Ana Pontón: "Feijóo no és ni bon gestor, ni moderat ni dialogant"
Portaveu nacional del BNG
BarcelonaAna Pontón (Sarria, 1977) és la portaveu nacional del BNG i cap de l'oposició a Galícia. Des d'aquest càrrec està acostumada a debatre cara a cara amb el que ara és nou líder del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, del qual no té la millor opinió. Es mostra convençuda que serà la primera presidenta gallega.
El BNG és dels partits que dijous va votar en contra de la llei audiovisual. Quina importància li dona el seu partit al fet que el PSOE la tirés endavant finalment amb el PP?
— Primer hem de dir que PP i PSOE han posat per davant els interessos dels grans mitjans de comunicació per damunt de drets i llibertats. Al final s'ha perdut una oportunitat perquè el català, el gallec i l'euskera tinguin una situació de mínima igualtat en l'àmbit audiovisual. És important que el PSOE defineixi la seva estratègia. Sánchez no pot oblidar que és president gràcies al bloc d'investidura. I si vol ser president en el futur, també haurà de ser gràcies a aquest bloc. Crec que Sánchez s'equivoca amb la seva dretanització.
¿Considera que és un inici d'un canvi d'aliances de Sánchez?
— No és la primera vegada que passa. El govern no pot pensar que nosaltres, el BNG, donarem suport de forma acrítica a qualsevol decisió. Quan algú no té majoria ha de parlar i negociar. Som a Madrid per defensar els interessos de Galícia i compromesos amb una agenda de drets socials, però no abaixarem el llistó.
¿Se senten ben tractats pel PSOE?
— El PSOE sempre juga a tenir la calculadora damunt de la taula i no té una visió estratègica. Hauria de tenir clar que no hi haurà mai una majoria absoluta socialista, ni tan sols amb Unides Podem. Les forces sobiranistes continuarem sent determinants. I allò que és determinant no és com tracta el BNG, sinó quina consideració té per Galícia. I està incomplint la paraula que va donar als gallecs i gallegues quan va firmar un acord d'investidura que s'està incomplint.
L'independentisme català està dividit respecte a l'estratègia a Madrid. Quina és la del BNG?
— Nosaltres estem per la negociació i per la defensa dels interessos de Galícia. Sempre tenim la mà estesa per poder arribar a acords beneficiosos per a Galícia. Però insisteixo que el govern hauria de ser conscient que està patint un desgast no per l'oposició de la dreta, sinó perquè no està complint la seva paraula: van prometre derogar la reforma laboral i no ho han fet, han promès derogar la llei mordassa, que continua vigent, i en plena crisi de preus no s'aborda el fons del problema i es regalen recursos públics a les elèctriques i les petrolieres. Si fessin el que van prometre, crec que es pot frenar l'extrema dreta.
Espanya està en un 'momentum' conservador ara?
— És molt difícil saber què passarà d'aquí un any. Jo crec que es pot drenar a la dreta i a l'extrema dreta, que per cert s'assemblen cada cop més encara que algú es vesteixi de moderat.
¿S'està referint a Alberto Núñez Feijóo? Més enllà de la imatge que té, quin és el Feijóo real que vostè coneix?
— La meva experiència és que Feijóo ni és un bon gestor, ni és un moderat, ni tampoc és especialment dialogant. Jo només he tingut una reunió amb el senyor Feijóo i mai ha volgut arribar a cap acord rellevant. La seva primera decisió com a president va ser derogar la regulació del gallec a l'escola. Va aprovar un decret que prohibeix que es pugui estudiar matemàtiques, física, química o tecnologia en gallec. L'escola és un agent desgalleguitzador. Si algú pensa que Feijóo és un líder estratègic amb una visió a mitjà termini, s'emportarà una decepció tremenda. Els treballadors de TVG fa cinc anys que protesten cada divendres contra la manipulació informativa.
I com explica les majories absolutes de Feijóo?
— La dreta també guanya en llocs com Madrid i no direm per això que ho fa bé, no? L'important és que hi ha un canvi de cicle a Galícia, que la gent està cansada de les polítiques regressives del PP. El 2024 veurem per primer cop una presidenta amb les mans lliures per defensar els interessos gallecs.