Política26/11/2020

Feijóo es desmarca de la línia oficial del partit i assegura que l'harmonització "no és dolenta"

El president gallec aposta per fixar uns barems de màxims i mínims per abordar el debat

Ara
i Ara

MadridEn plena ofensiva del PP contra l'acord del govern espanyol amb ERC per posar fi al dúmping fiscal de Madrid, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, s'ha desmarcat avui de la línia oficial del partit i ha considerat que l'harmonització fiscal "no és dolenta" i ha advocat per establir "una forquilla de màxims i mínims" perquè totes les comunitats es puguin moure dins d'aquest àmbit. En una entrevista a la Cadena SER ha criticat, però, el compromís a què el govern espanyol ha arribat amb ERC, en l'acord de pressupostos, per abordar l'harmonització fiscal de les autonomies en tributs com el de patrimoni.

"Estic convençut que no hi ha cap president autonòmic del PP, ni del PSOE, que cregui que ERC ens ha de dir com hem d'ordenar els nostres tributs propis o cedits", ha dit en referència a les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha dit que alguns presidents populars creuen que hi ha un problema amb l'harmonització fiscal que cal resoldre. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ja va avisar ahir que pensa convertir-se en “el pitjor malson dels que volen robar als madrilenys per pagar les corrupteles de l’independentisme”.

Cargando
No hay anuncios

Feijóo també considera que les autonomies "que compleixen", amb un deute públic per sota de la resta i un dèficit ajustat a la normativa, com la Comunitat de Madrid, Canàries o la mateixa Galícia, han de tenir una autonomia fiscal "superior" a les que no compleixen. "Crec que l'harmonització no és dolenta i tampoc és dolenta l'harmonització a la baixa dels impostos. Pensar que l'harmonització només suposa apujar impostos... això no és harmonitzar, és apujar impostos", ha puntualitzat.

Cargando
No hay anuncios

Segons la seva opinió, l'harmonització és establir quines són les taxes, tributs o impostos propis o cedits on es poden "buscar possibilitats d'establir forquilles de màxims i mínims" perquè les comunitats es puguin "moure" en aquest entorn. En tot cas, fixar un mínim ha dit que "depèn" dels impostos dels quals es parli. En concret, en el cas del de patrimoni correspon al govern espanyol fer una proposta que després les autonomies haurien de "valorar" perquè és un impost de la seva competència i "no ha de seure amb ningú per abaixar-lo".

A més, en el cas que el govern espanyol optés per abaixar aquest tribut o eliminar-lo "hauria d'indemnitzar les comunitats autònomes", ha advertit. Alhora, ha defensat un "cert grau d'autonomia fiscal" per a les comunitats, perquè sense "no hi ha autonomia política i financera".