo ha promès que hi haurà més actes així. “No ens rendirem”, ha assegurat. A més, tot i que la cita era al costat de la seu del PSOE a Ferraz, amb prou feines s’hi han desplaçat després un centenar de persones.

El que no ha minvat és l’exacerbació retòrica. Feijóo i Ayuso han caracteritzat Sánchez com a poc menys que un dictador i el cap de l’oposició ha advertit que “el món està deixant de creure en Espanya”. Tanmateix, ha volgut esvair els dubtes sobre si el govern de Sánchez és legítim encara que estigui “envoltat de mentides i corrupció”: ha afirmat que sí que ho és, però també ha deixat clar que en qüestiona la “desvergonya i amoralitat”.

Cargando
No hay anuncios

Apoderar-se de la Constitució

La data era propícia per situar al debat la Constitució, que dimecres compleix 45 anys. “El govern espanyol està en contra de la Constitució”, ha asseverat el president del PP, que ha volgut instal·lar la idea que Sánchez vulnera l’intocable pacte del 78. Hi ha hagut paraules sobre el “mur” que Sánchez ha “aixecat contra els jutges” i que els vol “controlar”, però no ha fet cap referència al bloqueig del Consell General del Poder Judicial que manté el PP i que aquest dilluns arriba als cinc anys.

Cargando
No hay anuncios

S’espera de cara a dimecres un acte de commemoració de la carta magna, que estarà marcat per aquesta divisió, molt lluny de l’esperit pactista de fa més de quatre dècades que uns i altres malden per reivindicar. El clima i el to són de màxima polarització, fins i tot superant els límits de la correcció política, atès que el "fill de puta" d’Ayuso a Sánchez durant el debat d’investidura, convertit en me gusta la fruta, ja s'ha convertit en una broma habitual entre els dirigents del PP. “No us oblideu de prendre fruita de postres”, s’ha adreçat al públic l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, per acabar el seu discurs. “Bona tarda i bona fruita!”, s’ha acomiadat la mateixa presidenta madrilenya.

Puigdemont i Zapatero reivindiquen els pactes

Feijóo recordava que fins i tot els nacionalistes van contribuir a la Transició i, precisament, Carles Puigdemont ha reivindicat aquest diumenge que PSOE i Junts estiguin explorant la via de l’acord. “El pacte no té el prestigi social que lamentablement té la testosterona dels qui prometen vessar la sang per salvar la pàtria; per això associen pactar amb l’adversari —o l’enemic— a un acte de feblesa, o de covardia, o de traïció”, ha piulat a X.

Cargando
No hay anuncios

L’endemà de la reunió a Ginebra de JxCat i el PSOE amb la presència del mediador internacional, l’expresident de la Generalitat ha recordat la relació que Joan Carles I tenia amb el país helvètic per assenyalar les contradiccions del discurs de la dreta. “No els veig veure mai gens preocupats per l’honor d’Espanya cada vegada que el seu anterior cap d’Estat anava a Suïssa, i mira que van tenir oportunitats de dir-ne alguna cosa, de perseguir-lo a veure amb qui es reunia, de què parlaven i d’exigir transparència. O de preguntar als ministres de jornada si en sabien alguna cosa”, ha afegit, en relació amb la fortuna que l’emèrit va ocultar a Suïssa. També l’expresident José Luis Rodriguez Zapatero ha defensat des d’Andalusia la “llibertat” dels partits de reunir-se on i amb qui vulguin. I, sobre l'amnistia, s'ha reafirmat en que serà el Tribunal Constitucional qui dictaminarà si té encaix legal i "no Gènova", en al·lusió al PP: "Ens sentirem orgullosos d'haver aprovat una amnistia que obrirà un període de calma". Tot i això, la legislatura només acaba de començar i ja mostra símptomes que serà tant o més convulsa que l'anterior.