La governabilitat de l'Estat

El PP es querellarà contra el PSOE per la seva "corrupció sistematitzada"

Els populars situen el cas Koldo com un escàndol que forma part de la "trama Sánchez"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a la sessió de control al Congrés
Act. fa 6 min
3 min

BarcelonaLa investigació judicial cada cop estreny més el setge sobre l'exministre José Luis Ábalos en la trama de presumpta corrupció que va afectar el govern espanyol durant la pandèmia. El PP hi ha vist l'oportunitat somiada de donar el cop de gràcia a l'executiu de Pedro Sánchez i fa dies que surt en tromba contra el PSOE generant expectació a cada convocatòria. L'últim moviment s'ha produït aquest mateix diumenge amb una convocatòria urgent del president popular, Alberto Núñez Feijóo, que ha citat els dirigents per parlar del cas Koldo. En aquesta ocasió el partit no ha anunciat una moció de censura, sinó una querella contra el PSOE per la seva "corrupció sistematitzada".

Així, han deixat enrere, almenys per ara, el soroll de moció i han obert la via judicial. La secretària general popular, Cuca Gamarra, ha anunciat que aquest dilluns presentaran una querella al jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional contra el PSOE per presumpte finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències. El seu argumentari és que hi ha "una trama Sánchez" amb "vuit autopistes de corrupció", un "escàndol sense precedents" que ha demanat investigar fins al final, entre les quals ha inclòs el cas Koldo, el de Begoña Gómez, el cas de frau d’hidrocarburs o el del germà de Sánchez. "Aquestes vuit autopistes de corrupció tenen un origen clar: Pedro Sánchez n’és el quilòmetre zero". A parer seu, es tracta de "la punta d’iceberg d’un escàndol més gran" i n'ha tornat a demanar explícitament la dimissió: "La seva situació és insostenible i hauria provocat la caiguda del govern en qualsevol altre democràcia", ha rematat.

A què s'aferren els populars? L'estratègia s'ha intensificat després que es conegui l'informe de la Guàrdia Civil que atribueix un "paper rellevant" en la presumpta trama de corrupció a José Luis Ábalos, que fins al 2021 va ser persona de la màxima confiança de Sánchez dins l'executiu com a ministre de Foment i al PSOE com a secretari d'organització. Si bé el president espanyol ha intentat desvincular-se prometent que "no hi haurà impunitat", els de Feijóo estan aprofitant l'avinentesa per intentar extrapolar d'aquest cas una corrupció sistèmica equiparable al cas Gürtel, que va fer caure el govern del popular Mariano Rajoy amb una moció de censura impulsada pel mateix Sánchez.

Així doncs, segons el mateix PP en un comunicat per als mitjans, "la gravetat de la situació" és el que els està fent moure, com també les "mentides flagrants" del president estatal sobre l'arribada de la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez. En aquest sentit, posen la figura clau del govern de Nicolás Maduro en un suposat entramat corrupte de "compravenda de lingots d'or amb l'entorn més pròxim del secretari d'organització dels socialistes", en referència a Ábalos. Fins i tot intenten portar a l'arena política la imatge d'"empresaris portant diners en bosses a la seu del PSOE", una situació semblant als sobres que el PP va protagonitzar en la caixa B del condemnat Luis Bárcenas. Per acabar d'adobar el clima de corrupció sistèmica a la Moncloa, els populars no s'obliden de la investigació judicial a la dona del president del govern espanyol.

La moció

Fonts populars descarten que la moció de censura sigui el pla a curt termini, però ningú descarta que es pugui anar explorant. El problema? Per desbancar Sánchez de la Moncloa, el PP necessitaria el suport de Vox i de Junts o bé del PNB i també Coalició Canària. Un moviment complicat per la presència de l'extrema dreta a l'equació, però també perquè l'estratègia política dels populars es basa en carregar contra els acords del PSOE amb l'independentisme català. El PP fins i tot va criticar la presència de Sánchez durant la celebració del dia de la Hispanitat.

Feijóo ja ho va considerar abans de les eleccions europees, quan va obrir la porta a aquest escenari si els populars guanyaven els comicis. Després en altres ocasions s'ha desdit dient que és una eina ara mateix "inviable" perquè manquen "quatre vots". Així doncs, hauria d'intentar comptar amb el suport d'un partit clau per a l'aritmètica: Junts. Un escenari, però, que al PSOE es comença a preveure: exdirigents com Odón Elorza especulen a través d'X que Feijóo voldria convocar una moció de censura just abans del congrés dels socialistes, cosa que no s'ha concretat per ara.

stats