Feijóo compara Sánchez amb Franco pels "tics autoritaris" contra els jutges
Alejandro Fernández demana enviar "a la paperera de la història" el president espanyol i Puigdemont
BarcelonaEl PP s'ha receptat en el primer cap de setmana de campanya contundència contra Pedro Sánchez i el seu anunci de possible renúncia a la presidència. I els arguments han anat des de la comparació amb l'independentisme fins al dictador Francisco Franco, passant per patologies psicològiques com el narcisisme. En l'estrena del líder popular estatal, Alberto Núñez Feijóo, en la campanya catalana ha anat a buscar el cos a cos contra el PSOE i Carles Puigdemont. Des de les Terres de l'Ebre –primer Tortosa i després Ulldecona–, ha lamentat que el partit de govern "insulti els jutges" i "ataqui els mitjans de comunicació": "Estem davant un tic autoritari que des de Franco mai havíem vist", ha deixat anar, per afegir que "quan s'ataca els jutges i tribunals, quan s'ataca els periodistes i mitjans de comunicació, s'està dimitint de la democràcia".
Així, ha demanat unir el constitucionalisme a Catalunya per deixar de "perdre el temps" i desempallegar-se del que suposen les formacions de govern al Principat i l'Estat: "Li diuen socialisme, nacionalisme o independentisme, però en realitat es diu narcisisme, es creuen més importants que la resta, creuen que tot el món gira al seu voltant i ja n'hi ha prou", ha etzibat. Per això, ha avisat Sánchez: "O se'n va ara o el farem marxar en les urnes amb més diferència del que vam fer al mes de juliol".
El dirigent gallec ha criticat que "l'únic que els preocupa [a Junts i al PSC] és què passarà amb Puigdemont i Sánchez", però els ha igualat ara pel que fa a la seva relació amb els tribunals, ja que "tots dos han de retre comptes amb la justícia". Així, ha reivindicat "la igualtat dels ciutadans davant la llei", mentre ha carregat contra "el xou impropi" i "rampell d'adolescent" del president estatal, que hauria "d'escandalitzar" Europa.
Els populars han confrontat els "problemes de la gent" amb "els problemes de Sánchez i Puigdemont". A parer de Feijóo, "Espanya no té un problema", sinó que qui té un "problema judicial" és Sánchez, i ha assenyalat els "presumptes casos de corrupció" del partit, del govern i l'entorn, en referència al cas Koldo i a les querelles presentades per sindicats d'extrema dreta contra la seva dona. El "mimetisme" entre Sánchez i Puigdemont també té a veure amb el tipus de lideratge: ha acusat Sánchez de ser un polític "messiànic" com l'expresident de la Generalitat, que només es volen mirar "el melic" mentre "els ciutadans han de resoldre sols els seus problemes".
En aquest sentit, el candidat a la presidència de la Generalitat el 12-M, Alejandro Fernández, ha posicionat el PP en "un vot per enviar Sánchez i Puigdemont a la paperera de la història". Un vot per "posar fi al Procés" i obrir una nova etapa a Catalunya amb els responsables de la darrera dècada a l'oposició.
Economia catalana
Malgrat que el PP ha criticat que Sánchez i Puigdemont centrin la campanya, ha focalitzat les seves intervencions en ells. Tot i això, Fernández també ha explicat la seva recepta per reflotar l'economia catalana i facilitar el retorn de les empreses que van retirar la seu social arran de l'1-O. La principal proposta és "acabar amb el Procés i recuperar l'estabilitat política i jurídica". Però amb quines mesures? La tradicional tríada de suprimir l'impost de successions, el de patrimoni i rebaixar tots els trams de l'IRPF en una política general d'"impostos moderats", un receptari amb semblances al que va presentar Puigdemont en el camp econòmic. "Ja veuran vostès com les empreses tornen", ha dit.