La governabilitat de l'Estat

Feijóo reclama la detenció de Puigdemont en ple acostament entre Junts i el PP

El líder popular eleva el to i diu que ell no ha cedit mai a cap "xantatge" de l'independentisme, a diferència de Sánchez

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en el balanç de l'any 2024
4 min

MadridTot i les reticències que genera dins del PP acostar-se a Junts, Alberto Núñez Feijóo ha decidit trencar el tabú i en la recta final de l'any s'ha aliat amb el partit de Carles Puigdemont per torpedinar iniciatives econòmiques de Pedro Sánchez. És un fet que els populars i els juntaires tenen punts en comú pel que fa a la política econòmica, juntament amb el PNB, però el posicionament del PP sobre el Procés i la seva aliança amb Vox han allunyat fins ara la possibilitat que teixeixin aliances sòlides amb els independentistes i nacionalistes. Ara, però, el líder del PP aposta per un desgel progressiu que, de moment, se circumscriu a votacions puntuals. El problema, però, és que acostar-se als juntaires els continua desgastant, i per això Feijóo ha decidit elevar el to contra Puigdemont aquest divendres en el particular balanç del 2024: "És Sánchez qui accepta fotografiar-se amb una persona a qui hauria de detenir".

"Qui va pactar la investidura a Suïssa a canvi d'esborrar els delictes va ser Sánchez", ha insistit Feijóo, que ha qualificat d'"insult a la intel·ligència" comparar les negociacions amb Junts del PSOE i el PP. La "prova" que són diferents, ha dit el president popular, és que ell està a l'oposició tot i haver estat primera força a les eleccions generals per "no haver acceptat qüestions il·legals, inconstitucionals i amorals". Els populars van presentar una bateria de recursos contra l'amnistia i, de fet, basen la seva crítica al PSOE en les "cessions" a l'independentisme basc i català. Això no els ha impedit sentir-se "orgullosos" dels acords econòmics als quals han arribat amb Junts darrerament i, fins i tot, plantejar-li a Puigdemont que se sumés a una moció de censura per fer caure Sánchez. Conviure en les contradiccions –amb Isabel Díaz Ayuso esmolant els ganivets al costat– ha estat una constant en l'estratègia política de Feijóo dels últims mesos.

"Reunim majories i traiem lleis sense cedir al xantatge, sense subhastar l'Estat i sense canviar de principis", ha reivindicat el president popular. En les últimes setmanes, el PP i Junts han fet pinça contra l'impost a les energètiques o contra el de producció elèctrica i, a més, en l'últim ple de l'any al Congrés van aconseguir introduir altres mesures menors que l'executiu espanyol no preveia, com una exempció fiscal de les ajudes als afectats per la DANA (esmena presentada pel PP a la reforma fiscal del govern espanyol), i dues propostes de Junts: rebaixar al 4% l'IVA dels productes derivats de la llet i introduir exempcions fiscals als clubs esportius no professionals.

El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, un dels negociadors de l’amnistia, ha retret a Feijóo que ara defensi pactar amb un grup parlamentari com Junts quan fins “fa quatre mesos el qualificava de terrorista i defensava que havia d’estar il·legalitzat”. Si a parer de Sánchez és justament l’amnistia –pel fet que implica tornar a la “normalitat”– el que explica l’acostament entre Junts i el PP, Bolaños ha anat més enllà i ha vaticinat que d'aquí uns anys el PP s’atribuirà el mèrit d’haver impulsat aquesta llei i d’haver aconseguit “normalitzar la situació política” a Catalunya, tal com ha criticat que ja van fer els populars amb el “procés de diàleg amb ETA”. Segons Bolaños, el to de Feijóo s’explica per la competició interna amb la presidenta madrilenya, amb qui rivalitza per veure qui fa el discurs més “delirant i extremista”.

Sense salt a l'abisme

La retòrica de Feijóo és una demostració que el PP –i tampoc Junts– no està preparat per saltar l’abisme que el separa dels juntaires per fer caure el PSOE, encara que, per separat, tots dos pressionin el govern espanyol i amenacin amb fer-lo caure. Junts empeny des de fa algunes setmanes exigint al cap de l'executiu que se sotmeti a una qüestió de confiança, un instrument constitucional amb el qual l'aliança PP-Junts podria forçar-lo a dimitir, i a finals de novembre Feijóo va fer una crida a Junts i el PNB perquè se sumessin a una moció de censura contra Sánchez. Feijóo s'ha postulat aquest divendres, un cop més, com a "alternativa" i ha assegurat que en cap cas està disposat a "satisfer minories polítiques", tal com diu que ha fet Sánchez amb els independentistes.

"No m'importa coincidir en algunes votacions per abaixar impostos o complir el meu programa electoral sense xantatges o amenaces", ha afirmat Feijóo davant la direcció del seu partit, a la qual ha garantit que mantindrà els seus "principis". Feijóo ha justificat que és Junts qui "s'ha mogut" en votacions com la de l'impost a les energètiques, mentre que el PP "ha mantingut la mateixa línia de votació". Un marc que han apuntalat alguns barons del PP de l’ala moderada, com el gallec Alfonso Rueda i l’andalús Juanma Moreno, que han avalat mantenir una “línia oberta” amb Junts en matèria econòmica si bé allunyen la possibilitat que es converteixi en un acord estable per a la governabilitat. Més reticent es va mostrar aquest dijous la presidenta madrilenya, que, al preguntar-li per aquests acords, va recordar que no li agrada l’independentisme.

stats