La reforma de la sedició
Política22/11/2022

Feijóo deixa escapar viu Sánchez al Senat (un cop més)

El líder del PP confirma que no presentarà una moció de censura

MadridEl líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, tenia aquest dimarts una oportunitat d'or per rematar un Pedró Sánchez que acudia especialment afeblit després del fiasco de la llei del només sí és sí i en plena polèmica per la derogació del delicte de sedició, un autèntic casus belli per a la dreta política i judicial. Feijóo ha sortit en tromba sense estalviar qualificatius: "El seu és un govern en flames", "Mai Espanya ha tingut un govern com el seu", etc. Però com sempre li sol passar al polític gallec, un lapsus en el pitjor moment li ha esguerrat la posada en escena. "Tothom es vol escapar del seu govern, avui no han vingut ni els diputats de Podem!", ha dit sense adonar-se que allò no era el Congrés ni Podem té senadors. La bancada socialista i el mateix Pedro Sánchez han esclatat a riure i Feijóo ha hagut de matisar que es referia "als diputats que són ministres".

Sánchez ha après a fer servir en benefici propi les portades que la premsa conservadora dedica a Feijóo, i avui El Mundo titulava en portada: "El PP anima avui Feijóo a ser «implacable» amb Sánchez. «És el moment»" [on diu PP el lector ha d'entendre Ayuso]. "Vostè va dir que era previsible, i té raó, només cal llegir la premsa conservadora per saber què farà", li ha retret Sánchez ensenyant la portada. Conscient que aquestes portades no li fan cap bé, el mateix Feijóo s'ha encarregat de respondre-hi: "A mi no m'interessa ser implacable. M'interessa ser una alternativa imbatible", ha etzibat no tant a Sánchez com a Ayuso.

Cargando
No hay anuncios

En una intervenció més dirigida a l'ala dura del seu partit, que li exigeix més contundència, que al mateix Sánchez, Feijóo ha revelat quina serà la seva estratègia: no hi haurà moció de censura, que és el que li reclamen Vox i Cs. "La moció de censura seran les urnes de tots els ajuntaments aquest mes de maig", ha proclamat. La idea, doncs, és convertir les municipals i autonòmiques en un plebiscit sobre el govern de Sánchez. Aquesta és l'única manera que el PP creu que té per desbancar barons molt ben situats com Ximo Puig al País Valencià, Javier Lambán a l'Aragó o Emiliano García-Page a Castella-la Manxa.

La incògnita de la malversació

La bancada popular ha aplaudit el seu líder, com és preceptiu, però sobretot s'ha dedicat a protestar durant la resposta de Sánchez, que se sent especialment còmode en el cos a cos. Per al president espanyol, la millor defensa sempre és un bon atac. I després d'acusar el PP de pactar amb els que neguen la violència de gènere (Vox) i d'haver-se dedicat a enfrontar territoris durant 40 anys, parlant de Catalunya ha insistit que continuaria el seu "full de ruta per a la reconciliació", en referència a la reforma del Codi Penal. S'esperava que Sánchez tanqués avui la porta a la reforma de la malversació, una qüestió especialment delicada, però no ho ha fet. La incògnita, doncs, es manté.

Cargando
No hay anuncios

La casualitat ha volgut que després de Feijóo fos el torn del portaveu de Junts, Josep Lluís Cleries, que ha insistit en el fet que la reforma del Codi Penal suposa un retrocés en els drets fonamentals. "El Govern del 21% coneixia aquestes implicacions o no", ha dit Cleries en referència a ERC (que va obtenir el 21% dels vots a les eleccions passades), portant fins a Madrid la guerra en què estan immersos els dos partits, especialment des que Junts va sortir del Govern. Sánchez ha tirat d'ironia per respondre: "Quina sort la meva que a vostè li toqui després del PP, perquè aquí tenim els separadors amb els separatistes", ha resumit amb el to condescendent amb què habitualment es refereix a Junts.